Menu
Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Ajax neemt het donderdag vanaf 20:45 uur in Emmen op tegen Vitesse. In aanloop naar de kwartfinale van de KNVB Beker zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Vitesse - Ajax op een rij.

* Ajax bereikte de kwartfinales van de KNVB Beker via overwinning op FC Utrecht, ONS Sneek en FC Groningen.

* Vitesse speelde tot dusver alleen tegen amateurclubs in de beker. De ploeg van trainer Fred Rutten bereikte de kwartfinale via zeges op topklasser Gemert (0-3), hoofdklasser Staphorst (0-4) en topklasser ADO ’20 (10-1).

* Als Ajax donderdagavond de halve finales bereikt wacht een wedstrijd tegen AZ, PEC Zwolle of PSV. Deze drie ploegen schaarden zich dinsdag en woensdag al bij de laatste vier van het bekertoernooi.

* De allereerste ontmoeting in competitieverband ooit won Ajax in Arnhem op 12 december 1971 met 1-3.

* Afgelopen seizoen won Ajax in competitieverband met 1-3 in de Gelredome van Vitesse. Dmitry Bulykin, André Ooijer en Jan Vertonghen bekroonden hun laatste optreden als Ajacied die middag met een doelpunt.

* Eerder dit seizoen won Vitesse met 0-2 op bezoek bij Ajax. Wilfried Bony nam in de Amsterdam ArenA beide Gelderse treffers voor zijn rekening.

Ajax besloot het afgelopen (kampioens)seizoen met een 1-3 overwinning bij Vitesse. Jan Vertonghen behoorde tot de scorende Ajacieden. De captain vierde zijn feestje ook met de meegereisde Ajax-fans. Ajax besloot het afgelopen (kampioens)seizoen met een 1-3 overwinning bij Vitesse. Jan Vertonghen behoorde tot de scorende Ajacieden. De captain vierde zijn feestje ook met de meegereisde Ajax-fans.

* De laatste keer dat Vitesse thuis won van Ajax dateert van aflopen zondag. Daarvoor was Ajax sinds het seizoen 2008-2009 een paar jaar ongeslagen in uitwedstrijden tegen Vitesse.

* Ajax maakte in de laatste dertien competitieduels bij Vitesse telkens minimaal een doelpunt.

* Wilfried Bony is de clubtopscorer van de Vitessenaren. De Ivoriaan sloeg voor de winterstop zestien keer toe. Bony ontbreekt tegen Ajax vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup.

* Jan-Arie van der Heijden en Theo Janssen hebben als Vitessenaren een verleden bij Ajax. Nadat hij het huidige seizoen startte als Ajacied keerde Janssen begin dit voetbaljaar terug bij zijn oude club. Van der Heijden is sinds 2011 Vitessenaar.

* In het verleden verdedigden meerdere spelers de eer van beide clubs. Enkele bekende voorbeelden zijn: John van den Brom, Dick Schoenaker, Co Prins, Gert Bals, Jan van Halst, Martijn Reuser, Michel Kreek en Tijjani Babangida.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst