Menu
Feiten & Weetjes Willem II - Ajax

Feiten & Weetjes Willem II - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur de uitwedstrijd tegen Willem II. In aanloop naar het treffen met de Tricolores zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* Ajax reist voor de 39ste keer naar Tilburg voor het duel met Willem II. Ajax won 30 keer en verloor zeven keer. Slechts een keer eindigde Willem II - Ajax in een gelijkspel.

* Willem II - Ajax werd voor het laatst gespeeld op 16 december 2012. Ajax verliet het Koning Willem II Stadion die dag met een 2-4-overwinning.

* Willem II-keeper Kostas Lamprou, Terrell Ondaan en Mitchell Dijks hebben een Ajax-verleden. Dijks reikte als enige Willem II’er ooit tot Ajax 1. De verdediger droeg in 9 officiële duels het Ajax-shirt.

* In de historie kwamen meerdere spelers uit voor zowel Ajax als Willem II. Bekende voorbeelden zijn: Jaap Stam, Kenneth Vermeer, Marc Overmars en Tomás Galásek.

* Ajax won zijn laatste twee ontmoetingen met Willem II allebei met 5-0. De Tilburgers werden eerder dit seizoen in de ArenA verslagen. De kampioenswedstrijd van 2012-2013 leverde dezelfde uitslag op.

* Ajax won zijn laatste 8 Eredivisie-wedstrijden tegen Willem II. Ajax scoorde in totaal 251 maal tegen Willem II (77 Eredivisie-duels), een record. Eén goal meer dan Ajax tegen Sparta maakte (102 duels).

Eerder dit seizoen versloeg Ajax Willem II met 5-0 in de Amsterdam ArenA. Kolbeinn Sigthórsson verzorgde de 1-0, maar viel kort daarop ook geblesseerd uit. Eerder dit seizoen versloeg Ajax Willem II met 5-0 in de Amsterdam ArenA. Kolbeinn Sigthórsson verzorgde de 1-0, maar viel kort daarop ook geblesseerd uit.

* De laatste keer dat Willem II in eigen huis van Ajax won was op 30 augustus 2008. Toen eindigde het duel in 2-1. Miralem Sulejmani maakte de enige Ajax-treffer.

* In 1981 en 2003 won Ajax met het grootste verschil van Willem II. In 1981 met 1-7 en 22 jaar later werd het 0-6.

* Daley Sinkgraven is bij een gele kaart automatisch geschorst voor de volgende competitiewedstrijd.

* Samuel Armenteros is met zijn 9 goals clubtopscorer van de Tricolores. Ajax’ clubtopscorer Arek Milik trof tot nu toe 8 keer doel in de Eredivisie. De Pool scoorde 10 goals in de overige competities.

* Willem II vierde in de historie drie landstitels: 1916, 1952 en 1955. Ajax kwam tot 33 kampioenschappen. De Tilburgse club werd in 1896 opgericht. Ajax zag in 1900 het levenslicht.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.