Menu

FIFA verwacht over maand overeenkomst met EU over transfers

BRUSSEL (RTR/AFP) - De internationale voetbalfederatie FIFA verwacht half januari overeenstemming te hebben bereikt met de Europese Commissie over een nieuw transfersysteem. Dat verklaarde FIFA-secretaris Michel Zen-Ruffinen woensdag na een vergadering in Brussel, die drie en een half uur duurde.

Het huidige transfersysteem is een doorn in het oog van de Europese Commissie, die vindt dat het vrije verkeer van voetballers als werknemers erdoor wordt belemmerd. Om de Commissie tegemoet te komen, stelden de voetbalbonden FIFA en UEFA onder meer voor transfers af te schaffen voor spelers onder de achttien jaar, twee transferperiodes per jaar in te stellen en een vergoeding aan de clubs toe te kennen, die spelers tot 23 jaar hebben opgeleid.

Zen-Ruffinen toonde zich na de bijeenkomst optimistisch. ,,Ik denk dat we er over een maandje wel uit zijn'', zei hij. ,,De besprekingen verliepen over het algemeen constructief. Er deden zich alleen complicaties voor op het gebied van het verbreken van de contracten. Daar zal nog aan moeten worden gesleuteld.''

De FIFA heeft zich tot doel gesteld een nieuw systeem in maart goed te keuren, waarna het vanaf juli van kracht kan worden.