Menu
Fortuinlijke zege Ajax in Deventer

Fortuinlijke zege Ajax in Deventer

Ajax heeft zondag een fortuinlijke overwinning tegen Go Ahead Eagles geboekt. Een knullige fout van keeper Mickey van der Hart leverde Ajax vlak voor tijd een 1-2 zege op in Deventer. De Ajax-huurling beoordeelde een terugspeelbal van Wesley Verhoek verkeerd waardoor Ajax op de valreep een overwinning uit het vuur sleepte. Daarmee kwam er voor Ajax een einde aan drie duels zonder zege.

Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Feyenoord en de nederlagen tegen Vitesse (1-0) en AZ (0-1) ging Ajax in Deventer naarstig op zoek naar zowel doelpunten als een overwinning. Na de 2-0 zege tegen FC Groningen op 16 januari stond Ajax voorafgaand aan het duel met de Eagles al 270 minuten droog. En wie het eigen doelpunt van Johan Kappelhof (de 2-0 tegen FC Groningen, red.) buiten beschouwing liet, telde zelfs 345 doelpuntloze minuten sinds Ricardo Kishna de openingstreffer tegen Groningen maakte. Hoog tijd dus om een aantal negatieve clubrecords onder leiding van Frank de Boer af te wenden.

Go Ahead bleek echter een taaie opponent die zich niet zomaar gewonnen gaf. Want hoewel de laatste thuiszege van Go Ahead op Ajax uit februari 1978 stamde en het laatste gelijkspel in het seizoen 1986-1987 werd genoteerd, bleef het tot de laatste seconde spannend. Het had weinig gescheeld of de club uit Deventer had er een historische middag van gemaakt. De gelijkmaker van Sjoerd Overgoor leek een kwartier voor tijd de opmaat naar een stunt. Totdat Go Ahead-doelman Mickey van der Hart vlak voor tijd een terugspeelbal van Wesley Verhoek miste. De Ajax-huurling trapte onfortuinlijk onder de door een polletje van richting veranderde bal door. Hierdoor pakte Ajax op het nippertje alsnog de volle buit.

De door Ajax aan Go Ahead verhuurde doelman Mickey van der Hart wordt getroost door zijn Amsterdamse collega's. De door Ajax aan Go Ahead verhuurde doelman Mickey van der Hart wordt getroost door zijn Amsterdamse collega's.

Davy Klaassen keerde tegen Go Ahead terug in de basisopstelling. De international moest het duel met AZ aan zich voorbij laten gaan vanwege buikwandklachten. Samen met Riechedly Bazoer en aanwinst Daley Sinkgraven vormde hij het middenveld van Ajax. Nick Viergever nam in Deventer de plaats van de geschorste Niklas Moisander in. Hij vormde samen met Mike van der Hoorn het centrale duo achterin. De herstelde Joël Veltman startte op de bank. Het experiment met Lasse Schöne in de spits kreeg in de Koekstad een vervolg.

Anwar El Ghazi brak in de 24ste minuut de ban in de Adelaarshorst. Na een aanval via Schöne en Kishna tikte El Ghazi de bal dichtbij in het doel: 0-1. De aanvaller maakte daarmee een einde aan liefst 294 speelminuten zonder goal. Bij die ene treffer voor rust bleef het. Tot teleurstelling van Frank de Boer die voor rust een fris en gretig had gezien. ,,Het is alleen jammer dat we na de 0-1 niet meer afstand hebben genomen.” Jeffrey Rijsdijk zorgde namens de thuisploeg twee maal voor enig gevaar, terwijl er van Ajax-zijde - behoudens de openingstreffer en een schot van Bazoer - geen echt doelrijpe kansen voor het doel van Van der Hart ontstonden.

In de tweede helft werd Ajax slordiger. ,,Daardoor kreeg Go Ahead het idee dat er misschien wel wat te halen viel. We hadden niet meer de grip van de eerste helft”, analyseerde De Boer. ,,We hebben weliswaar niet veel kansen weggegeven, maar er ontstond wel meer dreiging voor ons doel dan voor rust." Het zorgde ervoor dat de Go Ahead-spelers Rijsdijk, Glynor Plet en invaller Jules Reimerink beurtelings de handen van de Eagles-fans op elkaar kregen. Tot een doelpunt kwam het op die momenten echter nog niet.

Het uitblijven van een tweede Ajax-goal zorgde voor groeiende hoop op een punt of misschien wel meer bij de thuisploeg. Die hoop groeide alleen maar toen Go Ahead een kwartier voor tijd ook daadwerkelijk de trekker overhaalde. Met een loeihard schot van 25 meter knalde Overgoor de 1-1 via de binnenkant van de paal achter Cillessen. Een punt leek in de maak aan de Vetkampstraat, totdat Van der Hart in de 88ste minuut ongewild voor een dramatische wending zorgde.

De Boer: ,,We hadden niet een klein beetje, maar heel erg veel geluk bij dat doelpunt. Voor ons was die goal uiteraard heel leuk, maar voor een keeper is het verschrikkelijk. Zo’n fout gun je je ergste vijand niet.” De meegereisde Ajax-fans konden het nauwelijks geloven, maar bejubelden de winnende treffer uiteraard met veel enthousiasme. Na acht verloren punten in de laatste drie wedstrijden pakte Ajax eindelijk weer eens de volle buit in een Eredivisieduel. ,,Mentaal vond ik ons sterk vandaag. Ik heb een team gezien dat knokte voor elkaar. We hebben een paar stappen in de goede richting gezet”, besloot De Boer.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

90+4. Afgelopen. Drie punten voor #Ajax! #gaeaja pic.twitter.com/GS6no8Cm8S

— AFC Ajax (@AFCAjax) 8 februari 2015
Anwar El Ghazi opende de score voor Ajax. Anwar El Ghazi opende de score voor Ajax.
Na drie wedstrijden lukte het Ajax weer tot scoren te komen. Na drie wedstrijden lukte het Ajax weer tot scoren te komen.
Davy Klaassen keerde terug in de basis en begon op '6'. Davy Klaassen keerde terug in de basis en begon op '6'.
Ricardo Kishna verzorgde de assist bij de 0-1. Ricardo Kishna verzorgde de assist bij de 0-1.
Allemaal voor de bal! Allemaal voor de bal!
Opnieuw een basisplaats voor Bazoer. Opnieuw een basisplaats voor Bazoer.
Frank de Boer zag zijn ploeg eindelijk weer drie punten pakken. Frank de Boer zag zijn ploeg eindelijk weer drie punten pakken.
Lasse Schöne houdt twee man bezig. Lasse Schöne houdt twee man bezig.
Mickey van der Hart baalt: door een polletje trapt hij finaal onder een terugspeelbal door: 1-2 voor Ajax. Mickey van der Hart baalt: door een polletje trapt hij finaal onder een terugspeelbal door: 1-2 voor Ajax.
Een troostende knuffel van Lasse Schöne voor Mickey van der Hart. Een troostende knuffel van Lasse Schöne voor Mickey van der Hart.
Queensy Menig viel in de slotfase in. Queensy Menig viel in de slotfase in.