Menu

Fortuna laatste jaren lastige hindernis voor Ajax

Na de matige vertoning tegen Willem II, reist Ajax vrijdag af naar het zuiden voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De laatste jaren hebben de Amsterdammers het erg moeilijk met Fortuna Sittard. De vorige ontmoeting eindigde in een 2-0 overwinning voor de Limburgers. Het seizoen daarvoor was de thuisploeg al met 1-0 te sterk gebleken voor de Amsterdammers. De thuiswedstrijd tegen Fortuna werd met 5-0 gewonnen.

Het zou mooi zijn als de formatie van trainer Co Adriaanse deze kleine negatieve reeks vrijdagavond kan ombuigen. Fortuna beschikte destijds over Amoah. De huidige speler van Vitesse scoorde een jaar geleden beide treffers voor de Sittardianen.

Fortuna, hekkensluiter in de KPN Eredivisie met 12 punten, kreeg dit seizoen al te maken met een trainingswisseling. Henk Duut moest begin december terugtreden en Frans Thijssen werd aangesteld. Onder leiding van de 14-voudig international won Fortuna Sittard in 2001 met 1-0 van Roda JC en speelde het gelijk tegen De Graafschap. De laatste wedstrijd voor de winterstop remiseerden de Limburgers sensationeel bij PSV in Eindhoven.

Voor het duel tegen Ajax, dat overigens het 18e is in de historie, kan Thijssen niet beschikken over de kersverse aanwinst Nenad Bjekovic. De Joegoslaaf is niet de enige in de ziekenboeg. Ook Kiekens, Geerincks en Landerl verblijven in de revalidatie-zaal. Natuurlijk kan Thijssen wel gebruik maken van de diensten van Jan van Halst. De door Ajax verhuurde middenvelder zal tegen zijn vorige club zijn huid duur willen verkopen.

Bij Ajax lijken de blessures een halt toegeroepen te zijn. Ferdi Vierklau en John O'Brien hebben weer wedstrijd-ervaring opgedaan met het tweede en trainden met de groep mee. Tobiasen, Knopper, Lobont en Ikedia zijn nog niet zover dat ze weer in teamverband kunnen uitkomen. De training van donderdag wees uit dat Adriaanse niet afwijkt van de elf spelers die hij afgelopen zondag opstelde tegen Willem II.

Ajax speelde de laatste uitwedstrijd op de eerste van deze maand in Doetinchem. Tegen De Graafschap behaalden de Amsterdammers een vrij eenvoudige 3-1 overwinning. Fortuna kwam dit seizoen slechts tot twee overwinningen, beide malen was dat in eigen huis. Roda JC en Sparta kregen klop. In Sittard kwam Fortuna in de elf wedstrijd tot slechts 8 doelpunten, Ajax scoorde buitenhuis met een wedstrijd minder twee keer zoveel.

Bij winst kan Ajax de derde plaats overnemen van Vitesse. De Arnhemmers spelen aankomend weekeinde namelijk niet.

Wedstrijdverslag Ajax-Fortuna Sittard

Website Fortuna Sittard