Menu
Fries spektakel levert geen winnaar op

Fries spektakel levert geen winnaar op

Dat Heerenveen - Ajax altijd spektakel oplevert bewezen de ploegen vrijdagavond opnieuw. Na een spectaculair foutenfestival waarin het tot de slotseconde spannend bleef, kwam er geen winnaar, 3-3. Ajax had wel een voorsprong van 0-2 genomen, maar die was de kampioen bij rust al kwijt, 3-2.

Frank de Boer koos ten opzichte van vijf dagen geleden tegen Feyenoord (2-1-winst) op twee plaatsen voor andere spelers. Ricardo van Rhijn keerde terug in het team na zijn schorsing - ,,want ik ga spelers niet wisselen omdat we wonnen toen hij er een keer niet bij was,” - sprak de trainer daags voor het duel. De andere wijziging was op de andere backpositie: Daley Blind moest plaatsmaken voor Nicolai Boilesen, die daarmee zijn eerste basisplaats had sinds 18 september 2011. Slepende blessures hielden de Deense international lang weg bij Ajax 1. Maar na de eerste minuten in de Johan Cruijff Schaal te hebben gemaakt, mocht hij in Heerenveen laten zien dat hij er weer helemaal is. Blind, afgelopen week als 150e Ajacied toegetreden tot de Club van 100, kampte met lichte liesklachten. ,,En we willen geen risico lopen, want er komt straks weer een periode aan waarin we iedereen hard nodig hebben”, reageerde De Boer op zijn keuze.

Het was een spektakelstuk in Heerenveen, maar helaas zonder drie punten voor Ajax. Het was een spektakelstuk in Heerenveen, maar helaas zonder drie punten voor Ajax.

De Ajax-trainer verwachtte een open wedstrijd. De statistieken vertelden datzelfde verhaal, want in de laatste acht onderlinge competitieduels tussen sc Heerenveen en Ajax in Friesland vielen in totaal 35 doelpunten, een gemiddelde van 4,38 goals per duel. Dat dat aantal al bij rust was overtroffen, was ongekend. Het scoreverloop al evenzeer. Niets leek Ajax een onbekommerde avond in de weg te staan, toen al na ruim een kwartier een 0-2-voorsprong was genomen. In de dertiende minuut kopte Niklas Moisander - na een corner van Christian Eriksen - de bal ongehinderd binnen en vier minuten later deed Kolbeinn Sigthórsson hetzelfde.

Maar Heerenveen kon in de 23e minuut de aansluitingstreffer maken. Na enkele overtredinkjes waarvoor niet werd gefloten, dachten beide ploegen dat Vink wel op z’n fluitje had geblazen. Heerenveen reageerde het attentst toen dat niet zo was. Alfred Finnbogason werd gelanceerd en kon ongehinderd 1-2 maken. Negen minuten later ging Ajax rond de middenlijn in de fout en kreeg de topscorer van de Eredivisie opnieuw vrije doorgang, waarna hij zijn zesde goal van het seizoen kon maken. Op slag van rust werd het nog erger voor de haperende defensie. Nu profiteerde Magnus Eikrem van verkeerd instappen door de Ajax-verdediging en hij maakte de 3-2. ,,Het is voor een coach niet te begrijpen dat we het zo weggeven”, verzuchtte hij. ,, Als je iemand op de knieën hebt, dan moet je hem niet overeind helpen. Je maakt 0-2 en dan geef je zomaar uit het niets twee goals weg. Dan weet je het. Dan geloven zij er weer in.”

In de rust greep de coach in. Thulani Serero, vorig seizoen hoofdrolspeler met twee goals en een rode kaart, verving Lasse Schöne. ,,Ik vond hem niet goed spelen”, verklaarde De Boer zijn wissel. ,,Er speelden veel meer Ajacieden niet goed, maar ik mag maar drie keer wisselen, hè?” Ajax had in die tweede helft het initiatief en een overwicht, maar moest blijven waken voor de venijnige uitvallen van de thuisploeg. De grootste mogelijkheden waren ook voor de Amsterdammers, bij wie Eriksen’s poging in de 59e minuut uit een vrije trap al bijna doeltrof. De Deense middenvelder was zes minuten later wel succesvol. De aanval begon bij Moisander, die de bal keurig op Bojan speelde die hem op zijn beurt keurig aannam. De Barcelona-huurling zag Eriksen naast zich en de Deen mikte met precisie in het uiterste hoekje raak, 3-3.

Ajax ging op jacht naar meer. Heerenveen wilde vooral niets minder dan een punt en uitvallen van de Friese formatie werden daardoor spaarzamer. Probeerde de thuisploeg het wel dan had Ajax er meer het zicht op en zocht nadrukkelijker naar de vierde treffer. Toch kon die nog aan beide kanten vallen, waarbij Heerenveen de beste mogelijkheden kreeg. Een keer verijdelde Vermeer een aanval; de andere keer schoot Sven Kums nipt over het verlaten doel. Van Basten: ,,Die 4-3 was welkom geweest, maar wel teveel van het goede.” Toen de Ajacieden zich opmaakten voor de laatste aanval, floot Vink voor het einde van de wedstrijd. Daardoor liep Ajax ook in de tweede uitwedstrijd van het seizoen schade op. Nadat bij AZ met 3-2 was verloren, bleef het in Heerenveen dus 3-3.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Eriksen was belangrijk met twee corners waaruit gescoord werd en natuurlijk met zijn eigen doelpunt. Christian Eriksen was belangrijk met twee corners waaruit gescoord werd en natuurlijk met zijn eigen doelpunt.
Nicolai Boilesen speelde voor het eerst sinds 2011 weer in de basis van Ajax 1. Nicolai Boilesen speelde voor het eerst sinds 2011 weer in de basis van Ajax 1.
Het meegereisde Ajax-publiek zag een mooie wedstrijd, die helaas niet werd beloond met drie punten. Het meegereisde Ajax-publiek zag een mooie wedstrijd, die helaas niet werd beloond met drie punten.
Kenneth Vermeer maakte in de slotfase een paar belangrijke reddingen. Kenneth Vermeer maakte in de slotfase een paar belangrijke reddingen.
Toby Alderweireld en Christian Poulsen staan er verslagen bij, na de drie goals op rij van Heerenveen. Toby Alderweireld en Christian Poulsen staan er verslagen bij, na de drie goals op rij van Heerenveen.
Lasse Schöne in duel met Alfred Finnbogason. Lasse Schöne in duel met Alfred Finnbogason.
Thulani Serero viel tijdens de rust in voor Lasse Schöne.
Twee Ajax-grootheden deelden de punten vrijdagavond. Twee Ajax-grootheden deelden de punten vrijdagavond.