Menu
Finaleplaats voor Ajax na ware thriller

Finaleplaats voor Ajax na ware thriller

Ajax O17 heeft zich maandag in een ware thriller naar de finale van de ABN AMRO Future Cup geknokt. De Ajacieden leken na een 0-2-achterstand tegen Anderlecht geslagen, maar toonden zich bijzonder karaktervol. Door goals van Quinten Maduro en Sven Botman kwam Ajax terug tot 2-2, waarna een zinderende strafschoppenserie uiteindelijk in Amsterdams voordeel werd beslecht. Ricardo Farcas schoot voor Ajax de beslissende penalty binnen.

Minstens zo belangrijk was doelman Daan Reiziger, die bij 3-3 Mardochee Nzita Theto van scoren afhield. Was de penalty raak gegaan, dan had Anderlecht een ticket voor de finale gegrepen. Die eer is nu weggelegd voor Ajax, dat deze maandagmiddag om 15:00 uur samen met Bayern München om de eindzege mag gaan strijden. Voor Anderlecht resteert de troostfinale tegen JLeague.

Vaste gast
Anderlecht is een vaste gast op de Future Cup en toonde zich in vorige edities net als Ajax zeer succesvol. Beide clubs wonnen het prestigieuze jeugdtoernooi drie keer. Vorig seizoen verloren de Belgen de eindstrijd van Arsenal en kreeg de Future Cup zodoende voor het eerst een andere winnaar dan Ajax of Anderlecht.

Vreugde bij de Ajacieden na het bereiken van de finale!
Vreugde bij de Ajacieden na het bereiken van de finale!

De Belgen kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Goalie Reiziger kon nog redding brengen op een kopbal van dichtbij, maar was kansloos op de rebound van Yuanis Mokou Temdieu. In het vervolg van de eerste helft waren de kansen schaars. Ajax kwam een aantal keer door, maar tot concreet doelgevaar leidde het niet. Een afstandsschot van Jurriën Maduro (een meter naast) was nog het belangrijkste Amsterdamse wapenfeit.

Dubbele wissel in een poging het tij te keren
Aan de overzijde moest Reiziger handelend optreden bij een hard schot van Alan Mayanga. Met een dubbele wissel trachtte coach Gery Vink het tij te keren. Quinten Maduro kwam voor broer Jurriën en Brian Brobbey verving Abdallah Aberkane.

Alle goede bedoelingen ten spijt, Ajax liep al vlot tegen een 0-2-achterstand aan. Een strakke voorzet belandde uiteindelijk bij de tweede paal bij Mayanga, die enigszins fortuinlijk raakschoot. Diezelfde Mayanga had even later de genadeklap uit kunnen delen, maar verzuimde dat en liet Ajax  in leven.

Aansluitingstreffer
De gastheer was inmiddels alles-of-niets gaan spelen en kwam weer terug in de wedstrijd. Q. Maduro vond zichzelf opeens in kansrijke positie terug in het zestienmetergebied van Anderlecht en haalde uit een moeilijke hoek de trekker over: 1-2. Botman was daarvoor al naar het front gestuurd, een beslissing die Ajax geen windeieren legde. De lange aanvoerder kopte elf minuten voor tijd fraai de gelijkmaker binnen.

Anderlecht was van de leg en Ajax rook bloed. Het had voor Botman nog veel mooier kunnen worden, maar de captain werd tot tweemaal toe van de winnende treffer afgehouden van doelman Maxime Delanghe.

Penaltyserie
In de penaltyserie was de spanning om te snijden, maar uiteindelijk toonde Ajax zich het koelbloedigst. De thuisploeg miste zelf twee keer, maar er stonden drie kruisjes van Anderlecht tegenover. En dus was het eind goed al goed voor de ploeg van Gery Vink.

De finale Ajax O17 - Bayern München O17 begint maandag om 15:00 uur. Het duel wordt live uitgezonden via Fox Sport 2 en Fox Sports GO.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees