Menu
Fraaie zege Jong Ajax op Jong PSV

Fraaie zege Jong Ajax op Jong PSV

Na een dag vol commotie en hectiek, die begon bij de rechtbank in Haarlem en doorging bij de AVA, werd er ook gevoetbald. Jong Ajax kwam voor een vol sportcomplex de Toekomst in actie tegen de Beloften van Jong PSV en won met 4-1.

Het verschil op de ranglijst tussen Jong PSV en Jong Ajax was voor de wedstrijd zes punten. Met 22 punten bezetten de Eindhovenaren de tweede plek en met zestien punten stond Ajax 'slechts' tiende.

Het duel tussen Jong Ajax en Jong PSV begon voor beide ploegen dramatisch. Al in de derde minuut moesten Ajacied Fabian Sporkslede en PSV'er Gianluca Maria geblesseerd van het veld toen ze met hun hoofden tegen elkaar botsten. Gery Vink schoof daarop Sven Nieuwpoort naar de centrale positie achterin en Mike Busse kwam als invaller binnen de lijnen als rechtsachter. Bij PSV kwam Moussa Sanoh in het veld. ,,Fabian is even weggeweest, maar niets verontrustends", wist trainer Gery Vink na afloop ter geruststelling te melden.

Ajax kwam, nadat PSV een grote kans had gemist, in de veertiende minuut op voorsprong. Terwijl scheidsrechter Lindhout Ajax toestemming gaf de bal te nemen en PSV nog ergens anders mee bezig was, schoot Aras Özbiliz direct met een fraaie curve raak, 1-0.

De Eindhovenaren gingen op zoek naar de gelijkmaker en schoven regelmatig hun centrale verdedigers door. Toen de Amsterdammers Menno Koch vrije doorgang verleenden, schoot hij bijna raak. In de 27ste minuut ging het achterin mis door een communicatiefout tussen Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen. PSV reageerde alert, nam de bal over, waarna Van Overbeek ongehinderd raak schoot: 1-1. Hoewel Ajax sterker was, ontbrak het aan een goede eindpass. De grootste kansen waren prompt voor de Eindhovenaren. Het was dat invaller Sanoh - vrij voor Cillessen - de bal niet kon controleren, anders was PSV op voorsprong gekomen. Ook het afstandsschot van Thomas Horsten ging net naast.

Ricardo van Rhijn wordt gefeliciteerd na zijn 4-1. Ricardo van Rhijn wordt gefeliciteerd na zijn 4-1.

In de tweede helft tapte Jong Ajax uit een ander vaatje en was het al rap 2-1. Een schot van Ricardo van Rhijn werd door de keeper gekeerd, maar door Tom Boere alsnog binnen geschoten. Nadat Mats Rits nog een kans had gekregen na een fraaie aanval via Dico Koppers en Jody Lukoki, was het in de 55ste minuut raak. Rits bediende Thulani Serero die zijn goede spel bekroonde met een treffer: 3-1. Een goede mogelijkheid kreeg PSV nog, maar de laag ingekopte bal van Geraldo Antonia werd door Cillessen uitstekend gekeerd.

Ajax bleef goed voetballen en de aanval die door Boere en Yener Arica werd opgezet in de 67ste minuut verdiende een beter lot dan een net naastgetikte inzet. Toch kwam het krachtsverschil alsnog op het scorebord tot uiting. Aanvoerder Van Rhijn kreeg tot drie keer de bal op wonderbaarlijke manier met zijn hak mee en schoot vervolgens koelbloedig raak, 4-1.

,,Deze winst was nodig", sprak trainer Gery Vink na afloop. ,,Zeker nadat we het een paar keer hebben laten liggen tegen AZ en Feyenoord. Vandaag waren we gehavend door blessures en kregen jongens uit de A1 de mogelijkheid hun beste beentje voor te zetten. In de eerste helft waren we de bovenliggende partij, maar waren we het na de gelijkmaker van PSV even kwijt. In de tweede helft hebben we de rug gerecht en via een paar mooie aanvallen en mooie goals gewonnen."

Komende week maandag speelt Jong Ajax de laatste wedstrijd van 2011, het bekerduel tegen sc Heerenveen thuis op de Toekomst.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Fabian Sporkslede verliet al binnen 5 minuten geblesseerd het veld. Fabian Sporkslede verliet al binnen 5 minuten geblesseerd het veld.
Jody Lukoki liet zijn opponenten regelmatig de hielen zien. Jody Lukoki liet zijn opponenten regelmatig de hielen zien.
Mike Busse moest binnen 5 minuten invallen en speelde uitstekend. Mike Busse moest binnen 5 minuten invallen en speelde uitstekend.
Tom Boere zette Ajax snel na rust op 2-1. Tom Boere zette Ajax snel na rust op 2-1.
Thulani Serero bekroonde zijn goede spel met een treffer. Thulani Serero bekroonde zijn goede spel met een treffer.
Aras Özbiliz opende de score. Aras Özbiliz opende de score.
Mats Rits was zijn tegenstanders op het middenveld vaak te snel af. Mats Rits was zijn tegenstanders op het middenveld vaak te snel af.
Ricardo van Rhijn scoort de 4-1. Ricardo van Rhijn scoort de 4-1.