Menu
Fraai afscheid Siem de Jong

Fraai afscheid Siem de Jong

Siem de Jong nam na afloop van Ajax - PSV uitgebreid afscheid van het Ajax-publiek. De 25-jarige middenvelder, die in de voorbereiding overstapte naar Newcastle United, kreeg zondag het vaarwel dat hem toekwam.

Het was een afscheid in stijl voor De Jong, die zijn club in 244 officiële duels diende. Vuurwerk en spreekkoren schalden door de ArenA. Het vaarwel werd ook gekleurd door de kunstzinnige dundoeken voor de oud-Ajacied én de warme woorden van trainer Frank de Boer. De fraaie beelden van De Jong op de stadionschermen fungeerden als de spreekwoordelijke slagroom op de taart. Het Ajax-publiek genoot nog een keer van De Jong; de hoofdrolspeler zal zich op zijn beurt hebben gewarmd aan de hartelijkheid en het respect dat vanaf de tribunes zijn kant op kwam. Alleen de teleurstelling over de verloren competitietopper stond een nóg stemmiger en mooier afscheid van De Jong in de weg.

De reeks van 244 Ajax-optredens begon op woensdagavond 26 september 2007 met een invalbeurt in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys. In een shirt met rugnummer 38 was de zelf opgeleide Ajacied in de 78ste minuut de vervanger van Jan Vertonghen. Ook het ontwapenende beeld van de piepjonge De Jong trok voorbij op de schermen. De invaller zag van dichtbij hoe Dennis Rommedahl Ajax pas in de 104e minuut voorbij de topamateurs schoot.

Frank de Boer: 'Je bent een voorbeeld voor de jeugd.'

Zo moeizaam als het die bekeravond bij Ajax liep, zo succesvol verliep het leeuwendeel van zijn carriere in Ajax 1. Zo legde De Jong in 2010 met zijn collega Ajacieden beslag op de KNVB Beker. De multifunctionele Ajacied was toen al de trotse eigenaar van een trikot met rugnummer 22. Ook wat betreft rugnummers maakte De Jong een snelle opmars in Ajax 1. Pas als de vaste drager van het nummer 10 (vanaf het seizoen 2010-2011) werden échte successen gevierd. De Jong werd in Amsterdamse dienst vier keer landskampioen: 2011, 2012, 2013 en 2014. In 2013 kon hij op zijn erelijst een Johan Cruijff Schaal bijschrijven.

De speler die in 244 Ajax-optredens de fans 78 keer liet juichen, werd zondag toegesproken door zijn oude trainer Frank de Boer. ,,Ik sprak laatst met Marc Overmars'', stak de Ajax-trainer van wal. ,,Jouw transfer naar Newcastle United is voor ons de ideale transfer: je hebt zes jaar in Ajax 1 gespeeld en was zowel binnnen als buiten het veld een verlengstuk van de technische staf. Dit is het traject dat je moet volgen. Ook wat dat betreft ben je een voorbeeld voor de jeugd. Dit afscheid heb je dik en dik verdiend. Dit is het traject dat je moet volgen. Je bent Ajacied en zult altijd Ajacied blijven. Siem bedankt!''

Voordat hij alle cadeaus en ook geschenken van de AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax ontving, nam De Jong zelf ook het woord. ,,Ik heb me hier enorm thuisgevoeld'', sprak De Jong alle Ajacieden in de ArenA toe. ,,Ik heb veel spelers zien komen en ontmoet. Hetzelfde geldt ook voor de trainers. Maar een groep is dezelfde gebleven. Dat zijn jullie, de supporters. Bedankt voor alle mooie jaren. Een absolute uitschieter in al die jaren was voor mij de vijftiende mei 2011. Ik denk niet dat ik ooit nog zo'n dag zal meemaken. Ondanks de uitslag van vandaag, denk ik dat het zal komen tot een vijfde titel.'' De Jong voltooide zijn afscheid met een ereronde langs het publiek. Het vuurwerk en de confettiregen voorzagen het vaarwel van een dik uitroepteken.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

De Jong: 'Zo'n dag als 15 mei 2011 zal ik nooit meer maken.'
De Jong schoot - voorlopig? - voor het laatst een bal in het publiek.