Menu
FK Borac nieuw in UEFA Cup

FK Borac nieuw in UEFA Cup

Ajax heeft met Fudbalski Klub Borac Čačak, kortweg FK Borac, een totaal onbekende tegenstander geloot. Een introductie van de Servische club, die zich via de voorronden voor het eerst plaatste voor de UEFA Cup.

Vorig seizoen was Dinamo Zagreb in de eerste ronde van de UEFA Cup nog te sterk voor Ajax. Vorig seizoen was Dinamo Zagreb in de eerste ronde van de UEFA Cup nog te sterk voor Ajax.

De Zebra’s, zoals de bijnaam van FK Borac luidt vanwege het horizontaal gestreepte shirt, spelen hun thuiswedstrijden doorgaans in het Borca kraj Morave Stadion. Dat stadion is volgens de UEFA-reglementen echter niet geschikt voor het spelen van Europese voetbalwedstrijden. Reden voor FK Borac om, na overleg met Ajax, de twee wedstrijden om te draaien en te verplaatsen. Ajax speelt aankomende donderdag eerst een uitwedstrijd in Belgrado in het stadion van Partizan waar bijna 30.000 supporters de tribunes kunnen bevolken. De return in Amsterdam vindt plaats op 2 oktober.

Voor Ajax betekent de loting dat er net als vorig seizoen in de eerste ronde van de UEFA Cup afgereisd wordt naar de Balkan. Destijds ging het mis tegen Dinamo Zagreb. In de heksenketel van het Maksimir Stadion werd een knappe overwinning geboekt (0-1). Twee weken later in de eigen Amsterdam ArenA ging het toch nog mis. Doordat de Kroaten drie keer scoorden en Ajax niet verder kwam dan twee treffers werd de poulefase van de UEFA Cup niet bereikt.

Ajax staat wederom een heet 'Balkan-avondje' te wachten. Ajax staat wederom een heet 'Balkan-avondje' te wachten.

De keuze voor het Partizan Stadion betekent dat de wedstrijd een extra lading krijgt voor Miralem Sulejmani. De aanvaller stond onder contract bij de Servische topclub, maar kan niet terugkijken op een warme periode. Sulejmani werd op verzoek van Partizan zelfs voor één seizoen geschorst door de FIFA toen er problemen ontstonden rondom zijn transfer naar sc Heerenveen. De Friezen en de Serviërs kibbelden over de opleidingsvergoeding, met Sulejmani als grote verliezer. Bij zijn eerste Nederlandse club kon hij niets anders doen dan meetrainen.

FK Borac bereikte de voorronden van de UEFA Cup via een vierde plaats in de competitie. De achterstand op kampioen Partizan Belgrado bedroeg maar liefst 34 punten. In de eerste voorronde van het Europese toernooi deed de ploeg uit Čačak het naar behoren. Na de 1-1 tegen Dacia Chisinau uit Moldavië was de 3-1-thuisoverwinning voldoende voor de volgende kwalificatieronde. Daarin was het nipt de Bulgaarse club Lokomotiv Sofia te slim af en plaatsten de Serviërs zich voor het eerst voor het hoofdtoernooi van de UEFA Cup. De treffer van Boban Stojanović uit een strafschop zorgde voor 1-1 in Bulgarije, net afdoende dankzij de 1-0-winst in Servië.

In de huidige competitie presteert FK Borac matig. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg de vierde wedstrijd in de competitie, tegen Partizan Belgrado, met 2-0. De wedstrijden daarvoor eindigden allen in een deling van de punten. Borac staat op de ranglijst op de tiende plaats, de competitie bestaat in totaal uit twaalf teams. Coach Nenad Milovanovic zal zich vooral zorgen maken over de productiviteit van zijn elftal. Tot op heden maakte Borac deze competitie slechts één treffer. Dat scoren voor FK Borac een terugkerend probleem is, blijkt ook uit het aantal doelpunten in het afgelopen seizoen toen het slechts 29 keer het net vond in 33 competitieduels. De 24-jarige Bojan Pavlovic had het grootste aandeel in dat aantal, de spelbepaler werd clubtopscorer door vier doelpunten voor zijn rekening te nemen. De selectie van de Serviërs herbergt sinds de tweedeling tussen Servië en Montenegro twee buitenlanders, zij zijn Montenegrijn.