Menu
Feitjes & Weetjes Ajax - FC Groningen

Feitjes & Weetjes Ajax - FC Groningen

Ajax speelt zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA blikt Ajax.nl vooruit aan de hand van elf feiten en weetjes.

* Ajax - FC Groningen stond 36 keer eerder op het programma van de Eredivisie. Ajax won 27 van de 36 ontmoetingen. Groningen zegevierde slechts twee keer.

* Ajax’ grootste overwinning op FC Groningen dateert van 6 januari 1974: 9-0. Johan Neeskens was met drie doelpunten de uitblinker. Jan Mulder en Piet Keizer waren twee keer trefzeker.

* De trainers Frank de Boer en Erwin van de Looi troffen elkaar als speler 13 keer in de Eredivisie. Ajacied De Boer won 11 keer. Met Vitesse won Van de Looi een keer van Ajax (1996).

* Ajax is voor het eerst sinds drie seizoenen zijn eerste zes competitieduels ongeslagen. In het seizoen 2012-2013 verloren de Ajacieden voor het eerst in speelronde elf.

* FC Groningen heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen in de Amsterdam ArenA.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een 2-0-overwinning op. Op 16 januari 2015, bij de aftrap van de tweede seizoenshelft, maakte Ricardo Kisha na het openingsdoelpunt en verdubbelde Johan Kappelhof met een eigen goal de score.

* De laatste Groningse zege in Amsterdam dateert van 3 mei 1994. Twee dagen nadat Ajax zijn 24ste kampioenschap had veiliggesteld, won FC Groningen in de Meer met 0-2. Harris Huizingh en Ronald Hamming maakten de goals.

* Hedwiges Maduro, Danny Hoesen, Sergio Padt, Jarchinio Antonia, Rasmus Lindgren, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet zijn oud-Ajacieden in de selectie van FC Groningen. In het verleden dienden o.a. ook Peter Hoekstra, Ronald Koeman en Michael Reiziger beide clubs.

* Ajax kan voor de zevende keer op rij in eigen huis de nul houden. Hakim Ziyech was op 15 februari de laatste niet-Ajacied die in de ArenA tegen Ajax scoorde.

* Anwar El Ghazi is topscorer van de Eredivisie met zeven goals. In de laatste zeven seizoenen was alleen Alfred Finnbogason vaker trefzeker na zes duels. Hij had er toen al acht inliggen voor sc Heerenveen.

* Bij winst op Groningen komen de Ajacieden op negentien punten uit zeven duels. Ajax presteerde het twaalf keer eerder om minimaal negentien uit zeven te halen, voor het laatst in het seizoen 2002/2003. In acht van die twaalf seizoenen werd Ajax uiteindelijk kampioen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst

Tickets Ajax - FC Groningen