Menu
Finale kan ook fout gaan

Finale kan ook fout gaan

Edwin van der Sar won woensdag zijn tweede Champions League. Zijn eerste haalde hij dertien jaar geleden met Ajax in Wenen. Maar vandaag precies twaalf jaar terug stond hij, net als zijn collega Cech van Chelsea woensdag, met lege handen toen Juventus won na strafschoppen.

De Ajacieden staan op de trap om de tweede prijs op te halen. De Ajacieden staan op de trap om de tweede prijs op te halen.

Ajax had de eindstrijd bereikt door in de halve finale Panathinaikos te verslaan, Juventus was te sterk gebleken voor Nantes. Dus kwam er een reprise van de Europa Cup I-finale van 30 mei 1973 in Belgrado. Toen was Ajax dankzij een vroege goal van John Rep de gevierde ploeg. Of dat deze 22ste mei 1996 nogmaals zou lukken, was de grote vraag in Rome. Patrick Kluivert, een jaar eerder matchwinnaar in de finale tegen AC Milan, was immers aan zijn knie geopereerd en nog niet volledig inzetbaar. De broers Frank en Ronald de Boer hadden enkelblessures en waren twijfelgevallen. Bovendien was Michael Reiziger geschorst.

Frank en Ronald stonden gelukkig wel aan de aftrap, Sonny Silooy stond ook in de basis en Kiki Musampa verving Patrick Kluivert. Net als 23 jaar eerder in Belgrado viel er ook nu een snelle goal. Deze keer was het niet Ajax dat als eerste de vijandelijke linie wist te breken, maar zorgde Juventus voor de openingstreffer. Fabrizio Ravanelli profiteerde van een misverstand tussen Van der Sar en Frank de Boer en schoot vanuit een ‘onmogelijke’ hoek raak: 0-1.

Edgar Davids legt aan voor de eerste strafschop. Edgar Davids legt aan voor de eerste strafschop.

Vanaf dat moment liep het wonderlijk genoeg beter bij Ajax. De Amsterdammers wisten de weg naar doelman Angelo Peruzzi beter te vinden en nadat Van der Sar nog spectaculair had gered op een inzet van Didier Deschamps, kreeg Ajax een vrije trap op twintig meter van het doel. Frank de Boer draaide de bal in, Peruzzi redde nog, maar stompte de bal voor de voeten van Jari Litmanen. De Fin schoot raak, 1-1. Alles leek mogelijk, maar Ajax was eigenlijk nimmer de bovenliggende partij. Kansen waren er wel, maar treffers niet meer.

In de verlenging zwoegde Ajax keihard werkend verder om een beslissing in zijn voordeel te forceren. Dankzij reddingen van Van der Sar bereikte Ajax met de 1-1-stand het laatste fluitsignaal. Alles lag weer open, want er zou via strafschoppen een winnaar komen. Edgar Davids beet het spits af en zag tot zijn afschuw zijn inzet in de handen van Peruzzi eindigen. De Italianen scoorden vervolgens wel en ook Litmanen en Scholten scoorden, waarna bij een 2-3-stand Sonny Silooy de gelijkmakende beurt kreeg. De inzet was goed, maar de reactie van Peruzzi nog beter. Omdat Vladimir Jugovic de vierde Italiaanse penalty ook binnenschoot, stond Ajax, in tegenstelling tot een jaar eerder in Wenen, nu met lege handen.

Vandaag, precies 12 jaar later, voelt Edwin van der Sar zich ongetwijfeld een stuk vrolijker dan toen die avond in Rome!