Menu
Focus op training en voeding

Focus op training en voeding

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke maand Stanley Menzo, hoofd jeugdopleiding aldaar, aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze tweede aflevering van dit seizoen praat hij over de focus die ligt op trainingsmethodiek en voeding.

De afgelopen maand heb ik mij onder andere bezig gehouden met het vormgeven van de trainingsmethodiek bij Ajax Cape Town. Ik heb, voordat ik naar Zuid-Afrika kwam, mijn ogen de kost gegeven op de Toekomst om te kijken hoe er wordt gewerkt en getraind.

Bij de Ajax-opleiding in Amsterdam wordt er volgens bepaalde principes gewerkt. Die wil ik introduceren bij Ajax Cape Town. We moeten daarbij niet vergeten dat we in Kaapstad zitten en niet in Amsterdam. Elke coach moet zijn eigen invulling kunnen geven aan de training, maar wel gebaseerd op de manier zoals wij willen voetballen. Dat noem ik 'realistisch Ajax-voetbal'.

Klaar voor de opkomst!
Klaar voor de opkomst!
Voorbereiding in de kleedkamer.
Voorbereiding in de kleedkamer.
Training op Ikamva.
Training op Ikamva.

Principes
Neem bijvoorbeeld de drie-seconden-regel als we de bal kwijtraken. Dan moet je als team proberen die bal binnen een paar seconden terugveroveren of als team weer snel in positie komen. Of een man-meersituatie creëren om voetballend voorin te kunnen komen. Dit zijn twee van de principes die gebaseerd zijn op Ajax-filosofie. Die moeten hier geïmplementeerd worden. Het moet terug te zien zijn in de trainingen en wedstrijden. Zij moeten deze principes leren overbrengen op de spelers en in trainingen. We moeten een structuur neerzetten die overeind blijft als spelers naar een ander elftal overgaan.

We hebben met de coaches twee uur bij elkaar gezeten waarin ik heb aangegeven hoe ik graag zou willen werken. Op de vraag hoe ze hierover dachten was iedereen positief en enthousiast merkte ik. Het vormt het uitgangspunt van hoe we hier werken. Daarnaast assisteer ik tijdens de trainingen de coaches waar nodig. Dat is leuk en bevredigend werk.

Voeding
Een andere belangrijke pijler moet voeding worden. De sociale leefomstandigheden van kinderen in Afrika zijn totaal anders dan in Nederland. Weinig kinderen krijgen een fatsoenlijk ontbijt voor ze naar school gaan en ook wat de lunch betreft weet ik niet of het voldoende is. Dan komen ze hier voor de training en krijgen ze alleen een shake op de club. Als ze thuiskomen weet ik niet of zij een voedzame maaltijd krijgen voor ze naar bed gaan. Ik vind dat wij een verantwoordelijkheid hebben richting deze jeugdspelers. Voeding is ontzettend belangrijk bij de ontwikkeling van (jeugd)spelers.

De Nederlandse Consul-Generaal die mij geholpen heeft bij mijn visumaanvraag deelt die mening. Zij heeft een klein potje over dat ze de eerste drie maanden beschikbaar wil stellen voor dit doel. Alleen met de restrictie dat het de rest van het seizoen een vervolg krijgt vanuit Amsterdam en Kaapstad. Het is nu aan mij om deze partijen zover te krijgen dat zij samen een budget beschikbaar stellen. Of voor sponsoring zorgen voor een langere periode. Met dit potje kunnen we momenteel maar één maaltijd in het weekend verzorgen. Deze spelers trainen echter drie tot vier maal per week. Ook op die dagen moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.

Eerste stap
Het is een eerste stap. Ik heb het nu aangeslingerd, maar het moet echt een vervolg krijgen. We willen jeugdspelers verder ontwikkelen. Voeding is daarbij een belangrijk onderdeel. Ik vind dat Ajax Cape Town en Ajax Amsterdam de handen ineen moeten slaan om zo een bijdrage te leveren aan hun voetbalontwikkeling. Ze spelen immers in een shirt met het Ajax-logo op de borst. Dan moeten de randvoorwaarden ook Ajax-waardig zijn.