Menu
Feitjes & Weetjes Ajax - De Graafschap

Feitjes & Weetjes Ajax - De Graafschap

Ajax neemt het woensdag in de Amsterdam ArenA op tegen De Graafschap. In aanloop naar het treffen uit de tweede bekerronde zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Ajax - De Graafschap op een rij.

* De grootste uitslag ooit tegen De Graafschap werd in seizoen 1981-1982 behaald. Ajax won onder leiding van trainer Kurt Linder met 9-1 van de Superboeren. Gerald Vanenburg maakte in dit duel twee goals.

* In de historie van beide clubs droegen verschillende spelers de tenues van Ajax en van De Graafschap. Enkele van de bekendsten zijn: Lasse Schöne, Siem de Jong, Sonny Silooy, Dick Schoenaker, Olaf Lindenbergh, Klaas Jan Huntelaar, Rydell Poepon, Peter van Vossen en Jason Culina.

* Nathaniel Will moet verstek laten gaan met een kuitblessure. De verdediger van De Graafschap was in de jeugdopleiding van Ajax actief.

* Ajax verloor in de historie slechts twee keer van de Superboeren. In de seizoenen 1973-1974 en 1975-1976 verzuimde Ajax te winnen in Doetinchem. In 1973 verloor het team onder leiding van Bob Haarms met 1-0. In 1976 verloor Ajax met 2-1. Wel werden de thuiswedstrijden in die twee seizoenen ruimschoots gewonnen met 4-0 en 3-0.

* De Graafschap verloor bij zijn terugkeer in de Eredivisie de eerste zes wedstrijden en moet vrezen voor een stokoud negatief eredivisierecord. FC Volendam en MVV verloren ooit de eerste acht wedstrijden, de slechtste start ooit op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

* De Graafschaap vaardigde de laatste twintig jaar tweemaal de topscorer van het bekertoernooi af: Virgil Breetveld scoorde in het seizoen 1995-1996 achtmaal en Peter van Vossen zes seizoenen later zes keer.

* Ajax en De Graafschap sneuvelden vorig seizoen allebei voor eigen publiek in de vierde ronde. De Ajacieden verloren van Vitesse (0-4), terwijl De Graafschap niet opgewassen was tegen FC Twente (2-4).

* Recordhouder Ajax won de KNVB-beker in totaal achttien keer en voor het laatst in het seizoen 2009-2010. Het is de enige Nederlandse prijs die Frank de Boer als trainer nog niet won.

* De Graafschap staat niet bepaald te boek als een cupfighter. De ploeg drong in het seizoen 2008-2009 door tot de kwartfinales. Dat was destijds al 33 jaar niet gelukt.

* Een jaar later zorgde Jong De Graafschap voor een huzarenstukje door bijna net zo ver te komen. De beloften verloren echter in de achtste finales van NAC Breda: 0-2.

* Ajax en De Graafschap troffen elkaar voor het laatst in april 2012 in een officieel duel in de Amsterdam ArenA. Het werd toen 3-1.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst