Menu
'Feyenoord-uit is altijd een roes'

'Feyenoord-uit is altijd een roes'

Zondag 22 oktober. Feyenoord-uit. Het is automatisch de 1e wedstrijd die je opzoekt als in juni het nieuwe competitieschema bekend wordt gemaakt. De moeder aller competitiewedstrijden. De wedstrijd die je het aller, aller, állerliefst wil winnen. Nog oneindig veel mooier dan de jaarlijkse editie in de ArenA, want dat is bijna een ingecalculeerde overwinning.Thijs Nabben is hartstochtelijk Ajax-fan en schreef al eerder blogs voor de Ajax-site. Onder meer over het bereiken van de UEFA Europa League-finale.


Toen ‘we’ als supporters nog naar de Kuip mochten, begon de spanning al op het moment dat het kaartverkoopschema bekend werd. Volledig in de stress om 09:50 uur bij de sigarenboer, want je wist dat de verkoop om 10:00 uur begon en de kaarten om 10:01 uur allemaal weg waren. Als er toevallig net een slome vogel achter de toonbank stond was je gewoon gezien, geen Klassieker.

'Rijen naar beneden donderen en in je val de dichtstbijzijnde persoon bij z’n kladden grijpen.'

Zielsgelukkig als je er wel 1 had, natuurlijk. De nacht voor de wedstrijd slecht slapen, en niet omdat je nou zo bang was voor een nederlaag. Nee, die 1e trein… dát was belangrijk. De 1e trein betekende een kaartje voor het uitvak op de 1e ring, dan had je een fenomenaal uitzicht op het veld… En op al die teleurgestelde koppies op de tribune natuurlijk.

Een volle sprint
En denk maar niet dat Feyenoord-uit geen topsport was, als supporter! De eerste 100 man van trein 2 hadden namelijk óók recht op het onderste vak, dus bij aankomst in Rotterdam kon een volle sprint van enkele honderden meters richting de supportersbrug ervoor zorgen dat je alsnog de beste plek van het stadion had: onderste uitvak, 1e rij, mooi zicht op alle Ajax-goals.

Vandaag zorgen wij voor Amsterdam...

✖️✖️✖️#Klassieker #feyaja pic.twitter.com/bpaFrcT3pf

— AFC Ajax (@AFCAjax) 22 oktober 2017

Een uitgoal maken in De Kuip moet voor spelers al fantastisch zijn, voor supporters is het zien van zo’n doelpunt misschien nog wel mooier. Rijen naar beneden donderen en in je val de dichtstbijzijnde persoon bij z’n kladden grijpen om de naam van de doelpuntenmaker keíhard in z’n gezicht te schreeuwen: ,,Huntelaaaaaarrrrrrrr! Lekkeeeeeeeeeeer!”

Behoorlijk wennen op de barkruk
Hopelijk scoort-ie weer, zondag. Waarom niet? Hij scoorde in 4 van de 5 Klassiekers in de Kuip! Alleen zijn ‘wij’ er dit keer niet bij. Want sinds het uit 2009 stammende uitsupportersverbod kijken we niet meer in De Kuip, maar elders. En het is behoorlijk wennen om je club eens niet vanuit het uitvak aan te moedigen, maar vanaf de bank of barkruk.

Elk seizoen is het weer de discussie waar de Klassieker nu weer gekeken gaat worden. De één per se thuis, omdat diegene bij teveel spanning zich gaat ergeren aan alles om zich heen. Rust, focus en met goed fatsoen de salontafel doormidden slaan zonder dat iemand anders daar last van heeft. Maar ik wil in de kroeg kijken, ik heb lotgenoten nodig. Dapp’re strijders!

'Zondag staan alle kroegen in Amsterdam weer vol, hopend dat ‘we’ volgend jaar weer naar de Kuip mogen.'

Fietsend over de Kinkerstraat richting Rembrandtplein, steeds meer fietsers met Ajax-shirtjes onder hun jas voegen in. De spanning stijgt. Café Monico’s, vaste prik. Heb Ajax daar nog nooit zien verliezen, maar dat komt ook omdat ik alleen de Klassieker daar kijk. Ben anderhalf uur te vroeg, maar je kunt die kruk aan de bar maar beter geclaimd hebben. Wat biertjes verlichten de spanning enigszins, maar iedereen weet dat dit is waar het allemaal om draait in het leven.

Op naar de 34e
Feyenoord-uit, 3 punten! Feyenoord-uit is altijd een roes. Weet ik veel wie er slecht speelt? Of Ajax goed speelt? Of de back wel voldoende naar binnen knijpt? Het gaat om doelpunten, en als Ajax scoort is Amsterdam de hemel. Zondag staan alle kroegen in Amsterdam weer vol, hopend dat ‘we’ volgend jaar weer naar de Kuip mogen, maar bovenal hopend op de allermooiste drie punten van het jaar, op weg naar de landstitel. Nummer 34.

Lees ook: Ajax hoopt te toveren op 'magische' 22 oktober

Tekst: Thijs Nabben
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst