Menu
Ferguson: 'We willen Ajax evenaren'

Ferguson: 'We willen Ajax evenaren'

Ajax treft donderdagavond een gemotiveerd Manchester United in de zestiende finale van de UEFA Europa League. Hoewel de Engelse grootmacht gewend is om uitsluitend in de UEFA Champions League te spelen, ziet Sir Alex Ferguson de EL toch als een uitdaging. Hij wil met United op gelijke hoogte met Ajax komen door drie verschillende Europa Cups te winnen.

Volkomen relaxed stapte Sir Alex Ferguson even na 18:00 uur de persruimte van de Amsterdam ArenA binnen. Voordat hij samen met sterspeler Wayne Rooney achter de tafel plaatsnam, bekeek hij eerst op zijn gemak de selectiefoto van Ajax. Ook nam de 70-jarige Ferguson rustig de tijd voor een kop koffie voordat hij van achter het rode gordijn tevoorschijn kwam. De ontspannen entree van de coach van Manchester United vormde een wereld van verschil met het persmoment met José Mourinho eerder dit seizoen daags voor Ajax - Real Madrid.

Bij Ferguson was geen plaats voor chagrijn of een ongemotiveerde houding. Twee maanden na de verrassende uitschakeling in de UEFA Champions League heeft de huidige nummer twee van de Engelse competitie zichzelf herpakt. ,,Wij zijn aan onszelf verplicht om ons hier van onze beste kant te laten zien”, sprak Ferguson. ,,We moeten het de tweede seizoenshelft beter doen dan voor de winter. Ook in Europa.” Daarnaast heeft Ferguson nog een ander doel voor ogen in de Europa League. Naast de gewonnen Champions Leagues (Europa I) en voormalige Europa Cup II (1991) aast Manchester United ook op de derde Europese beker (voorheen UEFA Cup) ,,We willen net als Ajax en Bayern München alle verschillende Europese bekers winnen. Dit jaar hebben we daar de kans voor.”

Ferguson wil net als Ajax alledrie de Europese bekers met United winnen. Ferguson wil net als Ajax alledrie de Europese bekers met United winnen.

Op de geblesseerde Vidic, Smalling, Berbatov en Giggs (enkel) na doet Ferguson donderdagavond ook geen beroep op Patrice Evra. De aanvoerder krijgt rust na de voor hem tumultueus verlopen competitiewedstrijd tegen Liverpool. De vervelende situatie tussen hem en ex-Ajacied Luis Suarez heeft er ingehakt bij de Fransman, aldus Ferguson. ,,Het was een emotioneel weekend voor hem, daarom laat ik Evra nu even buiten de ploeg.”

Wayne Rooney zal er donderdagavond wel bij zijn. De 26-jarige spits verkeert momenteel in goede vorm en was afgelopen zaterdag in de gewonnen wedstrijd tegen Liverpool twee keer trefzeker. ,,Ik voel me goed en ik scoor de laatste tijd veel. Hopelijk kan ik die lijn de rest van het seizoen doortrekken”, sprak de Engelsman die momenteel op 17 treffers in de Premier League staat.

Ferguson zit tegen Ajax voor de 258e keer als coach op de bank bij een Europese wedstrijd. Slechts vier keer nam hij het daarbij tegen een Nederlandse tegenstander op. De dubbel met Ajax vormt het vervolg op de dubbele ontmoetingen met Feyenoord (1997) en PSV (2000) in Europees verband. ,,Ajax kent een prachtige historie. Er kleven tal van mooie verhalen aan de club. Ze hanteren altijd dezelfde aanvallende speelstijl, hebben veel grote spelers voortgebracht en een reeks aan prijzen gewonnen. Het probleem voor Ajax is dat de beste spelers altijd snel en vaak op jonge leeftijd de club verlaten.”

Op de vraag of het lastig is om zich voor het EL-duel met Ajax te motiveren antwoordde Ferguson: ,,We hebben dit jaar vele jonge spelers in de ploeg. Die hebben dus nog niet zoveel Europese ervaring. Ook de wedstrijden in de Europa League tellen daardoor mee. Daar hoef ik ze absoluut niet voor te motiveren.” Ook de ervaren Rooney liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: ,,Ajax - Manchester United is een duel tussen twee grote clubs. In een vol stadion wil je je als speler en team altijd laten zien. Dat geldt dus ook donderdagavond.”

Ajax - Manchester United begint donderdagavond om 19:00 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De vrolijke entree van Wayne Rooney. De vrolijke entree van Wayne Rooney.
Sir Alex Ferguson rustig aan de koffie met een UEFA-delegate. Sir Alex Ferguson rustig aan de koffie met een UEFA-delegate.
Rooney: ,,Ajax - Man Utd is een wedstrijd tussen twee grote clubs." Rooney: ,,Ajax - Man Utd is een wedstrijd tussen twee grote clubs."
Ferguson zit donderdag voor de 258e keer op de bank als coach bij een Europees duel. Ferguson zit donderdag voor de 258e keer op de bank als coach bij een Europees duel.
Veel Engelse en Nederlandse pers bij Ferguson en Rooney. Veel Engelse en Nederlandse pers bij Ferguson en Rooney.