Menu
Feitjes & Weetjes FC Twente - Ajax

Feitjes & Weetjes FC Twente - Ajax

Ajax neemt het zaterdag in Enschede op tegen FC Twente. In aanloop naar het treffen in de vijfde speelronde van de Eredivisie zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van FC Twente – Ajax op een rij.

*FC Twente en Ajax staan voor de vijftigste keer tegenover elkaar in Enschede. De Ajacieden vertrokken 22 maal met de winst richting Amsterdam. FC Twente zegevierde vijftien keer, terwijl twaalfmaal een remise werd overeengekomen.

*FC Twente heeft sinds het winnen van de landstitel in 2010 in competitieverband al elf duels niet meer van Ajax gewonnen. De Tukkers wachten tegen geen enkele andere huidige Eredivisie-ploeg langer op een zege.

*Ajax moet vooral waken voor het gevaar Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelder was betrokken bij 21 van de laatste 22 doelpunten van FC Twente in de Eredivisie: negen goals, twaalf assists. Alleen Renato Tapia scoorde zonder hulp van Ziyech.

*De afgelopen twee edities in de Grolsch Veste eindigden in 1-1. Vorig seizoen waren Jesús Corona en Kolbeinn Sigthórsson de doelpuntenmakers. Beide spelers zijn inmiddels vertrokken, naar respectievelijk FC Porto en FC Nantes.

*De laatste competitiezege van Twente op Ajax dateert van 8 november 2009. Het werd toen 1-0. Bryan Ruiz tekende in het kampioensjaar van Twente vlak na rust voor de winnende goal.

*Frank de Boer verloor als trainer van Ajax in negen ontmoetingen nog nooit van FC Twente in de Eredivisie. Ook tegen NAC Breda, sc Heerenveen en Heracles is De Boer negen duels ongeslagen.

*In de huidige selectie van FC Twente zit één speler met een verleden als Ajacied: Robbert Schilder. De linkerflankspeler kwam tot 26 duels in de hoofdmacht van Ajax.

*Er zijn veel spelers die zowel de clubeer van Ajax als FC Twente hebben verdedigd. Bekende voorbeelden: Kenneth Perez, Piet Schrijvers, John Bosman, Gerald Sibon en Ronald de Boer.

*Ajax boekte zijn recordscore in een uitwedstrijd tegen FC Twente in het seizoen 1985-1986. Op 1 december 1985 versloegen de Amsterdammers Twente in Enschede met 1-8.

*Bij FC Twente zit interim-coach René Hake voor het eerst op de bank. Hij vervangt de ontslagen Alfred Schreuder, die na vier duels de laan werd uitgestuurd. Enkel Alex Pastoor sneuvelde in de historie van de Eredivisie eerder.

*Ajax kwam in 44 van de 49 uitwedstrijden tegen FC Twente minimaal één keer tot scoren. De laatste keer dat Ajax geen doelpunt wist te maken, was tijdens de 1-0-nederlaag in 2009.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van der Vuurst