Menu
Feyenoord - Ajax: Jansen, Heitinga en Enoh debuteerden in de Kuip

Feyenoord - Ajax: Jansen, Heitinga en Enoh debuteerden in de Kuip

Ajax reist zondag af naar Rotterdam voor de eerste Klassieker van het seizoen. Onder anderen Wim Jansen, John Heitinga en Eyong Enoh maakten in het verleden hun Ajax-debuut in het uitduel bij Feyenoord.

Jansen en de ijsbal
Met name het debuut van Jansen hield de gemoederen danig bezig. De geboren Rotterdammer verdedigde tussen 1965 en 1980 de clubkleuren van Feyenoord, waarna hij koos voor een Amerikaans avontuur bij Washington Diplomats. Daar maakte ploeggenoot Johan Cruijff hem warm zijn loopbaan te vervolgen bij Ajax, de aartsrivaal van Feyenoord.

Dat de 65-voudig international vervolgens op 7 december 1980 debuteerde als Ajacied, uitgerekend in ‘zijn’ Kuip, zette een hoop kwaad bloed. Dat uitte zich vanaf de tribunes in onder meer het gooien van sneeuwballen naar de voormalige Feyenoord-coryfee. Een van die exemplaren trof vlak voor de wedstrijd het oog van Jansen, die nog wel aan de Klassieker begon, maar al na ruim een kwartier een roemloze aftocht beleefde. Ajax verloor uiteindelijk kansloos met 4-2 door treffers van Richard Budding (2x), Pierre Vermeulen en Jan Peters. Wim Kieft en Piet Hamberg namen de Amsterdamse doelpunten voor hun rekening.

Jonkie Heitinga
Ook Heitinga maakte voor het eerst zijn opwachting in de enige voetbalklassieker die ons land rijk is. Nadat Hatem Trabelsi halverwege de tweede helft kon gaan douchen vanwege zijn tweede gele kaart, nam trainer Co Adriaanse op 26 augustus 2001 geen halve maatregelen. En dus haalde de Amsterdammer aanvaller Shota Arveladze naar de kant ten faveure van de pas 17-jarige Heitinga. Rafael van der Vaart verdubbelde vervolgens nog de score, die eerder door Zlatan Ibrahimovic was geopend, voordat Jon Dahl Tomasson in de slotminuut nog iets terug deed: 1-2.

Enoh zet voet in Eredivisie
Enoh, die onlangs met Standard Luik terugkeerde in de ArenA, zette op 21 september 2008 voor het eerst voet in de Nederlandse competitie. De Kameroener, overgekomen van Ajax Cape Town, werd een kwartier voor tijd door coach Marco van Basten ingezet om de 1-2-voorsprong over de streep te trekken in het hol van de leeuw. De defensieve middenvelder loste Jeffrey Sarpong af die de 0-1 had laten aantekenen. Tussentijds waren Tomasson en Klaas Jan Huntelaar trefzeker geweest. De missie van Van Basten en Enoh slaagde uiteindelijk niet vanwege een discutabele strafschop voor de thuisploeg. Opnieuw Tomasson nam het presentje dankbaar in gebruik en haalde de trekker over: 2-2.

Feyenoord - Ajax begint zondag om 14.30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst