Menu
Filipe: 'Alles was vandaag perfect'

Filipe: 'Alles was vandaag perfect'

Ajax presenteerde maandagmiddag Filipe Kasmirski en Filipe presenteerde zichzelf aan de Nederlandse pers. De Braziliaanse linksback ziet met de transfer naar Ajax een droom uitkomen. ,,Vandaag was alles perfect", vond de kersverse Ajacied. ,,Ik hoop dat dat elke dag zo is."

Alleerst is er aandacht voor zijn achternaam. Kasmirski klinkt namelijk niet zo Zuid-Amerikaans als je van een Braziliaan mag verwachten. ,,Mijn voorouders zijn Pools", verklaarde Filipe op de presentatie. ,,Ik heb een Braziliaans paspoort en ben nog nooit in Polen geweest."

Keurig in pak gezeten achter de tafel met technisch directeur Louis van Gaal en trainer Ronald Koeman viel op hoe weloverwogen en doordacht de 19-jarige verdediger is. ,,Hoe hij zichzelf presenteert vandaag, doet vermoeden dat het ook buiten zijn voetbalkwaliteiten wel goed zit met Filipe", vond Ronald Koeman. ,,Ik vind het belangrijk dat een speler zich normaal gedraagt, zich aanpast en gedisciplineerd is. Zijn kunsten moet hij in 90 minuten op het veld laten zien."

Dat deed hij als speler van Figueirense zo goed, dat hij Ajax opviel. ,,We waren op speurtocht naar een rechterspits", verklaarde Louis van Gaal de interesse voor Filipe. ,,De Braziliaanse jongen die we op het oog hadden, had Filipe als tegenstander. Hij deed het verdedigend zo goed, dat we banden van hem hebben opgevraagd. Je moet altijd een open oog houden voor talent. We hebben hem op huurbasis aangetrokken, maar wel afspraken gemaakt voor als hij slaagt. Dat heeft niet alleen met voetbalkwaliteiten te maken. Hij moet zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur en aan de Ajax-cultuur."

Filipe is in een Nederlands gastgezin geplaatst waar alleen Nederlands wordt gesproken. Zo leert hij de taal snel en kan hij niet terugvallen op Portugees, zijn moedertaal. ,,Ik ben blij dat ik in een Nederlands gezin zit", aldus de enthousiaste Filipe. ,,Des te sneller kan ik acclimatiseren. Ik zal natuurlijk mijn familie wel missen en in het begin het Braziliaanse eten ook. Maar ik denk dat ik snel gewend ben. Het zal voor mij geen probleem zijn me aan te passen."

Ook op voetbalgebied verwacht Kasmirski dat hij zich snel aanpast. ,,Binnen een paar weken zal ik wel doorhebben hoe Ajax voetbalt. Dat weet ik al een beetje, want in Braziliƫ kan ik Europees voetbal zien. Ik heb ook de laatste wedstrijd van Ajax gezien. Die eindigde in 1-1. Ik vond het spel van Ajax heel erg goed, maar de tegenstander gooide het op slot. Dan kan je nog zo goed spelen, maar dan lukt het niet om te scoren. In Braziliƫ was ik meer een aanvallend ingestelde speler. Daar ging het meer om doelpunten te maken. Hier zal ik verdedigender moeten spelen. In de mandekking. Dat is mijn eerste taak. Daarna zien we wel verder. Maxwell vind ik een uitstekende speler en we zullen gezonde concurrenten zijn. Ik zal mijn best doen."

Toen Filipe maandagmorgen aankwam, sprak hij al direct met Maxwell en met 'die Griekse jongen', Yannis Anastasiou. ,,Alles is hier stukken beter dan in Braziliƫ. De training vond ik wel wat harder, maar de wijze waarop de spelers zich opstellen is veel beter. Net als het materiaal."

Filipe weet dat de helft van de groep nog voor interlands onderweg is. ,,Ik vind het leuk dat er bij Ajax spelers uit zoveel verschillende landen zijn. Ik kan bijna niet wachten tot ze terugkomen en ik kennis met ze kan maken."

Aan het einde van de presentatie liep Filipe met een aantal fotografen het veld op en keek om zich heen de Amsterdam ArenA in. ,,Ik denk dat het moeilijk is om ergens een stadion te vinden dat gelijkwaardig is aan dit. Fantastisch!", complimenteerde hij zijn nieuwe thuishaven.

Zijn eerste Ajax-dag zat er bijna op en hij kon terug naar zijn gastgezin om alle indrukken te verwerken. ,,Het was perfect vandaag. Ik hoop dat vanaf nu elke dag zoals deze zal zijn."