Menu
'Fris en fruitig tegen NAC'

'Fris en fruitig tegen NAC'

Ajax neemt het zondag in Breda op tegen NAC. Na het teleurstellende gelijkspel tegen SC Cambuur is koploper Ajax er veel aan gelegen om zondag drie punten mee terug te nemen naar Amsterdam. Frank de Boer kan over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen Viktor Fischer en Nicolai Boilesen ontbreken.

Ajax kan tijdens de finale van het seizoen over een vrijwel fitte selectie beschikken. Op Viktor Fischer (hamstring) na is iedereen beschikbaar. Ook Nicolai Boilesen zou in theorie tegen NAC kunnen spelen, maar Frank de Boer neemt liever geen risico met zijn linksback. Boilesen is hersteld van zijn hamstringklachten maar wordt uit voorzorg nog buiten de wedstrijdselectie gelaten. Hij richt zich op de halve finale in de KNVB Beker tegen AZ die eind deze maand op het programma staat.

De Boer verscheen zelf niet helemaal okselfris op het veld. De coach van Ajax liep eerder deze week een knieblessure op tijdens een oefenwedstrijd met een veteranenelftal van Ajax. ,,Mijn knie heeft wel eens beter gevoeld”, zei hij vrijdagmiddag tijdens het wekelijkse persmoment. ,,Maar ik heb liever dat ik zelf geblesseerd ben in plaats van een speler. Ik kan nu alleen even niet deelnemen aan de rondo’s. Dat is het enige wat me in mijn werk op het trainingsveld belemmert. Gelukkig kan ik verder alles in woord en gebaar duidelijk maken.”

Frank de Boer liep afgelopen week een knieblessure op. Hij moet de rondo's derhalve voorlopig even laten schieten tijdens de trainingen. Frank de Boer liep afgelopen week een knieblessure op. Hij moet de rondo's derhalve voorlopig even laten schieten tijdens de trainingen.

Het 1-1 gelijkspel tegen SC Cambuur sudderde eerder deze week nog even na in Amsterdam. ,,We hebben met de staf en de spelers alles nabesproken. Achteraf gezien maakte onze vroege goal het er niet makkelijker op. Normaal wil je graag vroeg in een wedstrijd scoren, maar nu hielp die snelle treffer ons in dit geval niet. Hoewel we uiteraard goed waren voorbereid op Cambuur waren de spelers wellicht toch iets minder gefocust dan anders. Dat sluipt er onbewust in. Op zulke momenten ben je dan telkens net een stap te laat. Na die tegengoal wonnen we wel weer ineens alle duels. Blijkbaar was zo’n moment even nodig om weer scherp te worden. Stel dat Cambuur al snel in de eerste helft had gescoord, dan hadden we misschien wel gewonnen. Soms kan zo’n gebeurtenis net even iets aanwakkeren in het team.”

De Boer vervolgt: ,,De wedstrijd tegen Cambuur kwam na een week waarin veel spelers midweeks nog een interland hadden gespeeld. Thulani Serero had bijvoorbeeld een reis van twaalf uur achter de rug, Davy Klaassen had zijn debuut in Oranje gemaakt en Ricardo Kishna speelde voor het eerst met Jong Oranje mee. Er komt op dat soort momenten veel op je af als speler. Je komt vol informatie terug op de club en moet dan enkele dagen later alweer tegen Cambuur. Zoiets werkt ongemerkt toch door. Dat is het mysterieuze van het mentale aspect in voetbal. Ik herken het, want ik heb het zelf als speler ook meegemaakt.”

De voorbereiding op het uitduel met NAC Breda zag er afgelopen week een stuk overzichtelijker uit. De internationals kregen dinsdag en woensdag twee dagen vrij waardoor ze afgelopen donderdag weer fris op de club verschenen. ,,We hebben gister en vandaag twee goede trainingsdagen gehad. Als je daar de training van morgen (zaterdag, red.) bij optelt, moet dat genoeg zijn om helemaal fris en fruitig én scherp aan de start te verschijnen in Breda. Het liefst wil je zo’n rotresultaat tegen Cambuur direct al de volgende dag herstellen. Helaas gaat dat niet, dus dan moet NAC er maar aan geloven.”

NAC - Ajax begint zondag om 16:30 uur in het Rat Verlegh Stadion.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst