Menu

Fikse kater na eeuwfeest Amsterdam, zondag 19 maart 2000

De Ajacieden hebben op de slotavond van het feestweekend geen vrolijkheid op de grasmat gebracht. FC Twente ging met een 0-1 zege aan de haal en dat terwijl de Tukkers de gehele tweede helft met tien man speelden, vanwege een tweede gele kaart voor Scott Booth aan het einde van de eerste helft.

Meer wedstrijdfoto's

Ajax schreef zich vorige week in voor de intertoto-cup, een achterdeur-competitie voor te laag geklasseerde clubs die toch Europees voetbal willen spelen. De intertoto-cup was het eerste internationale succes dat Ajax won, in 1962. Het beeld dat destijds werd gewonnen raakte zoek. Des te ironischer was het dat de Supportersvereniging voor de wedstrijd een kopie van de trofee overhandigde aan het elftal van toen.

'Je ziet dat het toch niet zo'n gek idee was om voor de intertoto in te schrijven,' herhaalde Wouters na het verloren duel tegen FC Twente. Na de wedstrijd tegen Fortuna (2-0 verlies) sprak hij al dezelfde woorden.

Gelaten deed de geplaagde trainer het woord op de persconferentie: ,,We keken hoopvol naar de toekomst. 'Het' zat er aan te komen. Tegen Fortuna werd die hoop in een wedstrijd aan diggelen geslagen. Dan heb je een paar dagen om alles op de rails te krijgen. Je denkt dat het lukt, maar de problemen blijven overeind staan. Ik heb er ook niet zo een oplossing voor. Deze tik komt hard aan.''

Al in de beginfase waren de beste kansen voor de gasten. Booth en Ajax-huurling Andy van der Meyde schoten echter over. Bij Ajax moest het komen van John O'Brien. De middenvelder kwam een aantal keren sterk door over rechts, maar stuitte op de onverzettelijke doelman Sander Bosschker, die het stadion tot een ademstilstand bracht nadat hij in de slotfase zeer akelig ten val kwam na een botsing met Cristian Chivu.

Nadat Ajax-doelman Fred Grim een aantal keren handelend had opgetreden, viel de treffer toch. In de 29e minuut kopte Jan Vennegoor of Hesselink, nauwelijks gehinderd door zijn bewaker Aaron Mokoena binnen, 0-1.

Vijf minuten later had Chivu de kans om de stand recht te trekken maar hij schoot ver naast. Jan van Halst was hard op weg de schlemiel van de avond te worden toen hij een voorzet van Vennegoor of Hesselink bijna in zijn eigen doel kopte. Tot zijn opluchting ging de bal echter naast.

Net voor het verstrijken van de rust, hing de F-side heel even een spandoek op met daarop de tekst 'De F-side schaamt zich, 4-4-2, geen inzet, adidas, intertoto en te arrogante spelers!

Wat het spelsysteem betreft kregen ze direct na rust hun zin. Met Dani voor Mokoena en Wamberto voor Knopper was Ajax een stuk aanvallender ingesteld. Chivu was naar het centrum van de verdediging gehaald en Dani speelde centraal op het middenveld.

Omdat Booth, net voor rust zijn tweede gele kaart had gekregen, moest FC Twente met tien man stand zien te houden. Dat leek niet te lukken. Een prima aanval van Ajax leek succesvol afgerond te worden door Wamberto, maar scheidsrechter Jol volgde het vlagsignaal van zijn assistent en keurde de goal af.

Twente groef zich al verder in en kwam slechts sporadisch over de middenlijn. Maar Ajax profiteerde niet van de man-meer-situatie. Dennis Hulshoff werkte bijna een bal van Dani achter zijn eigen doelman Bosschker, Jesper Gronkjaer kopte even later te zacht in en Nikos Machlas maakte zich daar zelfs meerdere keren schuldig aan.

De Amsterdammers voerden de druk steeds meer op, maar tot doelpunten kwam het niet. Dit tot ergenis van de supporters, die tien minuten voor tijd het stadion al verlieten. De harde kern bleef en repeteerde keer op keer 'Wouters rot op'.

Wouters reageerde na afloop laconiek: ,,Je weet dat de ergenis zich altijd naar de trainer toe richt. Ik heb daar begrip voor.''

Fotoverslag: Een ArenA vol nostalgie

Ajax - FC Twente 0-1 (0-1)
0-1 Vennegoor of Hesselink 29'

Ajax
Grim, O'Brien, Mokoena (46' Dani), Winter, De Cler, Van Halst, Laudrup, Chivu, Machlas, Knopper (46' Wamberto), Gronkjaer.

Twente
Boschker, Hulshoff, Grujic, Karnebeek, Booth, Vennegoor of Hesselink, Ter Avest, De Witte (65' Heubach), Ten Hag, Peiremans (85' Verlinden), Van der Meyde (48' Ouedraego).

Arbiter D.Jol
Toeschouwers 41.234

Kaarten
Mokoena Ten Hag,Peiremans Booth (2 x geel, rood)