Menu
Filosoof Fischer vindt zich sterk gegroeid

Filosoof Fischer vindt zich sterk gegroeid

Eigenlijk vindt hij het maar niets, zo bekent Viktor Fischer eerlijk. Het afgeven van interviews behoort niet tot zijn favoriete bezigheden. Toch zijn vraaggesprekken met de Deense aanvaller bijna nooit saai. Welbespraakt, gevat en niet zelden met een filosofische inslag komt Fischer vaak verrassend uit de hoek.

Het is vaste prik op vrijdag, mits Ajax geen Europese verplichtingen heeft. Na de ochtendtraining worden de spelers onderworpen aan interviews. Ditmaal is Fischer één van de meest aangevraagde
spelers. Daar is ook alle aanleiding toe. Fischer kwam als enige Ajacied in actie in de play-offs voor het EK in Frankrijk. Teleurstellend was de afloop in meerdere opzichten. Denemarken verloor van rivaal Zweden en Fischer moest – na zijn basisplaats in de heenwedstrijd – de return vanaf de tribune bekijken.

Gevraagd naar zijn optreden in Solna schudt Fischer even met het hoofd. Hij wil iets uit de wereld helpen. ,,Het was een gewone wedstrijd van mijn kant, niet zo’n heel slechte als de media daar over schreven. Ik kwam binnen met veel zelfvertrouwen. Je denkt een verschil te kunnen maken. Na de eerste wedstrijd dacht ik: vandaag lukte het niet, maar thuis pak ik mijn momenten. Helaas kreeg ik de kans niet. Als jongste man ben je blijkbaar als eerste aan de beurt.”

Harde wereld
Fischer doelt op de korte, maar pijnlijke mededing van de inmiddels gestopte bondscoach en oud-trainer van Ajax Morten Olsen. ,,Hij zei dat ik niet bij de selectie zat, meer niet. Dat is ook voetbal. Het is soms een beetje hard.”  Een ongewone gang van zaken, maar Fischer wil er niet te lang bij stil blijven staan. ,,Er zijn heel veel dingen in de voetballerij die ik raar vind. Laten we het daar maar niet over hebben. Ik zou als trainer zo’n speler wel uitleg hebben gegeven, maar ik was niet de coach.”

Fischer vervolgt zijn relaas met een serieuze blik. ,,Wij gaan ons wel voor het WK plaatsen, hoor. Het wordt tijd voor een frisse wind. Hoewel iets minder dan bij het Nederlands elftal zijn de verwachtingen rond het Deense elftal altijd hoog. Ooit hebben wij een heel goed team gehad”, daarbij doelend op de EK-winst in 1992. ,,De mensen verwachten dat er weer zo’n goed team zal komen. Er komen nieuwe, goede jongens aan. Maar er moet wel van generatie gewisseld durven worden.”

Volgens Fischer maakte een oud-Ajacied het verschil in de tweeluik. ,,Zonder Zlatan is Zweden ook niet
meer zo goed als het was. Maar drie goals in twee wedstrijden, dan vind ik een behoorlijk aandeel. Hij speelde heel goed.”

Terreur
De Denen likten hun wonden, maar de uitschakeling viel in het niet bij het terreur dat Europa momenteel in zijn greep houdt. Vrijdagavond vielen bij aanslagen in Parijs ruim honderd doden. De explosies waren in het Stade de France te horen, waar Frankrijk op dat moment speelde tegen Duitsland. De afgelopen dagen werden diverse interlands afgelast, waaronder Duitsland –
Nederland.

Hoewel de terreurdreiging ernstig dichtbij lijkt te komen, is Fischer naar eigen zeggen niet bang. ,,Als we dat worden, zijn wij de verliezers. Er zijn gekke mensen in de wereld en die zullen altijd blijven
bestaan. We moeten het een plekje geven en snel omschakelen, maar zorgen dat we het over vijf jaar nog niet vergeten zijn. Ik ben in ieder geval niet bang om morgen tegen Cambuur op het
veld te staan.”

Vrij zijn
En zo schakelt Fischer weer snel over naar de orde van de dag. Aan het vorige thuisduel tegen Cambuur bewaart de vleugelspits goede herinneringen. Op moederdag scoorde Fischer zijn eerste twee goals na zijn slepende hamstringblessure die hem meer dan een jaar langs de kant hield.

,,Het mooie is dat ik die wedstrijd niet eens goed speelde. Maar opeens kwam Kishna vrij en stond ik goed. Ik kreeg vertrouwen en maakte ook de tweede. En als ik niet was gewisseld, had ik ook nog een derde goal gemaakt”, grijnst Fischer. ,,Zo werkt dat. Zlatan had tegen ons ook een penalty nodig en was daarna vrij. Ik ben nu wel verder dan die wedstrijd in mei. Ik wil ook gewoon goed voetballen.”

Fischer vindt zichzelf sterk gegroeid. ,,Er zijn veel dingen in mijn spel beter geworden. Vooral qua volwassenheid. Ik vind dat ik beter omga met het spel, de tegenstander en teleurstellingen. Dat heeft ook met die blessure te maken.”

Perspectief
In het geval van tegenspoed probeert Fischer de zaken in perspectief te plaatsen. ,,Als ik een mindere wedstrijd speel, kan het een paar uurtjes zuur zijn. Maar ik probeer dan te denken aan de tijd dat ik
geblesseerd was. We spelen veel wedstrijden en er volgt snel een kans om het goed te maken. Je wordt niet wakker met een dag in het krachthonk in het verschiet. Dat is lekker.”

Fischer heeft een droomscenario helder voor ogen. ,,Als ik een keer een goede wedstrijd speel en daarna geen interviews hoef te geven. Helaas zal dat nooit gebeuren”, sluit de Deen met een knipoog af.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst