Menu

FIFA schorst Davids

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Edgar Davids met onmiddellijke ingang geschorst voor alle voetbalactiviteiten. Dat betekent onder meer dat de middenvelder van Juventus ontbreekt bij de komende WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal, zaterdag in en tegen Estland.

Davids reist donderdag toch met Oranje per vliegtuig mee naar Talinn. De KNVB zoekt naar mogelijkheden om hem toch speelgerechtigd te krijgen. ,,Maandag hebben we nog zwart-op-wit de garantie van de FIFA gekregen dat Edgar mocht meedoen'', zei woordvoerder Rob de Leede. ,,We zijn verbijsterd door deze ommezwaai. Juristen in Zeist zoeken nu uit wat ons te doen staat.''

Davids is geschorst wegens de overtreding van het dopingreglement. De sanctie duurt in elk geval tot het einde van de (voorlopige) schorsing die de Italiaanse voetbalbond hem heeft opgelegd. Bij Davids zijn te hoge waarden van het verboden middel nandrolon geconstateerd.

De Portugese international Fernando Couto van Lazio Roma is door de FIFA om dezelfde reden eveneens uitgesloten. Hij mist komende week de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Cyprus.

In een persverklaring liet de FIFA donderdag weten dat de Nederlandse en Portugese voetbalbond woensdag vanuit Seoul, waar het toernooi om de Confederatiebeker plaatsvindt, op de hoogte zijn gebracht van de mondiale schorsing voor Davids en Couto. KNVB-woordvoerder De Leede zei eerder op donderdag echter nog van niets te weten. Later bevestigde hij alsnog de FIFA-sancties tegen Davids. ,,We hebben het nieuws van de FIFA-website moeten plukken'', gaf hij te kennen. De FIFA wees op het eigen tuchtreglement inzake schorsingen van nationale voetbalfederaties. ,,Per geval bekijkt de FIFA of de aard van de overtreding van de regels door de betrokken speler dermate ernstig is, dat de straf moet worden overgenomen. In deze zaak van Davids en Couto is er sprake van een bevestigde dopingsituatie. Dat is ernstig genoeg om deze spelers zowel van nationale als internationale competities te weren.''

De FIFA gaf aan dat over Frank de Boer voorlopig nog geen beslissing wordt genomen. De wereldvoetbalbond wacht de uitspraak van de Europese voetbalunie (UEFA) af. Op 14 juni dient de dopingzaak van De Boer. Bij de verdediger van Barcelona en Oranje zijn ook sporen van nandrolon aangetroffen.