Menu
Fraaie documentaire over Mister Ajax zondagavond in première

Fraaie documentaire over Mister Ajax zondagavond in première

Hij geldt als Mister Ajax. Sjaak Swart, de man met de meeste officiële wedstrijden (603) in Ajax 1 achter zijn naam. Komende zomer wordt de ras-Ajacied 80 jaar. Het was reden voor Ajax TV om hem intensief te volgen en er een prachtige documentaire aan te wijden. Komende zondag gaat 'Sjakie - Een Leven Lang Ajacied' in première, om 20:30 uur op FOX Sports 1.

In de 55 minuten durende documentaire blikt Swart terug, maar gaat hij ook in op het heden. Hoogtepunten komen aan bod en passeren de revue, maar ook dieptepunten. Bijvoorbeeld het verlies van zijn oud-teamgenoten Johan Cruijff en Piet Keizer, dat Swart enorm zwaar viel. En hij spreekt over zijn grootste sportieve teleurstelling: het missen van de Europa Cup 1-finale tegen Juventus in 1973. Swart kwam die wedstrijd geen minuut in actie.

Voetbal rode draad
Het lijdt geen twijfel dat voetbal ook op 79-jarige leeftijd nog altijd zijn leven beheerst. Swart staat nog 2 keer per week op het veld en is met grote regelmaat te vinden op de Toekomst, waar hij veel jeugdwedstrijden bekijkt. Daarnaast heeft Swart zijn eigen skybox in de Amsterdam ArenA. Hij fungeert er tijdens thuiswedstrijden van Ajax als gastheer.

De documentaire laat een heel warme (en minder bekende) kant van Swart zien, een innemend familielid dat met iedereen het beste voor heeft. Niet voor niets noemt Johan Neeskens hem zijn ‘tweede vader’. ,,In de media lijkt het soms alsof Sjaak een oude zeikerd is”, vertelt Donny van de Beek, die regelmatig bij Swart overnachtte. ,,Maar als je hem kent, weet je dat het niet zo is. Dan blijkt het een hele lieve, warme man.”

Prominenten en boezemvriend
In de documentaire komen diverse prominenten uit het Nederlandse voetbal en mensen uit Swarts kennissenkring aan het woord. Van Guus Hiddink tot Johan Neeskens en van Frank Rijkaard tot Barry Hulshoff. En niet te vergeten Bennie Muller. Zijn boezemvriend, die hij al van jongs af aan kent en met wie hij zelfs een Europa Cup-finale speelde.

'Sjakie - Een Leven Lang Ajacied' wordt zondagavond om 20:30 uur op FOX Sports 1 uitgezonden.

Tekst en beeld: Ajax.nl