Menu
Fontein en Slop lichten cijfers toe

Fontein en Slop lichten cijfers toe

Algemeen directeur Maarten Fontein en financieel directeur Jeroen Slop gaven maandagmorgen in de perskamer van de Amsterdam ArenA een toelichting bij de jaarcijfers van het seizoen 2005-2006.

Hoewel de netto omzet van Ajax over het vorige seizoen met €7,8 miljoen steeg naar €74,4 miljoen en het operationele resultaat steeg naar €7 miljoen, was het netto resultaat €6,6 miljoen negatief. Het belangrijkste verschil met het seizoen daarvoor, toen nog een positief netto resultaat van €2,8 miljoen werd gerealiseerd, zit hem in de transfersommen en de afschrijving op de deelname van Ajax aan de Amsterdam ArenA, zo legden Fontein en Slop uit.

Maarten Fontein omschreef het seizoen 2005-2006 als 'een turbulent jaar met wisselende successen op alle gebieden.' Ajax verdiende wat meer geld door het winnen van de KNVB Beker en de play-offs, en het bereiken van de kwartfinale van de Champions League. Echter, vorig seizoen waren er tien spelers met een aflopend contract in de selectie, van wie er negen vertrokken bij Ajax zonder dat de club daarvoor een vergoeding incasseerde. In vergelijking met het seizoen 2004-2005, toen Ajax door onder andere de verkoop van Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart een resultaat van €16,4 miljoen behaalde, leverden de transfers van Nigel de Jong, Bogdan Lobont en Julien Escudé de club uiteindelijk €2,8 miljoen op. Verder deed de club investeringen in de toekomst door onder andere het aantrekken van Klaas Jan Huntelaar, het verlengen van een aantal contracten en het doen van wat Fontein een 'kwaliteitsinjectie in de technische staf en de jeugdafdeling' noemde.

Ook de waardering van de deelneming van Ajax in de Amsterdam ArenA leverde een opvallend cijfer op. Ajax is voor 13,2 procent eigenaar van het stadion - Slop: ,,Dat heeft natuurlijk ook een strategische reden'' - en na een gedegen rapportage heeft Ajax gemeend de waardering van €9,1 miljoen bij te moeten stellen naar €5 miljoen.

Tot hun genoegen konden de beleidsmakers van Ajax wel constateren dat de omzet gestegen was. De club haalde meer inkomsten uit sponsorgelden (Audi, Amstel, Tele2 en de Sponsor Loterij traden toe), tv-inkomsten en internetdiensten, merchandising en recettes.

,,We zien veel mogelijkheden in Ajax Cape Town'', verklaarde Maarten Fontein. ,,De kosten hiervoor zijn relatief laag, en het financieel resultaat zal omhoog gaan. We zijn bezig sponsors te winnen voor ACT. Op termijn zijn zal onze deelnemimg vruchten afwerpen.''

Het missen van de Champions League zal zijn weerslag hebben op de cijfers van het huidige seizoen. ,,Het winnen van de Champions League kan €12,5 miljoen opleveren, de UEFA Cup winnen levert ongeveer €3,5 miljoen op'', rekende Maarten Fontein de verzamelde pers voor. De verwachting voor volgend jaar is dat het operationeel resultaat 'break-even' zal zijn, ofwel rond de nul. ,,Het resultaat vergoedingssommen zullen bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat'', aldus Slop, die de persconferentie kon afsluiten met goed nieuws: Ajax heeft 41.291 seizoenkaarten verkocht, 868 meer dan vorig jaar.