Menu
Fotoarchief gestaag online

Fotoarchief gestaag online

Het is een heidens, maar dankbaar karwei: het digitaliseren van honderdduizenden foto’s, negatieven en dia’s uit het Ajax-archief. Samen met de actuele foto’s van Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst vormen ze de basis voor de voortdurend uitdijende commerciële database.

Erfgoed Comitélid Henny Schuurman en Ajax-medewerker Erik Dijkman nu een keer zelf op de foto. Erfgoed Comitélid Henny Schuurman en Ajax-medewerker Erik Dijkman nu een keer zelf op de foto.

Rond de 1.600 oude beelden staan nu op de Ajax Beeldbank. Van de Vuurst heeft inmiddels zo’n drieduizend actuele foto’s geplaatst. De online-beeldbank is opgezet in januari 2008. Het idee is mede afkomstig van Van de Vuurst, die sinds 1989 werkt voor de club. ,,Ik heb het altijd zonde gevonden dat er zoveel mooie Ajax-foto’s zijn waarmee niemand wat kan of doet. Kijk alleen al naar mijn eigen archief: alles zit maar opgeborgen, niemand weet wat ik heb en wat er allemaal is. Elke dag weer die vragen: ‘Heb je dit of heb je dat?’Alles ligt letterlijk en figuurlijk in een donkere kamer. Er kwam uitsluitend wat uit voor op de website of voor in de Kick Off.”

Toevallig liep Thijs Lindeman, voorzitter van het Ajax Erfgoed Comité, ook met het idee rond om (oude) foto’s te digitaliseren, alleen vanuit een heel ander perspectief. ,,Ik was op de Toekomst in de archiefruimte waarin ik onder meer een clubblad uit 1918 zag liggen. Ik dacht: ‘maar wat als de boel hier in de brand gaat? Dan hebben we niets meer’. Ik ben begonnen met alles in brandwerende kasten te leggen, maar kwam al gauw op de gedachte dat ik alles ook in de computer wilde hebben staan.” Erfgoed Comitélid Henny Schuurman is daarmee ongeveer een half jaar geleden begonnen.

Ondertussen had Louis van de Vuurst al een balletje over zijn eigen archief opgegooid bij Ajax-mediamanager Mark van Leest. Van Leest: ,,Ik vond het niet alleen interessant voor onze eigen medewerkers, maar ook voor de landelijke media. Louis is overal bij. Neem de contractondertekening van Darío Cvitanich vorige maand. Hij kwam min of meer onverwacht langs om zijn contract te ondertekenen, er was dus ook geen persmoment georganiseerd. Na de sessie vloog Cvitanich direct weer terug naar Argentinië. Logisch dus dat wij als enige de foto’s hadden. Louis zet die beelden dan direct online, zodat niemand meer iets hoeft te missen.”

,,Commercieel is het ook interessant voor de media: ze hoeven niet zelf meer iemand naar onze wedstrijden te sturen. En ieder medium kunnen we exclusieve beelden garanderen; de bladen hoeven dus niet bang te zijn dat ze allemaal dezelfde foto’s krijgen.” Het Algemeen Dagblad, Sportweek, de Telegraaf, het Parool en Trouw haalden de afgelopen maanden al beelden van de bank.Vooral de beelden die Van de Vuurst van achter de schermen maakt vinden gretig aftrek. Eigenlijk publiceert hij alles met uitzondering van foto’s van jeugdspelers en privézaken van spelers.

Inmiddels bepalen Lindeman, Van de Vuurst en Van Leest samen wat er op de beeldbank komt te staan. Van de Vuurst, die in 2007 werd genomineerd voor de Zilveren Camera met zijn foto van Jaap Stam: ,,Maar eigenlijk is het vanaf nu heel simpel: alles wat ik sinds januari fotografeer komt erop. Inmiddels heb ik ook al mijn foto’s van vorig jaar erop gezet.” Vanwege de komst van Danny Blind en het vertrek van John Heitinga zijn er bijvoorbeeld ook ‘mapjes’ met de gehele (gefotografeerde) carrière van deze twee Ajacieden online gezet. De aanhalingstekens staan er niet voor niets: het gaat om zo’n vierhonderd foto’s per persoon.

Een zeer gewilde foto van Louis van de Vuurst. Een zeer gewilde foto van Louis van de Vuurst.

Henny Schuurman en Erik Dijkman zijn de uitvoerende mannen achter die andere component van de beeldbank, het Ajax-archief. Ze zouden jarenlang onafgebroken kunnen werken aan het digitaliseren, zó groot is het archief. Honderduizenden (zwartwit)foto’s, dia’s en negatieven bevinden zich in het archief op de Toekomst. Schuurman: ,,Het is alleen al goed om alles te digitaliseren omdat er anders ook teveel verloren gaat. Ik denk dat we al met al maar zo’n dertigduizend stuks in een redelijke kwaliteit kunnen opslaan; de rest is al te oud of te zeer beschadigd.” Vanzelfsprekend wordt dit wél bewaard en ingescand, het komt alleen niet op de beeldbank terecht. Deze foto’s krijgen een plaatsje in het eigen archief van het Ajax Erfgoed Comité.

De twee hebben zich tot nu toe toegelegd op competitiefoto’s uit de jaren tachtig, waarin Marco van Basten zijn opwachting maakte en de Europa Cup II werd gewonnen. Dijkman: ,,Maar we hebben ook al een basis gecreëerd van zo’n vijftig foto’s uit de jaren 1900 tot 1940, en van de Europa Cup I-overwinningen. Ook werken we met thema’s, bijvoorbeeld de trainers of de beroemde visdagen van vroeger. En we hebben ook al mapjes van Marco van Basten, Johan Cruijff en Dennis Bergkamp.” Dat lijkt niet veel, maar is het wél. De twee moeten de foto’s één voor één handmatig inscannen. Dia’s gaan per twaalf tegelijk, maar het scannen ervan duurt langer: zo’n tien tot vijftien minuten.

Schuurman en Dijkman genieten desondanks van hun werk: ,,We vinden zoveel mooie beelden terug, allemaal hebben ze historische of emotionele waarde”, zegt Schuurman. Voor Ajax hebben ze nu ook commerciële waarde, want de beelden op de bank zijn niet gratis te gebruiken door derden. Op www.media.ajaximages.com kun je zien wat de tarieven zijn, hoe je je moet registreren en hoe je de foto’s vervolgens kunt downloaden. Dit is overigens alleen mogelijk door professionele media. ‘Gewone’ lezers van deze website moeten de site vooral goed blijven bezoeken: de beelden erop worden immers steeds gevarieerder en behoren over een uurtje óók officieel tot het Ajax-archief.