Menu
Feitjes & Weetjes PAOK - Ajax

Feitjes & Weetjes PAOK - Ajax

Ajax speelt woensdag de belangrijke return in de derde voorronde van de UEFA Champions League tegen PAOK. In aanloop naar het treffen in het Toumbastadion heeft Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide ploegen op een rijtje gezet.

* Van de laatste acht Ajax-goals in Europa werd er slecht één geproduceerd door een speler ouder dan 21 jaar. De laatste drie goals werden zelfs gemaakt door spelers die op dat moment achttien jaar waren: Kasper Dolberg, Donny van de Beek en Vaclav Cerny.

* Ajax had in het verleden drie Griekse spitsen onder contract: Nikos Machlas, Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas. Geen van hen heeft een verleden bij PAOK. Charisteas startte zijn profcarrière zelfs bij rivaal Aris.

* Ajax trof viermaal eerder in knock-out-verband een Griekse opponent en overleefde driemaal. PAOK ging op zijn beurt vijf keer de strijd aan met een Nederlandse club, maar ging nog nooit een ronde verder.

* De erelijst van PAOK bestaat uit twee landskampioenschappen (in 1976 en 1985) en vier nationale bekers (1972, 1974, 2001 en 2003).

* Nederlandse clubs zijn al negen duels ongeslagen in Europa. Ajax hoefde vier keer op rij geen nederlaag te incasseren

* Voormalig Ajacied Arie Haan coachte PAOK van 1994 tot 1995 en in 1999.

* Hedwiges Maduro heeft een verleden bij zowel Ajax als PAOK. De door Ajax opgeleide middenvelder speelde anderhalf jaar voor de Grieken en ging vervolgens bij FC Groningen aan de slag.

* Zes jaar geleden troffen Ajax en PAOK elkaar ook in de derde voorronde van de UEFA Champions League. Na twee remises – 1-1 in Amsterdam en 3-3 in Thessaloniki – ging Ajax op basis van uitdoelpunten verder. Door vervolgens ook Dynamo Kiev te verslaan, werd de groepsfase bereikt.

* De huidige coach van PAOK, Vladimir Ivic, scoorde in 2010 in beide duels. De Serviër miste in de return ook een strafschop.

* PAOK eindigde vorig seizoen als vierde in de Griekse competitie, veertig punten achter kampioen Olympiakos Piraeus. De club uit Thessaloniki won vervolgens de play-offs om een ticket voor de derde voorronde van de UEFA Champions League.

* Bij PAOK staat de Nederlander Diego Biseswar onder contract. De vleugelaanvaller speelde vijf keer eerder tegen Ajax, met Heracles (1), Feyenoord (3) en De Graafschap (1), maar won nog nooit. Ook de Kaapverdiaanse Nederlander Garry Mendes Rodrigues speelt voor PAOK.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst