Menu
Friends Arena: wereldgoal Zlatan, The Rolling Stones en EL-finale

Friends Arena: wereldgoal Zlatan, The Rolling Stones en EL-finale

Ajax en Manchester United strijden woensdag 24 mei in de uitverkochte Friends Arena in Stockholm om de eindzege in de UEFA Europa League. Ajax.nl werpt een nadere blik op dit veelzijdige, nog jonge stadion.

De Friends Arena is tijdens het reguliere seizoen de thuishaven van AIK Solna, maar ook het Zweedse nationale team maakt op vaste basis gebruik van het stadion. De opening van de Friends Arena verliep voor de Zweedse supporters memorabel. Zlatan Ibrahimovic scoorde in het najaar van 2012 op fabelachtige wijze de winnende 4-2 in een oefeninterland tegen Engeland. Later zou Ibrahimovic een Puskas Award winnen voor zijn wonderschone omhaal.

Bekend terrein voor Klaassen en Veltman
Op 6 september 2016 speelde het Nederlands elftal voor het eerst in de Friends ArenA. Ajacied Davy Klaassen stond de hele wedstrijd op het veld. Joël Veltman bleef op de bank bij Oranje. Met een capaciteit van 54.300 zitplaatsen mag de Friends Arena zich het grootste stadion van Zweden noemen.

De laatste keer dat een Europese finale plaatsvond in Zweden was in het seizoen 2003-2004. Valencia versloeg in Göteborg Olympique Marseille met 2-0 en eiste de UEFA Cup voor zich op. Nu keert de beker onder de naam Europa League terug op Zweedse bodem. De tamelijk opvallende naam dankt het stadion aan de associatie met de Zweede organisatie NGO Friends. Deze stichting bestrijdt pesten.
De Zweedse bank (hoofdeigenaar van het stadion) nam het besluit om deze naam aan de nieuwe voetbaltempel te koppelen.

Davy Klaassen speelde al eerder namens Oranje in de Friends Arena.
Davy Klaassen speelde al eerder namens Oranje in de Friends Arena.

The Rolling Stones
Naast voetbal, ben je ook voor evenementen in de Friends ArenA aan het goede adres. Zo brengen de bands Guns N’ Roses en The Rolling Stones dit jaar nog een bezoek aan de Zweedse hoofdstad. Maar ook rondom de EL-finale pakt de organisatie uit met een act. Om een passende openingssfeer te creëren treedt het DJ-duo Axwell Λ Ingrosso op voordat Ajax en Manchester United aftrappen.

Na afloop voltrekt zich, ongeacht de winnaar, op het veld een unieke gebeurtenis. De UEFA heeft namelijk besloten om de prijsuitreiking voortaan (weer) op het veld te laten plaatsvinden. Het veld van de Friends ArenA blijft dus de hele avond lang het decor voor deze schitterende wedstrijd.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots