Menu
Financiële cijfers Ajax als lesmateriaal

Financiële cijfers Ajax als lesmateriaal

Op de eerste werkdag van de nieuwe directeuren Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen bracht collega Jeroen Slop een bezoek aan de Universiteit Leiden. De financieel directeur van Ajax gaf daar zijn jaarlijkse gastcollege over de jaarcijfers en structuur van Ajax. Een verslag van een ochtend over ‘stille reserves’, winst en verlies.

Krijgt een voetbalclub belastingvoordeel ten opzichte van andere bedrijven en op welke post boekt Ajax de transfers? Het waren vragen die maandag allemaal werden beantwoord tijdens het speciale Ajax-college aan de Universiteit Leiden. In plaats van een reguliere les fungeerden de jaarcijfers over het boekjaar 2011-2012 als studiemateriaal.

Slop gaat meerdere keren per jaar ‘on tour’ met de cijfers van Ajax om studenten bij te praten over de wereld achter het voetbal. De financieel directeur van Ajax hecht er waarde aan om de economen en juristen van de toekomst een kijkje achter de schermen te bieden. ,,Als je zelf hebt gestudeerd, weet je hoe belangrijk het is dat je af en toe iets uit de praktijk hoort. Ik heb er als economiestudent aan de Universiteit van Amsterdam vroeger zelf ook van geprofiteerd. Dan moet je op een gegeven moment zelf ook iets terugdoen.”

Daarnaast zit er ook een bredere gedachte achter het universiteitsbezoek. ,,Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft niet alleen met goede doelen en sociale projecten als de Ajax Campus (waar Slop bestuurslid van is, red.) te maken. Gastcolleges en presentaties aan universiteiten en hogescholen maken daar ook onderdeel vanuit. We krijgen jaarlijks talloze verzoeken van studenten binnen voor scripties, snuffelstages en interviews. Die aanvragen kunnen we onmogelijk allemaal inwilligen, maar op deze manier bereiken we toch een hele groep mensen tegelijk.”

Een zaal vol Leidse studenten luistert naar het verhaal over de jaarcijfers van Ajax. Een zaal vol Leidse studenten luistert naar het verhaal over de jaarcijfers van Ajax.

Deze ochtend treft Slop een zaal vol studenten van de juridische faculteit tegenover zich tijdens hun college bedrijfseconomie. Dat de Ajax-bijeenkomst het een en ander losmaakt blijkt wel uit de opkomst en een enkele verdwaalde Feyenoord-sjaal in de zaal. Toch is het twee uur durende college interessant genoeg voor studenten die geen voorliefde voor Ajax of voetbal in het algemeen hebben. Alleen al het feit dat Ajax een gebroken boekjaar heeft, maakt het voor de juristen in spe tot een leerzaam verhaal uit de praktijk. Ook de term ‘stille reserves’ van Ajax krijgt ineens een andere lading als het om een bepaald cijfer op de balans blijkt te gaan. Met rustige wisselspelers heeft het in dit geval niets te maken.

Het is een van de weinige keren dat de link tussen de cijfers en het sportieve vlak niet wordt gelegd. Bijna alle waardes op de balans worden door Slop inzichtelijk gemaakt door er inkomsten uit de UEFA Champions League, skyboxen en merchandise aan te verbinden. ,,Het verhaal dat achter de cijfers zit, interesseert de studenten het meest. Bij ‘resultaat vergoedingssommen’ haakt de helft af. Maar als je dan aangeeft dat hierin de transfer van Luis Suarez naar Liverpool verwerkt zit, wordt het ineens weer interessant.”

Dankzij alle dwarsverbanden ontstaat er gaandeweg het gastcollege een mooie quizvraag. Welke speler hoort er bij de post vergoedingssom uit het seizoen 2011-2012? Na een aantal schoten voor de boeg klinkt het verlossende antwoord uit de zaal: Demy de Zeeuw. De middenvelder van Spartak Moskou behoort overigens niet tot het rijtje oud-spelers dat zich tijdens hun tijd in Amsterdam actief in de cijfers van Ajax heeft verdiept. Dat zijn er volgens Slop in de afgelopen veertien jaar slechts twee geweest. Alleen Marco van Basten en Edwin van der Sar doken in het verleden met meer dan gemiddelde belangstelling in de cijfers van Ajax. Die laatste zorgt ervoor dat het vragenuurtje met Ajax’ financieel directeur deze ochtend geen blessuretijd kent. De eerste officiële vergadering met de nieuwbakken directeur marketing staat immers alweer op het programma. Het uitgedeelde jaarverslag biedt gelukkig genoeg leesvoer tot het volgende gastcollege.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Daan Germans