Menu
Fenerbahçe-coach: 'Van Persie kan verschil maken'

Fenerbahçe-coach: 'Van Persie kan verschil maken'

Fenerbahçe wil de twee punten voorsprong op Ajax donderdagavond behouden of het liefst verder uitbreiden. Dat zei coach Vítor Pereira woensdagavond tijdens de persconferentie in de Amsterdam ArenA.

De naam Van Persie viel wel tijdens de persconferentie, maar dan in vragen aan de trainer. Al gingen die vragen niet over zijn absentie bij het Nederlands elftal, maar over zijn rol bij de Turkse formatie. Zo kwam het grote leeftijdsverschil tussen de 32-jarige spits en de Ajax-defensie aan bod. Op de vraag of dat een voordeel voor Fenerbahçe is, antwoordde de coach: ,,Hij scheelt inderdaad ruim tien jaar met de meeste Ajax-spelers. Maar in een land als Nederland is het dankzij de uitstekende voetbalopleiding heel normaal dat spelers van 17 á 18 jaar al Europese wedstrijden in het eerste elftal spelen. Het is dus niet echt een voordeel voor ons, maar ook geen nadeel natuurlijk. Robin van Persie heeft de kwaliteiten om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. Hij kan het verschil maken.”

Vragen en antwoorden over meerdere schijven
De vragen en antwoorden gingen over verschillende (taal)schijven. Turkse vragen werden via een Portugese tolk aan de trainer van de Turkse nummer 3 voorgelegd. Het Portugese antwoord werd vervolgens zowel in het Turks als in het Nederlands vertaald. Over het duel van donderdagavond zei hij onder andere het volgende: ,,Ajax en Fenerbahçe willen allebei graag voetballen. We zijn aan elkaar gewaagd en kennen elkaar goed uit de heenwedstrijd van twee weken geleden. We hebben allebei goede spelers. Een klein foutje kan donderdagavond doorslaggevend zijn.”

Fenerbahçe-coach Vítor Pereira, met links naast hem middenvelder Souza.
Fenerbahçe-coach Vítor Pereira, met links naast hem middenvelder Souza.

De Turken koesteren na drie speelrondes twee punten voorsprong op Ajax, dat met twee punten op de derde plaats in poule A staat. Daar waar Frank de Boer eerder aangaf dat Ajax wel moet winnen om nog uitzicht op overwintering te houden, is Pereira logischerwijs minder van een zege afhankelijk. ,,Al zullen we niet op een gelijkspel spelen. Dat is nooit ons doel. We willen altijd winnen.”

Tot slot werd ook het (beperkte) scorend vermogen van Fenerbahçe aan de trainer voorgelegd. De tegenstander van Ajax scoorde de afgelopen zeventien duels niet bepaald veel. ,,We doen ons best om meer te doelpunten te maken. Maar het ligt soms ook aan de tegenstander. Als zij goed verdedigen is het lastiger om kansen te creëren. We willen de bal graag hebben, maar het afwerken is vooralsnog niet ons sterkste punt. We zijn een ploeg in ontwikkeling.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Fenerbahçe beschikt over veel bekende spelers, zoals de Brazliaan Diego (midden).
Fenerbahçe beschikt over veel bekende spelers, zoals de Brazliaan Diego (midden).
Fenerbahçe trainde 24 uur voor de aftrap in de ArenA.
Fenerbahçe trainde 24 uur voor de aftrap in de ArenA.