Menu

Frank Rijkaard wint Champions League

Elf jaar nadat hij als speler van Ajax de Champions League won, heeft Frank Rijkaard, nu als trainer, wederom de hoogste Europese clubprijs gepakt. FC Barcelona versloeg Arsenal met 2-1. De andere oud-Ajacied in de finale, Dennis Bergkamp, bleef aan de kant.

Frank Rijkaard isde vijfde persoon die als speler en als trainer de Champions League won. Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruijff en Carlo Ancelotti gingen hem voor. Behalve als speler van Ajax won Rijkaard de Cup ook twee maal met AC Milan.

Dankzij twee treffers binnen vier minuten versloeg Barcelona een dapper strijdend Arsenal uiteindelijk verdiend. Eto'o (76ste minuut) en Belletti (80ste minuut) bogen de 0-1 achterstand om.

Barcelona camoufleerde met de zege nog een beetje dat de leiding van de wedstrijd faalde. Zelden kreeg de arbitrage van een Europese finale zo veel negatieve aandacht als rond de eindstrijd tussen Barcelona en Arsenal. Een grensrechter wekte een dag voor de wedstrijd verbazing door in een Noorse krant in een shirt van Barcelona te poseren. Arbiter Hauge raakte tijdens de finale in opspraak door een serie foutieve beslissingen. De Noor blies in de achttiende minuut meteen op zijn fluitje toen doelman Lehmann de doorgebroken Eto'o net buiten het strafschopgebied tegen de grond werkte. Hij zag domweg over het hoofd dat de meegelopen Giuly de bal alsnog in het lege doel kon tikken.

Hauge, die Lehmann wel de rode kaart gaf, had in de 38ste minuut ongewild ook nog een groot aandeel in de openingstreffer van verdediger Campbell van Arsenal. Op advies van zijn grensrechter floot hij voor een overtreding van Puyol op Eboué. In werkelijkheid raakte de aanvoerder van Barcelona zijn tegenstander niet eens.
Henry schaarde zich achter de vrije trap en vond het hoofd van Campbell die keihard raak kopte: 0-1. Het doelpunt viel op een moment dat Barcelona de wedstrijd domineerde. Op het ritme van dirigent en rasartiest Ronaldinho overklaste het Catalaanse sterrenensemble de Engelse tegenstander op alle fronten. Barcelona
vergat alleen te scoren. Eto'o kreeg in blessuretijd van de eerste helft nog een grote kans. Hij schoot op de paal.

Met Larsson al extra aanvaller voor middenvelder Van Bommel nam Barcelona nog meer risico. Aanvaller Henry van Arsenal, opgegroeid in de buitenwijk van Parijs, sloeg vlakbij zijn ouderlijk huis tot twee keer toe niet toe. Eto'o en Belletti uiteindelijk wel.
In alle Spaanse vreugde na afloop werd bijna vergeten dat de eindstrijd van de Champions League tien jaar na de nederlaag van Ajax in de Europese finale tegen Juventus weer een Nederlands tintje had. Trainers Rijkaard en Ten Cate gunden zowel Van Bronckhorst als Van Bommel een plaats in de basisformatie. Op uitnodiging van de Catalaanse club bekeken Cruijff, Koeman en Richard Witschge, alle drie leden van het Dreamteam van 1992, het duel vanaf het ereterras.

Helaas voor aanvallers Bergkamp en Van Persie kwamen zij niet in actie. Helemaal na de snelle rode kaart van Lehmann gokte Arsenal met de snelle Henry als enige diepe spits volledig op de counter. Wenger kon daardoor Bergkamp niet het gewenste afscheid gunnen dat hij op basis van twintig jaar topvoetbal verdiende. Met de wetenschap dat hij nooit de hoogste Europese prijs voor clubteam heeft gewonnen, nam de spits nu als bankspeler afscheid.

Bron: ANP