Menu
Fenomeen Messi is Ajax te machtig

Fenomeen Messi is Ajax te machtig

Met fris en gedurfd Ajax-spel openden de Ajacieden hun nieuwste UEFA Champions League-avontuur woensdag met een nederlaag tegen en bij FC Barcelona. In een sfeervol Nou Camp (met ruim 2.200 Ajax-fans) eindigde de eerste officiële ontmoeting tussen beide clubs in 4-0. Lionel Messi sloeg drie keer toe tegen de dappere en zelfbewuste Amsterdammers.

Hoe FC Barcelona voor eigen publiek het voetballen zo lastig mogelijk te maken? Trainer Frank de Boer zal in zijn nog altijd prille trainerscarrière voor simpelere opgaves hebben gestaan. De Ajax-oefenmeester verraste vriend en vijand met een nieuwe rol voor Nicolai Boilesen. De Deen speelde als hangende linkeraanvaller, terwijl Daley Blind vanaf Boilesens ‘normale’ positie als linksback optrad. Met Barça-huurling Bojan Krkic en Kolbeinn Sigthórsson als pure aanvallers en Christian Poulsen als middenveldscontroleur waren de opvallendste posities benoemd. De basisplek van Siem de Jong (‘hopelijk houdt hij het een uur vol’) was daags ervoor al aangekondigd door De Boer. Opponent Barcelona moest het in de CL-ouverture stellen zonder de geblesseerde verdediger Carles Puyol en Jordi Alba.

Lionel Messi spaarde Ajax niet: de Argentijn trof driemaal doel. Lionel Messi spaarde Ajax niet: de Argentijn trof driemaal doel.

Het Ajax-spel deed voor rust terugdenken aan eerdere Champions League-optredens tegen Borussia Dortmund en Manchester City. In en tegen Dortmund gingen de Amsterdammers, ondanks sterk spel, onderuit. Tegen de Citizens, in Londen en in de ArenA, leverde de aanvallende strijdwijze wél tastbaar succes op. Ajax acteerde zelfs een uur lang zoals trainer Frank de Boer het daags voor de ontmoeting met Barcelona nogmaals had geëist. De Ajacieden zetten constant druk vooruit, zochten daarbij soms de grens op, legden dikwijls vloeiend positiespel op de fijne grasmat en toonden zich bovendien zelfbewust. Het waren stuk voor stuk aspecten waar De Boer vooraf extra op had gehamerd. FC Barcelona werd ermee onder druk gezet, maar kwam daar ook op zuivere klasse natuurlijk ook op momenten glansrijk onderuit. In de openingsminuten ruimde Niklas Moisander al op, na een gevaarlijke voorzet van Andres Iniesta. De toon was gezet, zo leek het.

Een moment van glaszuivere klasse leverde de Catalanen na dik twintig minuten spelen een 1-0-voorsprong op. Na een overtreding van Lerin Duarte op Lionel Messi, nam laatstgenoemde vanuit het volgende dode spelmoment wraak. Het Argentijnse wonderkind draaide de bal vanaf ongeveer twintig meter fraai via de paal voorbij Kenneth Vermeer. De vrees dat de treffer van Messi het begin zou worden van een klaterende doelpuntenregen bleek tot aan de rust (en kort daarna) nog ongegrond. Sterker: Ajax liet zich niet van de wijs brengen door het hoogstandje van de absolute sterspeler van Barcelona.

Met iets meer fortuin was voor de pauze zelfs een gelijkmaker mogelijk geweest. Na een halfuur zag Ricardo van Rhijn zijn kopbal, op schitterend aangeven van Bojan, gekeerd door Victor Valdes. Zes minuten later was het de beurt aan CL-debutant Duarte om uit te halen. De middenvelder mikte zijn (net niet voluit ingeschoten) doelkans in de handen van Valdes. Rondom de Ajax-kansen heen gedrapeerd trad Vermeer reddend op bij mogelijkheden voor Messi en de Braziliaanse topper Neymar. ,,Over de eerste helft ben ik heel tevreden", keek De Boer na afloop terug. ,,We kregen net zoveel kansen als Barcelona en kwamen er ook steeds voetballend goed uit."

Fenomeen Messi schoot de Ajacieden echter kort na rust met een nieuw huzarenstukje naar een 2-0-achterstand. Gelanceerd door ploegmaat Sergio Busquets sneed de ogenschijnlijk onaantastbare Argentijn naar binnen, waarna hij eenmaal buiten bereik van zijn bewaker Stefano Denswil en Vermeer loepzuiver afrondde. Kort na Messi’s tweede symfonie was de wedstrijd inderdaad voorbij voor aanvoerder De Jong. Thulani Serero was het laatste halfuur zijn vervanger. Met het verdwijnen van de routinier sloop ook meer en meer slordigheid in het Amsterdamse spel.
Dat de Amsterdamse wedstrijdintentie kostbare krachten vrat, bleek vooral in het laatste kwart van het onderhoudende schouwspel Barça – Ajax. Het energiepijpje bleek voortijdig leeg bij de gasten. Met de 3-0 van verdediger Piqué (kopbal, assist Neymar) nam de nederlaag toch nog teleurstellende proporties aan.

Barça’s vierde doelpunt, Messi’s derde van de avond, leerde Ajax vooral een lesje in effectiviteit. Lionel Messi mikte zijn inzet ditmaal tussen Poulsen en invaller Mike van der Hoorn (vervanger Moisander) feilloos in de rechterhoek: 4-0. Een uitgelezen mogelijkheid om iets terug te doen, bleef onbenut. Na een overtreding op Serero, zag Sigthórsson zijn strafschop gekeerd worden door de uitstekende Valdes ,,Ik vond dat we de tweede helft te veel ruimte weggaven", aldus De Boer. ,,Uiteindelijk incasseer je vier doelpunten, dat is wel pijnlijk. We moeten positief blijven en naar de volgende wedstrijd kijken." Over zijn gewijzigde opstelling was de trainer tevreden. ,,Ik vond dat Boilesen het goed deed op de linkerflank. Je weet dat hij sterk is in balbezit en altijd rustig blijft. Dat moet je tegen dit soort teams hebben. Bojan speelde een goede eerste helft. Dit was misschien wel zijn beste wedstrijd in het Ajax-shirt."

Ajax bood de hogeschoolvoetballers van FC Barcelona woensdag bijna driekwart wedstrijd lang dapper partij. Maar tegen een speler van wereldklasse als Messi viel in de openingsronde van de Champions League bar weinig te beginnen. Verliezen van Lionel Messi is geen schande.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van FC Barcelona – Ajax en de reacties na afloop van trainer Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bojan speelde uitstekend en was met name in de eerste helft een paar keer echt dreigend. Bojan speelde uitstekend en was met name in de eerste helft een paar keer echt dreigend.
Kolbeinn Sigthórsson wordt stevig aangepakt. De IJslander miste in de slotfase een penalty. Kolbeinn Sigthórsson wordt stevig aangepakt. De IJslander miste in de slotfase een penalty.
Messi was ongenaakbaar met drie goals. Messi was ongenaakbaar met drie goals.
Nicolai Boilesen begon tegen Barcelona voor de verandering niet als linksback, maar als hangende linksbuiten. Nicolai Boilesen begon tegen Barcelona voor de verandering niet als linksback, maar als hangende linksbuiten.
Lerin Duarte maakte zijn debuut in de Champions League. Lerin Duarte maakte zijn debuut in de Champions League.

Siem de Jong begon voor het eerst sinds zijn klaplong weer in de basis. Siem de Jong begon voor het eerst sinds zijn klaplong weer in de basis.
De toch wel verrassende basiself van Frank de Boer. De toch wel verrassende basiself van Frank de Boer.
Piqué kopte de 3-0 binnen. Piqué kopte de 3-0 binnen.