Menu
Feyenoord in De Kuip onder de pletwals van Davids

Feyenoord in De Kuip onder de pletwals van Davids

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 31 maart 1993 wanneer Ajax, met Edgar Davids voorop, Feyenoord op eigen veld platwalst.

Feyenoord is de koploper in de Eredivisie wanneer achtervolger Ajax op een voorjaarswoensdagmiddag met de aartsrivaal de halve bekerfinale uitvecht. Dik vier maanden eerder heeft de jonge ploeg van Louis van Gaal in Rotterdam korte metten gemaakt met het karakterelftal van Willem van Hanegem. De 0-3 toonde aan dat Ajax meer kwaliteit in huis heeft dan Feyenoord, maar in het seizoen 1992-1993 zegt dat lang niet alles. Omdat het Amsterdamse talentengezelschap nogal onevenwichtig is. De Klassieker in het bekertoernooi verloopt zoals eerder het competitieduel, aanvankelijk gelijk opgaand, maar gaandeweg wint de creativiteit het van de noeste arbeid. Ditmaal is de uitslag nog frappanter: 0-5.

Piet Keizer
Op de perstribune schudt Piet Keizer het hoofd. De legendarische Ajax-linksbuiten schrijft analyses voor diverse bladen en is vernietigend in zijn oordeel over Feyenoord: ,,Zo’n ploeg mag natuurlijk geen kampioen worden.'' Feyenoord-routinier John Metgod waarschuwt echter dat Ajax, en de andere titelpretendent, PSV, niet te vroeg moeten juichen. ,,Iedereen die denkt dat Feyenoord nu als een kaartenhuis in elkaar stort, heeft het helemaal mis. Daarvoor hebben wij in het verleden te veel meegemaakt.''

Oud-Ajacied Rob Witschge in de achtervolging op Dennis Bergkamp. Ook John Metgod doet een verbeten poging de Ajax-vedette in te halen.
Oud-Ajacied Rob Witschge in de achtervolging op Dennis Bergkamp. Ook John Metgod doet een verbeten poging de Ajax-vedette in te halen.

Grote uitblinker in De Kuip is de kleine Edgar Davids, net twintig jaar geworden, en bezig aan zijn eerste seizoen als vaste kracht van Van Gaal. Vlak voor rust opent hij de score na een fraaie combinatie met Stefan Pettersson en Dennis Bergkamp die er meteen daarna op sublieme wijze 0-2 van maakt. In de tweede helft is Feyenoord speelbal van de Amsterdammers die nog drie keer (Bergkamp en twee keer Davids) scoren.

,,Mochten wij de landstitel aan Feyenoord verspelen, dan moeten wij heel kwaad op onszelf zijn.’’

De razende linkshalf Davids hoort tijdens het Ajax-feestje na de 0-5 de Rotterdamse aanhang ‘we worden kampioen’ scanderen. Tegen journalisten zegt de wals die in De Kuip iedereen plette die hij op zijn weg trof: ,,Mochten wij de landstitel aan Feyenoord verspelen, dan moeten wij heel kwaad op onszelf zijn.’’

Haren
Twee maanden en flink wat misstappen in de competitie later trekken Van Gaal en zijn jongens zich de haren uit de kop, want John Metgod heeft gelijk gekregen. Het door financiële sores en een organisatorische chaos geplaagde, maar ook geharde Feyenoord vermant zich na het pak slaag van Ajax en wint zes van de laatste acht competitiewedstrijden. Er wordt alleen nog van Ajax verloren (alweer) en opnieuw met grote cijfers: 5-2.

De KNVB Beker, die Feyenoords aartsrivaal in De Kuip eenvoudig wegkaapt voor Heerenveen (6-2), voelt meer dan ooit als een troostprijs. Dat Ajax zijn titelkansen heeft vergooid, is voor Van Gaal een ergernis die hij evenwel zal benutten als energiebron voor de glorieuze seizoenen die gaan aanbreken.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel deel 1 van de Ajax Encyclopedie nu via onderstaande button én met korting!]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven):
Edgar Davids triomfeert als aanjager van een in De Kuip superieur Ajax.

Foto's: Ajax Erfgoed