Menu

Forse tegenvaller voor olympische voetballers

Het olympisch voetbalelftal, met Ajax-keeper Maarten Stekelenburg, heeft in zijn eerste kwalificatiewedstrijd van de nieuwe reeks meteen al een forse tegenslag te verwerken gekregen. In de eigen Goffert verloor Jong Oranje van Wit-Rusland, 0-1.

Het hadden de eerste stappen op weg naar Athene 2004 moeten worden. Het bereiken van het ultieme doel, kwalificatie voor de Olympische Spelen, is na de nederlaag in Nijmegen een stuk verder weg komen te liggen.
De norm is namenlijk bepaald niet gering, een plaats bij de beste drie van Europa. Daartoe zal eerst de eindronde van het EK moeten worden bereikt, waarvoor zich acht landen plaatsen. In de Nederlandse poule zitten ook nog landen als Tsjechië en Oostenrijk, wellicht wat hoger in te schatten dan de Wit-Russen.

Het olympisch project is bij de KNVB nog nooit echt van de grond gekomen. Weliswaar wordt er sinds een jaar of tien serieus aan gewerkt, maar tot plaatsing heeft het nooit geleid. Het gedachtegoed van de oude Grieken leeft ook niet echt in het
voetbal. Het betreft ook de enige sport die bij de Olympische Spelen slechts veredelde jeugdelftallen laat opdraven.
Hindernissen zijn er ook te nemen en dat merkte de nieuwe bondscoach Koevermans al bij zijn eerste wedstrijd. De toonaangevende speler in de betreffende leeftijdscategorie, Van der Vaart van Ajax, zit al bij het 'echte' Oranje van Advocaat.
De clubs willen bovendien natuurlijk niet dat hun jeugdinternationals overdreven risico's nemen. Vitesse hield zijn geblesseerden Janssen en Knol thuis, maar was desondanks met drie man wel de hofleverancier van Koevermans' selectie. Hetgeen veel zegt over de kwaliteit van de Arnhemse opleiding.
Geen Van der Vaart, geen Janssen, wel Van Persie. Feyenoords diamant, nog wat ongeslepen, leefde zich vrijdag in Nijmegen uit in een rol achter de spitsen. Alleen in het eerste deel al had Van Persie drie fraaie kansen, maar verder dan een bal op de paal kwam hij niet.
Jong Oranje begon voortvarend - vier goede mogelijkheden in de eerste tien minuten - maar zakte daarna wat terug. Twee keer zelfs moest Ajax' doelman Stekelenburg zijn kwaliteiten tonen, bij spaarzame maar gevaarlijke Wit-Russische aanvallen. In de soms stromende regen bleef het olympisch elftal, met typische vleugelspitsen (Robben, Mustapha), overheersen. De witte muur die de Oost-Europese tegenstander had opgetrokken bleek echter meer en meer een probleem.
Kansen, in het eerste deel nog vrij talrijk, werden sporadisch. De bevrijdende treffer bleef daarom uit. Uiteindelijk profiteerde daarvan Roebnenka, die kort voor tijd als enige scoorde. Voor de Wit-Russen.

Bron: ANP