Menu

Frank Verlaat over Lausanne Sports, 'Ik blijf al mijn voormalige clubs volgen'

Oud-Ajacied Frank Verlaat, afgelopen zomer verhuisd naar Bremen, heeft een opmerkelijke band met zowel Ajax als Lausanne Sports. Hij kwam in het verleden uit voor beide verenigingen. Nadat de verdediger die zijn loopbaan ooit begon in De Meer er met Ajax twee finales om de Europa Cup voor Bekerwinnaars had opzitten, koos hij in 1989 voor een avontuur in Zwitserland.

Ondanks die finaledeelname in 1987 en 1988 was hij er immers nooit in geslaagd voor langere tijd een basisplaats bij de Amsterdammers te veroveren, waardoor hij hij zijn heil elders zocht en Lausanne uiteindelijk een tussenstation werd op zijn weg naar de Europese top.

Tijdens de drie seizoenen die Verlaat in Zwitserland speelde, dwong hij een transfer af naar het grotere voetballand Frankrijk (Auxerre). Daarna volgde een ware glorieperiode bij VfB Stuttgart en een nieuw mislukt avontuur bij Ajax. Momenteel geeft de routinier leiding aan de defensie van SV Werder Bremen.

Frank Verlaat: ,, Het waren drie hele leuke jaren in Lausanne, maar je moet het wel in zijn perspectief zien??, aldus de verdediger.

,, Ik was 21 jaar en deed bewust een stap terug om me ?in de picture? te spelen.?Toevallig? belandde ik in een hele leuke en jonge selectie.Veel ploeggenoten zijn later ook Zwitsers international geworden. Stefan Huber bijvoorbeeld. En Stéphane Chapuisat, Dominique Herr, Marc Hottiger en Christophe Ohrel.''

,,Ik zeg bewust ?toevallig?, want als er op dat moment een club uit een ander land interesse had getoond, was ik daar misschien beland. De Nationalliga A is altijd één van de eerste competities in Europa die in de zomer weer start met een nieuw seizoen, waardoor Zwitserse clubs maar weinig tijd hebben om toe te slaan op de transfermarkt.Ik kende Lausanne Sports dus amper, maar besloot me in het avontuur te storten.??

Dat pakte goed uit voor Verlaat: , , Het grootste deel van het elftal speelde al enige tijd met elkaar samen, waardoor we direct goed presteerden. Tijdens mijn eerste seizoen eindigde Lausanne op de tweede plaats en dwong, voor het eerst in ongeveer vijftien jaar, Europees voetbal af. We bleven een goed elftal houden, hoewel Chapuisat tussentijds vertrok naar Bayer Uerdingen. Het verlies van zo?n goalgetter kon natuurlijk niet één-twee-drie worden opgevangen zodat het ons steeds maar niet lukte om kampioen te worden. Wèl kwalificeerden we ons telkens voor het UEFACuptoernooi.??

De groep grote talenten werd geleid door enkele routiniers. , , De bekendsten zijn Georges Bregy, die ook nog op het WK in de Verenigde Staten heeft gespeeld en later trainer was van Lausanne, en Pierre-André Schürmann, de huidige oefenmeester van de club. Zij waren destijds de ervaren krachten. Mede dankzij hun inbreng hadden we een aardige mix die vaak leuk voetbal liet zien. Natuurlijk zijn successen belangrijk, maar om echt indruk te maken op het publiek, gaat het er ook om op welke wijze je die resultaten bereikt.??

Hoewel hij enkele seizoenen met Schürmann speelde, durft Verlaat geen uitspraken te doen over het functioneren van de huidige oefenmeester van Lausanne: , , Omdat ik hem op die manier niet heb meegemaakt. Hij was een verdedigende middenvelder met de drang naar voren die -met die speelwijze - regelmatig een doelpunt meepikte. Vaak waren dat zelfs belangrijke treffers. Ik vond hem een dienende speler; iemand die niet wegliep voor zijn verantwoordelijkheden en de ploeg nooit in de steek liet. Hij fungeerde daarom ook uitstekend als aanvoerder.??

De voetballerij is een snelle wereld, waarin contacten binnen de kortste keren verwateren. Dat geldt ook voor Frank Verlaat en Lausanne Sports: , , In mijn periode bij VfB Stuttgart kwam ik Chapuisat nog wel eens tegen, omdat hij destijds uitkwam voor Borussia Dortmund. En met de toenmalige rechtsbuiten Douglas schrijf ik nog wel eens. Hoewel het dus niet zo is dat ik elke week nog met de mensen daar telefoneer, ben ik er tòch van overtuigd dat ik gezellige dagen heb als ik er weer eens op bezoek kom.Dat deed ik vroeger touwens al wel eens tijdens mijn jaren bij Auxerre. Maar sinds mijn overstap naar de Bundesliga heb ik er geen tijd meer voor gehad.??

En met het Bundesliga-avontuur verdween dus in zeker opzicht de verbondenheid met de club. , , Als ik het heel hard zou moeten stellen, doet Lausanne Sports me weinig meer. Er zijn daarvoor te weinig mensen over die ik ken. Nu weet ik alleen nog wie de trainer is en zitten er waarschijnlijk nog enkele bekenden om de selectie heen, maar de huidige spelers zeggen me niets.''

'' Toch blijf ik al mijn voormalige clubs volgen. Ik ken dus ook elk weekeinde de uitslag van Lausanne en weet dat de ploeg recentelijk iets is teruggezakt naar de subtop van de Nationalliga A.Natuurlijk hoefde niemand mij afgelopen zomer te vertellen dat de ploeg zich weer eens had geplaatst voor Europees voetbal. In zoverre houdt ook Lausanne een speciale plek in mijn leven.??

Er sijpelt zelfs nog informatie door naar Verlaat: , , Ik heb begrepen dat de huidige ploeg een 4-4-2-systeem hanteert, waarbij de linies kort op elkaar staan. Op basis van mijn kennis van Schürmann kan ik weinig zeggen over zijn voetbalvisie, want sinds ik hem sprak zijn er inmiddels tien seizoenen verstreken. Voordat hij bij Lausanne aan de slag ging, heeft hij bij enkele kleinere clubs gewerkt en daar natuurlijk nieuwe ideëen opgedaan. Geen mens blijft hetzelfde in de loop der tijd. ''

'' Wij speelden destijds 4-3-3, maar vóór en ná mijn verblijf in Zwitserland is dat nooit meer het geval geweest. Die tactiek lag ons destijds goed, aangezien we met Douglas en Chapuisat over twee snelle buitenspelers beschikten. De club heeft niet - zoals dat bij Ajax wel het geval is - een strakke speelstijl waardoor alle ploegen volgens een bepaald systeem moeten spelen.??

De verdediger houdt zich via een ploeggenoot op de hoogte van het reilen en zeilen in het Zwitserse voetbal., , Ik speel tegenwoordig samen met international Raphael Wicky. Hij komt oorspronkelijk van FC Sion en heeft veel inside-information. Ik heb in de goede periode de overstap ge maakt naar de Nationalliga A, omdat het voetbal in Zwitserland nèt in opkomst was. ''

,,Dat bleek ook later toen de nationale ploeg zich kwalificeerde voor het WK in de Verenigde Staten en het EK in Engeland. Er braken een aantal goede voetballers door. Niet alleen bij Lausanne overigens; bij Grasshoppers had je bijvoorbeeld sterren als Alain Sutter en Ciriaco Sforza lopen. Mijn keuze bleek dus de goede te zijn geweest, aangezien ik later de overstap kon maken naar Auxerre. Bij die transfer was mijn Lausanne-periode een groot voordeel, omdat ik inmiddels de taal sprak en me gemakkelijker kon aanpassen aan de omstandigheden in Frankrijk.??

Desondanks blijft Ajax de club die Frank Verlaat het meest doet: , , Ik heb er, als je mijn periode in de jeugd meerekent, natuurlijk veel langer gespeeld dan bij alle andere clubs. Ook in de tijd dat ik nog voor TYBB uitkwam, volgde ik Ajax al op de voet. Ik ben in feite met de club opgegroeid. Dan heb je met een vereniging een heel andere band dan met alle volgende die nog komen.??

Enkele maanden geleden heeft hij Amsterdam voor de tweede keer verlaten en hervond hij het voetbalgeluk in de Bundesliga bij SV Werder Bremen:,, Alles gaat goed. Op één ding na:ik heb mijn neus gebroken. Dat kan natuurlijk gebeuren, alleen was ik enkele weken uitgeschakeld. Inmiddels speel ik weer volop en hebben we ook een nieuw huis gevonden. Altijd fijn na een tijdje in een hotel te hebben gewoond. Ik kom langzaam aan ook weer in mijn gebruikelijke ritme.''

,, Qua resultaten presteren we wisselvallig, maar we voetballen wel goed. Alleen het benutten van de (vele) kansen laat helaas te wensen over. Neem de wedstrijd tegen FC Kaiserslautern. Daarin deden we het goed, kwamen toch op een 1-0 achterstand, waarna we de hele tweede helft druk zetten op hun doel. Maar in de slotfase maken ze toch 2-0, omdat wij weer niet konden scoren. Het is bij ons nog tè vaak zo: leuk gespeeld, maar verloren. Dat moeten we veranderen.??

JAN LEERKES Ajax Kick Off


Dit artikel verscheen ook in de Ajax Kick Off Ajax - Lausanne, het programmablad bij de wedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Verkrijgbaar in de losse verkoop voor 3,50 gulden bij de ingangen van het stadion. Met de Kick Off maakt u kans op prachtige prijzen. De Kick Off is iedere thuiswedstrijd te koop bij alle ingangen en (ook nog na afloop) in de Ajax fanshop.