Menu
France Football: Rinus Michels beste trainer ooit

France Football: Rinus Michels beste trainer ooit

Rinus Michels is door France Football uitgeroepen tot beste trainer in de voetbalhistorie. De Amsterdammer was in de jaren 60 de grondlegger van de Europese successen van Ajax in de jaren 70 toen de club 3 keer op rij de Europa Cup I won.

Bij de verkiezing van het gerenommeerde Franse voetbalmagazine ging het niet alleen om de prestaties die de trainer heeft behaald, maar ook om zijn persoonlijkheid, de duur van zijn carrière en zeker ook wat hij voor het voetbal heeft betekend. Michels heeft het voetbal veranderd, oordeelde France Football.

Michels inspireerde velen
Michels, trainer van onder andere Ajax en FC Barcelona, inspireerde vele oefenmeesters na hem. Johan Cruijff staat ook op de lijst van France Football. We vinden deze iconische speler en trainer terug op de 4e plaats. Andere Ajacieden als Louis van Gaal (18e) en Frank Rijkaard (45e) staan eveneens op de lijst.

Rinus Michels draagt samen met Johan Cruijff de EC 1.
Rinus Michels draagt samen met Johan Cruijff de EC 1.

Europees kampioen
Als Ajax-trainer veroverde hij 4 keer de landstitel en won hij de Europa Cup 1 in 1971. Daarna vertrok Michels naar Barcelona waar hij in 1974 landskampioen werd. Als supervisor boven bondscoach Frantisek Fadrhonc leidde hij het Nederlands elftal dat jaar naar WK-zilver met spectaculair spel, het zogenoemde totaalvoetbal.

In de finale verloor Oranje van Duitsland. Het duurde 14 jaar voordat de ultieme revanche volgde. Opnieuw onder Michels werd Nederland in 1988 Europees kampioen na winst in de halve finale op West-Duitsland (2-1) en een zege in de eindstrijd op de Sovjet-Unie.

Vernieuwend
Maar behalve de prijzen was vooral de manier waarop hij zijn elftallen liet voetballen vernieuwend. De methode-Michels werd dus een inspiratie voor velen. Michels, als voetballer van Ajax 5-voudig international, kreeg als coach de bijnaam 'De Generaal' wegens zijn soms keiharde aanpak van spelers. Beroemd was zijn uitspraak ''Voetbal is oorlog.''

Rinus Michels overleed op 3 maart 2005 op 77-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Aalst (België).

Lees ook: Statistieken Rinus Michels

Tekst en beelden: Ajax.nl