Menu
Flitsende start is Feyenoord te machtig

Flitsende start is Feyenoord te machtig

Ajax heeft zich zondag een goede uitgangspositie verworven voor de returnwedstrijd van de bekerfinale. In de eerste finale in de roodwit gekleurde Amsterdam ArenA won Ajax met 2-0 dankzij twee vroege goals van Siem de Jong. De uitslag is prima, maar de strijd is nog niet gestreden. Het kan nog spannend worden op 6 mei in de Kuip. ,,Maar vooraf teken je voor 2-0", aldus trainer Jol na afloop van de wedstrijd.

De vraag vooraf was wie zich de beste uitgangspositie zou verschaffen voor de tweede ontmoeting, op donderdag 6 mei, in de Rotterdamse Kuip. Een tweede duel, waarvan bij Feyenoord alles en iedereen al gruwelde dat het moest. Liever hadden ze een wedstrijd in hun eigen Kuip gehad; bij Ajax hadden 'ze' minder moeite met een thuis- en een uitduel.

Voor de bezoekers was, gezien de opstelling, tegenhouden belangrijker dan scoren. Die tactiek hield nog geen tien minuten stand. Want hoewel het accent bij Feyenoord op de verdediging lag, wist Ajax er binnen tien minuten twee keer doorheen te glippen.

Ajax begon gretig. Vooraf hadden de Ajacieden al aangegeven dat ze het optreden van Feyenoord bij FC Twente, waarin de Rotterdammers de kampioenskandidaat geen strobreed in de weg hadden gelegd, niet konden waarderen en sportieve wraak wilden nemen. Die revanche kregen ze al binnen tien minuten.

Siem de Jong was de held van de eerste tien minuten. Siem de Jong was de held van de eerste tien minuten.

In de zesde minuut startte Siem de Jong precies op tijd bij een lange bal van achteruit, passeerde een tevergeefs naar de bal tastende Erwin Mulder en liet de sfeervolle witrood gekleurde ArenA ontploffen. De Ajax-fans zaten nauwelijks, toen ze weer omhoog konden. Nog geen zestig tellen na de openingstreffer vond Urby Emanuelson met een scherpe assist wederom De Jong die zijn tweede van de avond binnenschoot, 2-0.

Daarna verzandde de wedstrijd een beetje. Ajax raakte niet verontrust van de spaarzame aanvallen van Feyenoord, maar moest toch wel onderkennen dat de Rotterdammers beter in de wedstrijd kwamen. Maar meer dan een redding op een doelpoging van Luigi Bruins hoefde Maarten Stekelenburg niet te verrichten.

In de 39ste minuut juichten de fans al voor de derde treffer, maar Marko Pantelic had het geluk net niet aan zijde bij een stijlvolle stift over Mulder heen. De laatste vijf minuten voor rust waren echter weer voor Feyenoord, waarvoor de wereld er bij een treffer en 2-1 heel anders zou uitzien met oog op de return voor eigen publiek.

Jol: ,,We hadden een uitstekend scenario door die twee goals in zeven minuten. Temeer omdat je weet dat Feyenoord hier komt om de nul te willen houden. Dat er twee finales zijn, is toch lastig bij Ajax. Wij kunnen niet zeggen 'we houden het dicht en gaan zelf counteren'. Na de 2-0 was Feyenoord toch van slag en daar konden we niet van profiteren. We kregen nog drie, vier mogelijkheden en dat is voor ons niet goed te noemen. Maar vooraf teken je voor een 2-0-overwinning."

In de tweede helft had Ajax de score naar een hoger aantal kunnen brengen. Pantelic was in de 52ste minuut dicht bij 3-0, maar Mulder redde knap op zijn kopbal. In de 71ste minuut schoot Suarez verrassend hard in, maar Mulder kon de bal nog corner tikken. Pantelic was toen net vervangen door Dennis Rommedahl. Van de instelling van Ajax zoals het aan de wedstrijd was begonnen, was echter niet zoveel meer over. De brandende ambitie om de tweede wedstrijd overbodig te maken, leek lang zo vurig niet meer. Natuurlijk probeerden de Amsterdammers de score wel op te voeren, maar slordigheid overheerste in de middelste en voorste linie, waardoor het er niet van kwam. Daardoor bleef de marge op 2-0.

Gezien de resultaten van Ajax na de winterstop buitenshuis, biedt deze uitslag zeker perspectief. Ajax scoorde in bijna alle uitwedstrijd zeker een maal; alleen bij Juventus bleef het 0-0; maar mocht het doelpuntloos blijven in Rotterdam, dan komt de beker weer naar Amsterdam.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basiselftal van Ajax poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal van Ajax poseert voor de groepsfoto.
De Jong wordt gefeliciteerd door de medespelers. De Jong wordt gefeliciteerd door de medespelers.
Emanuelson geeft een voorzet op De Jong, die de 2-0 maakt. Emanuelson geeft een voorzet op De Jong, die de 2-0 maakt.
De Jong viert zijn doelpunt met aanvoerder Suarez. De Jong viert zijn doelpunt met aanvoerder Suarez.
Pantelic loopt Van Bronckhorst voorbij. Pantelic loopt Van Bronckhorst voorbij.
Terwijl De Zeeuw met de bal wegsprint, duelleert Enoh met Fer. Terwijl De Zeeuw met de bal wegsprint, duelleert Enoh met Fer.
Kees Prins trad in de rust op. Kees Prins trad in de rust op.
Van der Wiel schiet voor langs Fer. Van der Wiel schiet voor langs Fer.

 

De Zeeuw loopt De Vrij voorbij. De Zeeuw loopt De Vrij voorbij.
Vertonghen in een duel om de bal met Cisse. Vertonghen in een duel om de bal met Cisse.
Enoh haalt hard uit. Enoh haalt hard uit.
Bruins probeert Anita te stoppen. Bruins probeert Anita te stoppen.
Ajax wint de eerste wedstrijd van de bekerfinale met 2-0. Ajax wint de eerste wedstrijd van de bekerfinale met 2-0.