Menu

Frank de Boer: ''Laten we het houden op een kleine crisis''

BRUGGE (ANP) - Kerstmis is nog een maand weg, maar in Brugge staan tal van duurbetaalde voetballers in de etalage. Trainers, spelersmakelaars en scouts uit heel Europa verdringen zich donderdagavond op de tribunes van het volgepakte Jan Breydel-stadion voor de topper in het UEFA-bekertoernooi, Club Brugge tegen Barcelona

,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat de hele Engelse premier league bij de wedstrijd aanwezig is'', sprak de Belgische perschef met lichte verbazing in zijn stem.

De grote vakmatige belangstelling voor het duel heeft twee redenen. Enerzijds trekken de spelers van Club Brugge, na dertien wedstrijden in de competitie nog ongeslagen, veel aandacht door de uitstekende prestaties onder leiding van de Noorse coach Trond Sollied.

Aan de andere kant zitten nogal wat spelers van Barcelona, negende in de competitie, op de wip. Onder hen een flink aantal Nederlanders, die na het vertrek van trainer Louis van Gaal bij het Catalaanse bolwerk min of meer volgelvrij zijn verklaard.

Alleen Patrick Kluivert en Philip Cocu lijken zich geen zorgen te hoeven maken. Maar Boudewijn Zenden, Michael Reiziger, Marc Overmars, Frank de Boer en de ,,halve'' Nederlander Jari Litmanen zijn hun toekomst allesbehalve zeker in Barcelona.

Hetzelfde geldt voor trainer Lorenzo Serra Ferrer, de voormalige jeugdcoordinator van de gevallen topclub. De nieuwe voorzitter Joan Gaspart voelde zich genoodzaakt in de afgelopen rampmaand, met uitschakeling voor de Champions League en twee competitienederlagen op rij, tot drie keer toe het volste vertrouwen uit te spreken in de opvolger van Van Gaal. Een beter 'bewijs' dat Ferrer op het randje van ontslag balanceert, is in de voetballerij doorgaans niet voorhanden.

Toch kan de Spanjaard, afkomstig van Mallorca, ook na de slechtste competitiestart in dertien jaar nog op enig krediet rekenen bij bestuur, (machtige) achterban en (veeleisende) media. Dat komt vooral, omdat hij een tegenpool van Van Gaal is, die door zijn autoritaire gedrag de trotse Catalanen in hun ziel kwetste. De rustige aanpak van de sympathieke Ferrer is voor vele volgers een verademing na het strenge bewind van de Nederlandse bondscoach, die donderdag ook bij de wedstrijd present is.

Het publieke voornemen van Ferrer om de ,,erfenis'' van Van Gaal (lees: het grote aantal Nederlanders in de selectie) fors op te ruimen, levert hem eveneens de nodige steun in Barcelona op. Winston Bogarde (Chelsea), Ronald de Boer (Glasgow Rangers) en ook nog Ruud Hesp (Fortuna Sittard) zijn al weg, het vertrek van nog een paar landgenoten lijkt slechts een kwestie van tijd.

Toch staat en valt op dit moment ook voor Ferrer alles met prestaties. Zeker na de blamage zondag bij het bescheiden Real Zaragoza (3-1) kan de geplaagde coach zich een nieuwe afgang nauwelijks meer veroorloven. Gezien de reputatie en de begroting van de club en het aanwezige spelersmateriaal is Barcelona het aan zijn stand verplicht om de UEFA-beker te winnen. De zwalkende ploeg staat dus in Brugge voor de ,,wedstrijd van het jaar'', maar dat predikaat krijgen in een seizoen wel meer duels van Barcelona, dat immer in beroering is.

Volgens Frank de Boer, die de laatste maanden van Ferrer weinig tot geen speeltijd krijgt, valt het met alle problemen wel mee. ,,We moeten niet overdrijven'', liet de recordinternational bij aankomst in Belgie weten. ,,Laten we het houden op een kleine crisis. Hier in Brugge moeten we een nieuwe start proberen te maken.''

De Boer maakt tegen de Belgische koploper waarschijnlijk zijn rentree in het basisteam, waarin ook weer plaats zal zijn voor Kluivert en Cocu. Club Brugge maakt dit seizoen furore met een aanvallend systeem, waarin vaak ruimte is voor drie of meer spitsen. Trainer Sollied wil ook tegen het ,,grote'' Barcelona uitgaan van de eigen kracht.

,,Individueel zijn ze veel beter'', merkte de Noor op. ,,De ploeg beschikt over aanvallers van wie elke trainer droomt om mee te werken. Maar defensief is het team kwetsbaar. Bovendien is de sfeer in de groep kennelijk niet zo best. Wij hebben juist een uitstekende teamgeest en een hechte ploeg. Daarmee hoop ik het verschil in kwaliteit te compenseren.''