Menu

Fred Grim geniet van tweede voetballeven als trainer

Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als directielid, bestuurslid, trainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een tweede voetballeven bij hun eerste voetballiefde. In deze kerstspecial vertellen de oud-spelers over hun carrière van toen en over hun werkzaamheden van nu. In deze aflevering Fred Grim, keeperstrainer op de Toekomst.

,,Een tweede voetballeven.” Fred Grim moet de term even laten bezinken. ,,Ja, zo kan je het eigenlijk wel noemen. Ik heb het eerste voetballeven, mijn actieve carrière, goed afgesloten. Het was geweldig. Als jonge tiener stelde ik mij als doel dat ik het eerste elftal zou halen. Dat is gelukt.”

En hoe. Grim won als reserve-doelman de Champions League in Wenen, vloog met de selectie naar Tokio om de wereldbeker op de eisen, maar loodste als eerste keeper ook Cambuur naar de eredivisie door kampioen in de eerste divisie te worden. ,,Ook dat was een geweldige ervaring”, glundert de huidige keeperstrainer op de Toekomst bij de herinnering. Tot de helft van het seizoen 2001-2002 had de Amsterdammer nog het idee dat zijn loopbaan een vervolg zou krijgen, maar door verschillende omstandigheden ging dat niet door. ,,Toen kon ik nog zes maanden alles eruit halen. We werden kampioen en wonnen de beker. Dat het in mijn laatste jaar gebeurde, maakt het zo mooi.”

Ajax en Grim hadden tijdens zijn actieve periode al de afspraak gemaakt dat hij na beëindiging daarvan opgenomen zou worden in de technische staf. ,,Hoe dat exact zou worden ingevuld stond niet vast, maar de afspraak is met wederzijds vertrouwen gemaakt. Ik wist dat het goed zou komen. Ik wilde niet direct keeperstrainer van het eerste elftal worden. Dat vond ik veel te snel. Ik wilde eerst afstand nemen van het eerste team. In overleg is toen besloten dat ik trainer zou worden op De Toekomst. Ik had in mijn Cambuur-tijd al de diploma’s oefenmeester 2 en 3 gehaald en vorig jaar ben ik geslaagd voor trainercoach I jeugdvoetbal.”

Het geeft wel aan hoe fanatiek Grim met zijn nieuwe vak bezig is en in het verleden dus kennelijk al was. ,,Ik heb altijd wel het idee gehad dat ik verder zou gaan als trainer en dat is uitgekomen. Natuurlijk was de omslag tussen actief voetballen en mijn huidige functie wel wennen, maar ik vind het ontzettend leuk en ben er ook heel intensief mee bezig. Thuis dachten ze dat ik er wat vaker zou zijn nu ik als voetballer was gestopt, maar dat is niet zo. Ik ben hier heel veel tijd mee kwijt, want ik wil het goed doen. Toen ik nog speelde nam ik ook geen genoegen met een negen, wilde ik die tien hebben. Dat is nu nog zo.”

De Amsterdammer is bijna elke dag al vroeg op De Toekomst. ,,Er is altijd wel wat te doen”, stelt Grim. ,,Er zijn 22 jeugdkeepers, maar ik ben niet alleen trainer, je kan me ook een soort hoofdscouting voor de jeugdkeepers noemen. Er is een team van scouts die allen affiniteit hebben met keepen. Die begeleid ik. Ik bekijk zelf ook veel keepertjes. Daar gaat dus veel tijd inzitten en dan moeten er ook nog rapporten worden geschreven, afspraken worden gemaakt en research worden gepleegd. Dan sta ik natuurlijk vooral op het veld om keeperstraining te geven, maar ook om de keepers in groepstrainingen te zien en te begeleiden. Want dat zijn mooie coachmomenten.”

Behalve coachmomenten, moet Grim ook zijn rustmomenten inlasten. Deze periode van het jaar is daar uitermate geschikt voor. ,,Kerst en Oudjaar nemen een belangrijke plaats in. Ik vind het gezellig met de kerstboom, fijn dat het een vakantieperiode is. We zijn dan als gezin lekker bij elkaar en doen leuke dingen samen. Voor 2004 wens ik iedereen veel gezondheid. Dat is nog altijd het belangrijkste. ”