Menu

Felle acties op kleine veldjes

Ajax trainde donderdagmorgen op een van de favoriete onderdelen van de ploeg: korte, felle partijtjes op kleine veldjes. En omdat de middagtraining niet doorgaat, had de technische staf aan het einde van de sessie nog een zware sprintoefening op het programma gezet.

Omdat voor de training vier keepers nodig waren, mocht Kenneth Vermeer voor deze keer met de A-selectie trainen. Vermeer en Hans Vonk verdedigden de doelen aan een kant van het veld en aan de andere kant stonden Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont onder de lat bij de partijtjes waarin aan elke zijde drie veldspelers elkaar bestreden in korte series op een klein veld. De keepers kregen zo veel schoten te verwerken en de trainers legden de nadruk op het voortdurend pressie geven op de tegenstander en het snelle omschakelen.

In het midden van het trainingsveld stonden twee kleine ijzeren doeltjes opgesteld waar twee teams in moesten scoren. Ook hier lag de nadruk op snel handelen in de kleine ruimte. De technische staf spoorde de spelers voortdurend aan om acties te maken en initiatief te nemen.

Het tempo lag hoog tijdens de kleine wedstrijdjes en de doelmannen hadden meer dan eens het nakijken bij de vlammende schoten van de spelers, die, omdat het speelveld zo klein was, overal vandaan ineens konden uithalen. Telkens werd na enkele minuten spelen gewisseld van helft en weer enkele minuten later schoven de teams door naar het volgende station.

Aan het einde van de toch al pittige training werden vier kleurige palen in de grond gestoken en was het weer tijd voor de sprintoefening, waarbij er steeds acht seconden gesprint diende te worden en het volgende stuk gedurende twintig seconden joggend moest worden afgelegd.

Na de tweede sprintserie - de Ajacieden begonnen nu echt af tezien - dacht Tonny Bruins Slot dat de training voorbij was en hij haalde de paaltjes alvast uit de grond. Dat kwam hem op een welgemeend applaus van de spelersgroep te staan, dat de assistent-trainer met een sierlijke buiging in ontvangst nam. René Wormhoudt had echter nog een serie gepland, dus de palen gingen toch weer de grond in en de Ajacieden gingen nog een keer voluit. Nu wel in de wetenschap dat dit echt de laatste keer was voor de dag. De middagtraining vervalt.