Menu
Fortuna Sittard - Ajax. Derde plaats na zakelijke zege

Fortuna Sittard - Ajax. Derde plaats na zakelijke zege

Ajax staat na de 3-0 winst op Fortuna in de top drie van de KPN Eredivisie. De zege van het keurkorps van Adriaanse was vooral een zakelijke, met een opvallende terugkeer van Richard Witschge in de basiself.

Niet alleen tegen Feyenoord thuis, ook tegen Fortuna uit toont Witschge zijn balbeheersing. De middenvelder maakte sinds vorig jaar oktober zijn rentree en werd door de kijkers van Canal + gekozen tot Man of the Match.

VERSLAG EROL ERDOGAN. FOTO'S GERARD VAN HEES

Ajax had op deze mistige februari-avond voor 12.500 toeschouwers de mogelijkheid de derde plaats van Vitesse over te nemen. Tegen de Limburgers, met Ajax-huurling Jan van Halst in de gelederen, kon het voormalige speeltje van Karel Aalbers op twee punten achterstand worden gezet. Co Adriaanse kon, naast de langer geblesseerden, geen beroep doen op Rafael van der Vaart (enkelblessure).

De trainer/coach liet Andy van der Meyde net als tegen Willem II uit de selectie. Uitleg daarover heeft Adriaanse nog niet gegeven; het meest voor de hand ligt de huidige vorm van Van der Meyde. Het was aardig te zien hoe Adriaanse het gemis van de jonge basisspeler Van der Vaart in de opstelling oploste.

Op 30 oktober vorig jaar speelde Richard Witschge voor het laatst in de hoofdmacht van de Amsterdammers, tegen RKC. Door de langdurige blessure van John O'Brien en de onervarenheid van spelers als Cruz en Yakubu maakte Adriaanse pas op de plaats met de renovatie van zijn elftal. Witschge was een voor de hand liggende keus.

Ondanks zijn matige wedstrijd tegen Willem II stond Christopher Kanu in Limburg wederom in de basis. Hij had weinig problemen met zijn directe tegenstander Heering.

Christopher Kanu kreeg het voordeel van de twijfel na zijn mindere optreden tegen Willem II en de Nigeriaan begon op rechtsback. Andre Bergdolmo, opgeroepen voor een interland met Noorwegen tegen Noord-Ierland, zat als international op de bank.

Tegenstander Fortuna had een behoorlijke reeks wedstrijden achter de rug, met gelijke spelen tegen PSV en De Graafschap en winst in de derby tegen Roda JC. Trainer Frans Thijssen kon geen beroep doen op de nieuwe Joegoslavische spistaptts Nendan Bjekovic. De robuuste aanvaller liet de eerste paar wedstrijden een goede indruk achter en bleek aanvallend een broodnodige aanwinst.

Twee dagen na zijn twee treffers voor Jong Oranje kreeg Youssouf Hersi ook speeltijd van Co Adriaanse. Hij kwam in het veld voor Shota Arveladze.

Oud-zaterdagspeler van Ajax, Dennis Gerritsen, kreeg weer een kans in de voorste linie van Thijssen. Verder verbleven de verdedigers Kiekens en Geerinkxs in de lappenmand, waar ze onlangs gezelschap kregen van linkermiddenvelder Landerl. Toch kon de nummer laatst van de KPN Eredivisie zonder schroom aan het duel tegen Ajax beginnen. De laatste twee ontmoetingen eindigden in een overwinning voor de Fortunezen. Vooral de twee treffers van de huidige Vitesse-speler Amoah liggen nog vers in het geheugen en geven reden genoeg voor revanche.

Twee oude bekenden strijdend op het middenveld: Richard Witschge en Jan van Halst. Van Halst gooide voor de wedstrijd bloemen in het vak met Ajax-supporters.

Gevoelens die ook Jan van Halst moet hebben tegenover zijn formele werkgever Ajax. De huurling zal er alles aan willen doen om het ongelijk van de technisch verantwoordelijken in Amsterdam te bewijzen. Het was daarom een prachtig gebaar dat Van Halst zijn bloemen voor de wedstrijd in het vak met Ajax-supporters gooide.

Na het zeer gastvrije lied 'de Vlieger' van volkszanger Hazes door een plaatselijke zanger (de Fortuna-supporters konden het niet waarderen, de bezoekende Amsterdammers des te meer) en de in deze tijd onvermijdelijke prins Carnaval werd er door Ajax afgetrapt.

Cedric van der Gun, maker van Ajax' tweede treffer in duel met Ajax-huurling Jan van Halst. De middenvelder van Fortuna werkte zoals altijd hard, maar kon nooit echt grip op de wedstrijd krijgen.

Al na drie minuten, Ajax speelde met tien man door een blessurebehandeling van Kanu, sneed Cedric van der Gun met een een-tweetje door de defensie van Fortuna. Zijn inzet verdween vlak naast het doel. Zeven minuten later bleek de keuze van Adriaanse voor Witschge aanvallend juist. Met een prachtige dieptepass stuurde hij Wamberto weg. De afgeslagen voorzet werd door aanvoerder Galasek droog benut: 0-1.

Nikos Machlas treurt. De Griekse spits had geen goede dag in het Wagner-stadion. Na ruim zeventig minuten werd hij vervangen door Daniel Cruz.

Ajax bleef de gevaarlijkste ploeg, getuige een afstandschot van wederom Galasek dat Hesp nog net kon pareren. Het duel was, zeker de eerste minuten, een vermakelijk schouwspel. Nadat Hamming de bal over Grim in het zijnet lobde, ramde Nikos Machlas een niet te missen kans voor het doel van Hesp langs. Dat alles vond plaats na amper twintig minuten.

De wedstrijd leek drie minuten later helemaal beslist. Cedric van der Gun slalomde door de Limburgse defensie en rondde met een treiterend rollertje in de hoek af. Van Halst raakte de bal nog; daarmee onbedoeld zijn formele baas een dienst bewijzend.

Het antwoord was niet veel later aan Fortuna-aanvaller Heering, die nog geen twee stappen van Grim op de doelman schoot. Het was een treffend voorbeeld. Fortuna Sittard blonk vooral uit in het tonen van goede bedoelingen, maar door slordige passing en herhaaldelijk buitenspel lopen vielen er geen gevaarlijke momenten voor het doel van Fred Grim te noteren.

Na ruim een half uur had Nikos Machlas de drie punten op zijn schoen, maar hij mistte de assist van Van der Gun door te slap in te schieten. Het was het laatste wapenfeit van de Ajacieden voor de rust. Met bijna plichtmatig balbezit (en een klein misverstand tussen Chivu en Grim, zonder gevolgen) konden de heren naar binnen voor de thee.

In de verplichte onderbreking brachten de coaches geen wijzigingen aan in de elftallen. Ajax viel in een laag tempo aan, Fortuna hoopte op een gelukkige uitbraak en dito aansluitingstreffer. Voor Ajax was balbezit de hele tweede helft het credo, het veiligstellen van de overwinning was heilig In de stromende regen ontwikkelde zich in het Wagner-stadion een weinig verheffend schouwspel.

De middenvelder Daniel Cruz maakte zijn eerste competitietreffer voor Ajax 1. De Colombiaan viert zijn kopgoal uit de corner met een korte ereronde.

Ajax was tevreden met de drie punten, Fortuna Sittard was niet bij machte het de Amsterdammers echt moeilijk te maken. Met de wissel Machlas-Cruz gaf Adriaanse duidelijk aan de wedstrijd zakelijk uit te willen spelen. De Colombiaanse middenvelder Daniel Cruz gaf uit een corner van Witschge nog wat extra kleur aan de overwinning van Ajax. De 0-3 overwinning werd achteraf makkelijker behaald dan verwacht. Dat Ajax het traditioneel moeilijk heeft in Sittard, werd vooraf vaak geroepen maar blijkt niet uit de statistieken: elf keer won Ajax, vier keer de Fortunezen. De schande van de laatste twee verliespartijen is nu, weliswaar met zakelijk voetbal, uitgewist.

De overwinning geeft Ajax een voorsprongetje (twee punten) op directe concurrent Vitesse. Op dit moment staan de Amsterdammers op een plek die recht geeft op het spelen van voorronden Champions League. Die positie handhaven is de uitdaging van Ajax voor de komende weken. Voor Co Adriaanse is het geruststellend te zien dat Richard Witschge nog steeds scherp is, ondanks de houten afdruk van de bank op zijn achterwerk. De trainer/coach gaf in de winterstop aan de middenvelder nog hard nodig te hebben. Adriaanse kreeg, eerder dan verwacht, gelijk.

Richard Witschge werd door de kijkers van abonneezender Canal+ gekozen tot Man of the Match. Voor de camera's verklaarde de middenvelder: 'Het was wennen, na vijf of zes maanden weer eens spelen. Ik kom nog behoorlijk wat conditie te kort.' En over zijn positie bij Ajax: 'Ik heb deze week een gesprek met de club gehad en ik mag aan het eind van het seizoen vertrekken als er niets verandert in mijn positie.'

Of de 32-jarige middenvelder transfervrij mag vertrekken, is nog niet bekend. 'Maar ik denk niet dat veel clubs vijf miljoen over hebben voor een speler van mijn leeftijd,' aldus Witschge. 'Mijn ambitie is te voetballen bij een leuke club in een leuke stad. Ook voor een Nederlandse club moet ik verhuizen. Dan ga ik liever naar het buitenland.' Maar wellicht dat de wedstrijd van vanavond al een ommekeer was voor de middenvelder. Het leverde hem in ieder geval een grote fles champagne op.

Co Adriaanse was na afloop vooral tevreden over de eerste helft: 'We hebben de eerste helft in een hoog tempo gespeeld, met veel snelle positiewisselingen. Van de vijf kansen hebben we er in de eerste helft twee benut. Ondanks dat Fortuna een paar keer gevaarlijk was, hebben we geen moment echt onder druk gestaan. De derde goal van Cruz was beslissend.'

Over Richard Witschge was de trainer/coach kort: 'Ik was tevreden over bijna het hele team. Er waren aan onze kant weinig zwakke spelers. Alleen Nikos Machlas had duidelijk een mindere avond. Ik heb geen idee of dat met de perikelen rond de FIOD heeft te maken.'