Menu
Flitsbezoek aan Zuid-Afrika

Flitsbezoek aan Zuid-Afrika

Rik van den Boog en Henri van der Aat waren dinsdag namens de directie van Ajax in Zuid-Afrika voor de halfjaarlijkse boardmeeting met de overige aandeelhouders van Ajax Cape Town. Ook voerde de directie van Ajax gesprekken met mensen die dagelijks werkzaam zijn binnen de organisatie. Bij terugkomst in Amsterdam maakte algemeen directeur Van den Boog de balans op.

,,Tijdens de tweede helft zal ik straks wel even een inzakmomentje krijgen”, voorspelde Rik van den Boog woensdag een paar uur voor de aftrap van Ajax – Roda JC. De algemeen directeur van Ajax keerde eerder op de dag terug uit Zuid-Afrika, waar hij samen met commercieel directeur Henri van der Aat een bliksembezoek aan Ajax Cape Town had gebracht.

In de nacht van maandag op dinsdag arriveerden de afgevaardigden van de Ajax-directie in Kaapstad, waarna de hele dinsdag in het teken stond van vergaderingen en andere bijeenkomsten. Van den Boog: ,,We zijn ’s ochtends om 8.00 uur met de reviewmeetings gestart. Gedurende de dag hebben we samen met George Comitis (CEO van Ajax Cape Town, red.) alle afdelingen van Ajax Cape Town doorgenomen. Ook hebben we anderhalf uur met Foppe de Haan en Jan Pruyn gesproken. Foppe gaf ons vanuit zijn rol als hoofdtrainer een aantal beschouwingen over het voetbal in Zuid-Afrika. De afgelopen maanden heeft hij kunnen vaststellen dat het voetbal daar toch heel anders is dan in Nederland. Met name de enorme fysieke achterstand ten opzicht van Europa viel hem op. En dat is een belangrijk punt, zeker als je spelers van daar naar Amsterdam wil halen. De aanpak van Foppe bestaat dan ook vooral aan het aanzienlijk verhogen van de trainingsintensiteit.”

Sportief gezien beleeft de club, waar Ajax een meerderheidsbelang van 51 procent in heeft, een moeilijk seizoen. Na 25 speelrondes staat Ajax Cape Town zesde in de Premier Soccer League. ,,De resultaten vallen tegen”, beaamt Van den Boog. ,,Van de 15 duels onder leiding van Foppe zijn er slechts vijf gewonnen. Zeker de drie nederlagen voor de ‘zomerstop’ hebben er halverwege de competitie ingehakt. Ze zijn daardoor de aansluiting met de top volledig kwijt geraakt.” Ajax Cape Town staat zeven rondes voor het einde op 11 punten achterstand van koploper SuperSport.

'We willen dichter tegen de jeugdopleiding in Kaapstad aankruipen' 'We willen dichter tegen de jeugdopleiding in Kaapstad aankruipen'

Onder toeziend oog van Van den Boog en Van der Aat behaalde Ajax Cape Town dinsdagavond de vijfde overwinning van het seizoen. In het Athlone Stadion werden de Platinum Stars met 2-0 verslagen. ,,Het voetbal viel me wat tegen. Er zat weinig lijn en durf in, maar gezien de sportieve tegenvallers was het uiteraard een welkome overwinning. Met name Hans Vonk keepte geweldig.”

Ajax besteedt vanuit de inmiddels alweer elfjarige samenwerking met de zusterclub veel aandacht aan de jeugdopleiding in Kaapstad. Sinds een jaar is Maarten Stekelenburg, voorheen jeugdtrainer op de Toekomst, hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town. ,,Ik was erg onder indruk van hem. Maarten is heel goed bezig met het opzetten hele jeugdopleiding in Kaapstad. Er zijn vijf jeugdelftallen (Onder 19, 17, 15, 13 en 11) waarvan hij momenteel interim de Onder 19 onder zijn hoede heeft. We willen bij Ajax Cape Town met name investeren in de kwaliteit van de trainers in de opleiding.”

Door de verdere professionalisering en ontwikkeling van de jeugdopleiding - en de regionale scouting - moet het gat met Europa (Amsterdam) kleiner worden. ,,Volgens Maarten spelen er bij Onder 19 nu een stuk of drie spelers die zo met het eerste van Ajax Cape Town meekunnen. Dat zegt genoeg. Vervolgens moet hij samen met de hoofdtrainer bepalen welke spelers de potentie hebben om Ajax 1 te halen. Die kunnen dan altijd op trainingsstage in Nederland komen. Net als Ajax Cape Town willen ook wij dichter tegen de jeugdopleiding in Kaapstad aankruipen. Er moet kennisoverdracht tussen de trainers plaatsvinden en ook de ontwikkelingen die we momenteel met de Toekomst doormaken, moet in Zuid-Afrika zijn weerslag gaan krijgen.”

Ook de verhuizing naar een nieuw stadion stond op de agenda. ,,De overheid wil graag dat we in het Green Point Stadium gaan spelen. Maar het WK-stadion is te groot voor Ajax Cape Town. Zeker als je bedenkt dat een kaartje voor een wedstrijd daar maar twintig rand kost. Dat is omgerekend een kleine 2 euro. Het Athlone Stadion heeft geen uitstraling en het stadion in township Philippa is geen optie, want daar is de veiligheid niet te garanderen. Daarin zal dus nog een afgewogen keuze moeten worden gemaakt.”

De lange dinsdag in Kaapstad leverde de directie van Ajax, naast de positieve ontwikkelingen binnen de Zuid-Afrikaanse jeugdopleiding, twee belangrijke conclusies op. ,,Met de club ‘als bedrijf’ gaat het goed, ze hebben financieel een positief resultaat. Maar op dit moment levert het ons niet de voetballers op die we zoeken. In onze compositie van Ajax 1 missen we spelers op enkele plekken. Die kunnen we op dit moment niet bij Ajax Cape Town ophalen. En daar gaat het uiteindelijk wel om. Daarom zien we het intensiveren en verder ontwikkelen van de samenwerking in ieder geval als een enorm goede mogelijkheid. Kijk bijvoorbeeld naar Eyong Enoh. Als we ieder jaar een dergelijke speler naar Amsterdam kunnen halen zou dat fantastisch zijn.”

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl