Menu
Finidi wil De Boer achterna

Finidi wil De Boer achterna

Finidi George is bijna twintig jaar na zijn entree bij Ajax terug in Nederland. De inmiddels 41-jarige Nigeriaan, die tussen 1993 en 1996 tal van Amsterdamse harten stal, volgt hier een trainersopleiding en loopt stage bij PEC Zwolle.

,,Het gaat goed me", zegt George in keurig Nederlands. ,,Ik heb zestien jaar geen Nederlands gesproken, maar begrijp het nog wel. Praten is echter een ander verhaal. Gelukkig spreekt iedereen hier Engels, dus communiceren is niet zo moeilijk", aldus de voormalige rechtsbuiten die sinds 2000 resideert op Mallorca. ,,Daar heb ik vooral na mijn carrière een paar mooie jaren gehad, waarin ik veel aan het strand heb gelegen en amper aan voetbal heb gedacht", lacht de oud-speler van onder meer Real Betis, RCD Mallorca en Ipswich Town zijn fraaie witte tanden bloot. ,,Nu wil ik toch weer betrokken zijn bij het voetbal en probeer ik de cursus te doen."

Saillant genoeg staat voormalig ploeggenoot Frank de Boer onbedoeld aan de wieg van een mogelijke trainersloopbaan van George. ,,Op Mallorca kijk ik veel voetbal op tv. Toen ik De Boer als trainer zag, was dat voor mij een extra motivatie de cursus te gaan doen. Daarnaast volgen ook in Spanje oud-teamgenoten van mij de opleiding."

Finidi George was onlangs aandachtig toeschouwer bij Ajax - Feyenoord. Finidi George was onlangs aandachtig toeschouwer bij Ajax - Feyenoord.

Dat George Nederland uitkoos als uitvalsbasis voor de trainersopleiding is geen toeval. ,,Het is het land waar ik ooit mijn carrière begon. Verder houd ik van de Nederlandse manier van voetballen en zijn coaches uit Nederland zeer gewild en geliefd. Het niveau is er hoger dan elders. Zelfs Barcelona en het nationale team van Spanje en Barcelona hebben de Hollandse aanvallende manier van spelen gekopieerd."

Uiteindelijk trok Finidi vorig jaar de stoute schoenen aan en belde hij enkele lieden van de KNVB. ,,Het was toen echter nog niet mogelijk", legt de Afrikaan uit. ,,Maar dit jaar probeerde ik het weer en werd ik toegelaten." Dat de 62-voudig international in Zwolle is beland heeft ook een praktische reden. ,,Ik kan natuurlijk niet iedere dag op en neer vliegen, want dat is te duur. In Zwolle heb ik echter een prima hotel tot mijn beschikking, dat ik uit eigen zak betaal. Dit was de goedkoopste oplossing voor mij."

Gelukkig voor George stemde ook het thuisfront er mee in dat hij voor ruim drie maanden de wijk nam naar Nederland. ,,Het is moeilijk mijn familie op Mallorca achter te laten, maar mijn vrouw heeft me gestuurd. Ze zei: als het goed is voor jou is het ook goed voor mij. Misschien kan ik tijdens een interlandperiode even terug naar Mallorca."

Ofschoon George dus al weer zeventien jaar weg is uit Amsterdam volgt hij de club zo goed mogelijk. ,,Ik kan thuis soms wedstrijden zien", beaamt de vroegere vleugelspeler met de fluwelen voorzet. ,,Bijvoorbeeld als Ajax tegen PSV speelt. Hoewel Ajax nog steeds tot de top van Nederland behoort, hebben ze het zwaar in Europa. Ik heb de laatste Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid gezien. Ze deden het toen goed, maar het was niet genoeg. Vergeleken met vroeger is het ook moeilijker om met de grote clubs te wedijveren."

Dat het George en zijn teamgenoten wel lukte Europa te veroveren en in 1995 de Champions League te winnen, vervult hem met trots. ,,Het was een mooie tijd. En wat een timing; want vanaf het moment dat ik naar Ajax kwam, ging het goed en wonnen we prijzen", zegt hij met een overduidelijke kwinkslag. ,,We hadden goede spelers, maar de meesten gingen na verloop van tijd weg", doelt hij op onder anderen Edgar Davids, Michael Reiziger en landgenoot Nwankwo Kanu. Gevraagd naar zijn persoonlijke hoogtepunt hoeft George niet lang na te denken. ,,Dat was mijn doelpunt tegen Bayern München", doelt hij op zijn fraaie afstandsschot waarmee hij Ajax op een 2-1-voorsprong bracht in de halve finale van de Champions League. ,,Als ik aan Ajax denk, denk ik aan dat moment."

Medio 2013 is het haast ondenkbaar dat een speler vanuit de Nigeriaanse competitie moeiteloos instroomt bij een ploeg die in Europa speelt om de prijzen. Maar George flikte het. ,,Het ging erg snel, maar ik paste me makkelijk aan", dwalen zijn gedachten af naar twintig jaar geleden. ,,Ik kwam in de voorbereiding zes weken op stage en heb toen goed om me heen gekeken en na zes weken een contract verdiend. Louis van Gaal was tevreden en gaf me een kans."

Onder het bewind van Van Gaal wint George onder meer driemaal op rij de landstitel. Een prestatie die De Boer dit voorjaar kan evenaren. ‘Frank doet het goed’, stelt de Nigeriaan dan ook. ,,Ik ben niet verrast en zag in Frank ook eerder een coach dan in Ronald. Hij was iets serieuzer en een echte leider die iedereen in het elftal op zijn plek zette. Ronald was wat relaxter." Ook de nieuwe directiefunctie van Edwin van der Sar is George niet ontgaan. ,,Ik ben blij voor hem", doelt hij op de doelman met wie hij eveneens lief en leed deelde in de kleedkamer. ,,Het is ook beter ex-spelers binnen de club te hebben dan buitenstaanders. Ze hebben veel kennis, dus het helpt de club ook verder. Bovendien worden mensen ouder en wijzer en verandert hun manier van denken. Als ze zeven jaar geleden tegen mij hadden gezegd dat ik een trainerscursus zou gaan volgen had ik ze voor gek verklaard."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots