Menu

FIFA en UEFA zoeken nog naar alternatief transfersysteem

ZURICH (RTR/AFP/ANP) - Een gezamenlijke werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA is er vrijdag niet in geslaagd alternatieven aan te dragen voor de afschaffing van het transfersysteem.

Beide bonden zoeken nog altijd naar een oplossing voor de ontmanteling van de transfermarkt van spelers die ouder zijn dan 23 jaar. FIFA-voorzitter Blatter kondigde aan dat de FIFA en UEFA, naast de onderhandelingen met de Europese commissie, gaan overleggen met politieke leiders van de Europese Unie over de status van profvoetballers.

Uitgangspunt daarbij is dat de EU voetballers zou moeten gaan behandelen als artiesten of als mensen met een vrij beroep. ,,Profvoetballers kunnen niet als gewone werknemers worden gekwalificeerd, het zijn artiesten. De EU moet een uitzonderingspositie creëren voor de beroepsgroep van professionele sporters'', zei Blatter.

Wel maakte de werkgroep plannen om de overgang van voetballers jonger dan 23 jaar te reguleren. Hiervoor is een compensatieregeling opgesteld. De nationale voetbalbonden zouden volgens het plan de clubs in vier 'opleidingscategorieën' moeten indelen. Hoe hoger de categorie, getaxeerd op basis van professionaliteit van de opleiding, hoe meer vergoeding de betreffende club kan vragen voor een jeugdspeler die vertrekt.

Transfers van spelers onder de achttien jaar worden niet meer toegestaan. Beide maatregelen moeten ervoor zorgen dat clubs ook in de toekomst nog geld en energie in een eigen jeugdopleiding willen steken.

De werkgroep komt op 12 oktober opnieuw bijeen om zich uit te spreken over het transferbeleid inzake spelers die ouder zijn dan 23 jaar. Een dag later zijn vertegenwoordigers van clubs en nationale voetbalbonden uitgenodigd om zich over de plannen te buigen.

De UEFA en de FIFA hebben tot 31 oktober de tijd voorstellen te produceren om een alternatief transfersysteem te ontwerpen dat voldoet aan de wetten van de Europese Unie. De Europese commissie heeft met ontmanteling van het huidige systeem gedreigd, omdat dat het principe van vrij werknemersverkeer in de unie in de weg staat.