Menu

Fel Ajax herovert door winst op Vitesse eerste plaats

Een fel en agressief Ajax heroverde woensdagavond de eerste plaats in de KPN Eredivisie. Door een prachtige 5-1 zege op Vitesse en het verlies van Feyenoord kon het al niet meer stuk in Amsterdam. Maar omdat het Ajax-talent Rafael van der Vaart ook nog drie keer wist te scoren was het feest compleet.

Tim de Cler, Nikos Machlas en Mido keerden terug in de selectie bij Ajax. Maar Mido startte nog niet in de basis. Hij diende eerst naast Koeman op de bank plaats te nemen. De bank was van een behoorlijke sterke. Alle spelers die dit seizoen nieuw zijn aangekocht, Trabelsi, Zlatan, Mido en Maxwell zaten erop. Ook Galasek, Knopper en derde doelman Maarten Stekelenburg moesten hopen op een invalbeurt.

Voor Joey Didulica was de spanning totaal anders. De Australische doelman debuteerde vanavond tegen Vitesse. Ook de Arnhemmers moesten het doen met hun reserve-keeper. Jim van Fessem bleek nog te veel last te hebben van zijn blessure, waardoor Jevric op doel stond. Ook Stefanovic ondervond hinder van zijn pink en werd vervangen door de jeugdinternational Ruud Knol.

In het veld stond nog een debutant, althans wat een competitiewedstrijd betreft. Scheidsrechter Ben Haverkort leidde voor het eerst tijdens een competitiewedstrijd van Ajax.

De wedstrijd begon wat later, omdat de kleurencombinatie van het shirt van keeper Didulica te veel leek op het uittenue van Vitesse. Vijf minuten later trapte Ajax af voor de een na laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft.

Het was echter Vitesse dat via snelle combinaties de verdediging van Ajax trachtte te slechten. Nadat de tweede Arnhemse aanval was gestrand, ging Ajax de standvastigheid van de defensie van Vitesse testen. Van der Vaart en Heitinga deden mooie dingen op het randje van het strafschopgebied, maar hun aanspeelpunten Machlas en Van der Meyde konden geen succesvol vervolg geven aan de opzetjes van de Ajax-youngsters.

Na twaalf minuten klemde Didulica voor het eerst bal stevig in zijn armen. Michel Kreek had een vrije trap genomen, die langs de muur vloog. Voor Didulica lekker dat hij hem vast had.

Het eerste lage schot dat zijn collega Jevric te verwerken kreeg, had hij echter niet. Rafael van der Vaart draaide goed weg en prikte de bal laag in de hoek, 1-0. Er was een kwartier gespeeld.

Lang genieten kon Ajax niet van die voorsprong. In de achttiende minuut ging een voorzet van links voorlangs, waar Claessens achter de verdediging vandaan kwam en de gelijkmaker simpel binnen tikte, 1-1.

De wedstrijd ging in een hoog tempo een en weer. De buitenspelers waren behendig en de voorste spelers waren alert. Dat leverde een aantal kansen op. Machlas schoot net over en Didulica zag in de 22e minuut de bal onder zijn lichaam doorgaan. Vitesse werd sterker en dat leverde de gastheren drie corners op rij op. De doelman ving de laatste van de drie voordat de lange aanvallers van Vitesse gevaarlijk werden.

Maar het was weer Ajax dat scoorde! In de 26e minuut vond Bergdolmo met een pass over meer dan 40 meter Rafael van der Vaart. De middenvelder keek even en schoot in het verste hoekje diagonaal binnen, 2-1. Nu was het zaak om de voorsprong vast te houden.

Ajax deed zelfs meer dan dat. Nog voordat het half uur om was breidde de thuisploeg de score uit. Van der Meyde passte de bal over de breedte van het strafschopgebied waar Wamberto met het hoofd teruglegde op de inlopende John O'Brien. De Amerikaan zette zijn voet met veel gevoel tegen de bal en tergend langzaam, maar met een fabelachtige schoonheid krulde de bal in de bovenhoek, 3-1.

Ajax leek de in 42e minuut naar 4-1 uit te lopen toen O'Brien met een listig balletje Machlas bediende. De spits moest even terug, want de pass was iets te hard. De Griek zette nog wel Jevric op het verkeerde been, koos vervolgens voor de moeilijkste optie om te mikken op de verste kruising. De bal ging net over.

Een minuut voor rust kreeg Ajax een vrije trap te nemen op 25 meter van het doel. Het stadion zoemde van verwachting. Jammer genoeg wierp de Master Class van trainer Koeman hier nog niet zijn vruchten af, want Van der Vaart schoot in het muurtje van Vitesse. Daardoor bleef het 3-1 bij rust.

Vitesse bracht na rust Bob Peeters en Didier Martel in het veld. Sikora en Claessens bleven in de kleedkamer achter. Sturing wilde duidelijk meer aanvalskracht bewerkstelligen met zijn wissels, maar het was Ajax dat alweer na twee minuten scoorde. Rafael van der Vaart bracht de bal voor, Andy van der Meyde schoot tussen de benen van Jevric en Wamberto gaf het laatste tikje, 4-1.

Sturing was snel door zijn wissels heen want Mark van Hintum moest geblesseerd het veld af. Voor hem kwam Tim Cornelisse.

Ajax bleef het publiek enthousiast houden. Nikos Machlas tikte door op O'Brien die net over het doel schoot. Het was in de 60e minuut direct de laatste actie voor de goedspelende Griek, want Zlatan kwam binnen de lijnen voor hem.

Kreek zag direct gevaar in de lange Zweed, want in een onderling duel tikte hij Zlatan in het gezicht. Uiteraard kwam er een vrije trap die door Van der Vaart goed werd voorgebracht. Vitesse-spits Peeters moest er nota bene aan te pas komen om de bal corner te werken.

De stand gaf Koeman aanleiding om ook Tim de Cler naar de kant te halen ten faveure van Maxwell. De linkspoot nam ook de linksachterpositie over van De Cler, maakte van de gelegenheid gebruik om direct het veld verticaal over te steken en Ajax een corner te bezorgen. De spelhervatting van zijn landgenoot Wamberto eindigde echter in handen van Jevric.

Didulica greep een kwartier voor tijd kordaat in toen Peeters op hem af kwam spurten. De doelman haastte zich het strafschopgebied uit en schoot net voor de Belg de naar een veiligere zone op het veld. In dezelfde minuut bracht Koeman ook Mido in, die onder de nieuwe trainer vanwege een schorsing nog niet in actie kwam. Wamberto mocht uitrusten van zijn goede partij.

Met nog twaalf minuten te spelen, wilde Van der Vaart zijn derde treffer op het bord krijgen. Bijna was dat gelukt, want zijn effectvolle schot werd door Jevric bijna doorgelaten. Zlatan was er als de kippen bij maar de doelman greep de bal alsnog. In de 82e minuut was hij echter zoek gespeeld. Van der Meyde had geen probleem met voorzetten en Van der Vaart tikte beheerst zijn derde van de avond binnen, 5-1.

Ondertussen was de eindstand van FC Twente-Feyenoord in het stadion bekend. De Rotterdammers gingen bij de ploeg van Johnny van ´t Schip de boot in door met 3-2 te verliezen. Ajax had de koppositie dus onder luid gejuich van de supporters weer heroverd.

Maar in Amsterdam werd nog volop gevoetbald. En hoe. De trucendoos ging open bij de spitsen. Mido had de bal aan een touwtje en liet hem een paar keer opwippen. Genoeg voor een doelpunt was het jammergenoeg niet, maar leuk om naar te kijken wel.

Na het doelpunt dat Vitesse in de achttiende minuut had gescoord, waren ze nauwelijks meer gevaarlijk geworden. Koeman had zijn verdediging iets anders geformeerd door Bergdolmo aan de rechterkant te laten beginnen en Heitinga op vier. Die defensie stond na de 20e minuut als een huis, ook toen het werd teruggezet. Dankzij een goede verdediging, een fantastische Van der Vaart en een prima instelling werd Vitesse opzij geschoven. Ajax stond weer bovenaan en maakt zich nu op voor de wedstrijd tegen FC Utrecht, komende zondag.