Menu
Fraaie goals leveren Ajax zege op

Fraaie goals leveren Ajax zege op

Dankzij twee mooie doelpunten van Nemanja Gudelj en Viktor Fischer heeft Ajax de koppositie zaterdagavond verder verstevigd. De 2-0 overwinning op FC Groningen zorgde ervoor dat Ajax komende week met een goed gevoel naar Noorwegen kan afreizen voor het Europese treffer met Molde FK.

De zege op FC Groningen betekende voor Ajax een mooie opsteker richting de zware week waarin krachtmetingen met Molde en PSV (zondag in Amsterdam) op de rol staan. De 2-0-zege op Groningen was bovendien de zevende ‘clean sheet’ op rij in een thuisduel in de Eredivisie. Daarmee evenaarde Ajax een record uit 1997. Frank de Boer: ,,We verdedigen echt als team. Daarom zijn de complimenten niet alleen voor de achterhoede. Het begint voorin waardoor je de verdediging ontlast. Het is een echte teamprestatie.''

Competitiedebuut Younes
Amin Younes maakte zijn competitiedebuut voor Ajax. De Duitse aanvaller trad eerder dit seizoen al aan in de UEFA Europa League en het bekertoernooi, zaterdagavond kwam daar zijn eerste optreden in de Eredivisie bij. De basisplaats van Younes ten faveure van Viktor Fischer was de enige wijziging ten opzichte van het afgelopen competitieduel met Excelsior. De spelers die tijdens het midweekse bekerduel met De Graafschap rust kregen, keerden allen weer terug aan de aftrap. John Heitinga, woensdagavond nog matchwinnaar, zat drie dagen na zijn officiële rentree op de tribune en werd hartstochtelijk toegezongen door de fans.

Het basisteam van bekerhouder FC Groningen bestond voor meer dan de helft uit spelers met een Ajax-verleden. Sergio Padt, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet, Danny Hoesen, Rasmus Lindgren en Hedwiges Maduro speelden allemaal langere of kortere tijd in Amsterdam. Het werd daardoor een feest der herkenning voor zowel de spelers als de fans in het stadion waar de Groningers nog nooit wonnen.

Vreugde onder de Ajacieden na de goal van Gudelj.
Vreugde onder de Ajacieden na de goal van Gudelj.

Vrije trap Gudelj
Nemanja Gudelj zette Ajax halverwege de eerste helft op voorsprong. De Serviër liet doelman Padt kansloos bij een vrije trap: 1-0. Het was een fraaie goal die de aanhang in het stadion even deed opveren. Tot die tijd was er, op twee kopballen van Arek Milik na, weinig gebeurd voor beide doelen. Kort voor rust had Younes Ajax’ tweede treffer op zijn schoen. Het schot in de korte hoek was echter een prooi voor doelman Padt. De ex-Ajacied voorkwam daarmee een grotere achterstand voor de bezoekers.

Ajax startte de tweede helft voortvarend met een aantal goede kansen. Aanvoerder Davy Klaassen, Arek Milik en Anwar El Ghazi stichtten in het eerste kwartier na rust enkele keren gevaar voor het doel van Groningen. Ondanks de aanvallende intenties van Ajax bleef de marge op één treffer steken. En hoewel de bezoekers weinig lieten zien, kon Ajax met de 1-0 tussenstand niet achterover leunen.

Stiftbal Fischer
Het wachten op een tweede Ajax-treffer werd tien minuten voor tijd meer dan beloond. Invaller Viktor Fischer begon op de linkerflank aan een avontuur dat hem langs enkele Groningen-spelers leidde. Vervolgens stiftte de Deen de bal op heerlijke wijze over de keeper heen: 2-0. De prachtige goal werd vervolgens talloze keren herhaald op de grote schermen. Het leverde een heerlijk slot van een mooie avond op. De Boer: ,,Ik kijk zeer tevreden terug op de wedstrijd. We hebben compact gespeeld, veel energie in de wedstrijd gestoken en een aantal mooie momenten gezien.''

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Louis van de Vuurst

Younes maakte zijn competitiedebuut voor Ajax.
Younes maakte zijn competitiedebuut voor Ajax.
Gudelj hielp Ajax halverwege de eerste helft aan de 1-0.
Gudelj hielp Ajax halverwege de eerste helft aan de 1-0.
Klaassen, Milik en  El Ghazi zorgden voor gevaarlijke momenten voor Groningen.
Klaassen, Milik en El Ghazi zorgden voor gevaarlijke momenten voor Groningen.
Fischer bracht Ajax met een stiftbal de 2-0.
Fischer bracht Ajax met een stiftbal de 2-0.
De tweede Ajax-treffer werd goed gevierd.
De tweede Ajax-treffer werd goed gevierd.
Riechedly Bazoer werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.
Riechedly Bazoer werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.
De Boer kijkt tevreden terug op de wedstrijd.
De Boer kijkt tevreden terug op de wedstrijd.