Menu

Fris Jong Ajax wint bekerduel van AZ

Jong Ajax heeft de eerste poulewedstrijd van de tweede ronde in de Amstel Cup voor beloftenelftallen gewonnen. In een winderig en regenachtig Alkmaar won de ploeg van trainers John van 't Schip en Marco van Basten met 1-3 van Jong AZ. Daniël de Ridder en Jason Culina scoorden de doelpunten.

Het is dit seizoen regelmatig voorgekomen dat Jong Ajax met een groot aantal spelers uit de A-selectie aantrad, maar op deze maandagavond was het anders. Alleen Maarten Stekelenburg en Anthony Obodai vulden de selectie van Jong Ajax aan. Daardoor kon Van ’t Schip zijn eigen spelers opstellen en kwamen Randy Rustenberg, Walker en Rasmus Lindgren na enige tijd weer aan spelen toe. ,,Dan is het afwachten hoe ze het doen”, aldus de coach. ,,Je verwacht dat ze frisheid in het elftal brengen, maar het kan ook de andere kant opgaan. Dat ze de scherpte missen. Maar ze hebben veel en hard getraind en zijn conditioneel erg goed.”

Jong AZ had meer spelers uit de A-selectie in de gelederen. Peter Wijker, Martijn Meerdink en Robin Nelisse stonden bij het elftal van trainer Job Dragtsma opgesteld.

Aan het begin van de wedstrijd gingen beide teams die één-op-één speelden gelijk op. ,,Wij hadden aanvankelijk moeite in het spel te komen”, vond Van ’t Schip, die zag dat zijn aanvallers in de aanvangsfase nauwelijks gevaarlijk konden worden. Tot Etienne Esajes in de 19e minuut langs de wegglijdende Mart van Geldorp glipte en een prachtige voorzet afleverde. Daar verkeek doelman Theo Zwarthoed zich op en de naar binnen getrokken Daniël de Ridder schoot de bal droog tegen de netten, 0-1.

Tien minuten later had Jong Ajax de voorsprong kunnen en moeten verdubbelen. Nadat De Ridder op rechts goed was doorgegaan en een prachtige voorzet panklaar had afgeleverd, schoot aanvoerder Jason Culina vrij voor het doel hoog over. Zes minuten later bracht de rechtsbuiten de bal wederom goed voor, maar nu misten Culina en Esajas door het spekgladde veld de controle en de bal.

Tussendoor had Jong AZ zich niet onbetuigd gelaten en was de thuisploeg een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Maarten Stekelenburg opgedoken. De Haarlemmer verschoot er geen enkele keer van en redde zeer bekwaam op inzetten van onder andere Robin Nelisse. Maar net voor rust capituleerde de doelman toch op een inzet van Jordy van Wijk. Hoewel de hele verdediging van Ajax verhaal ging halen bij de grensrechter telde het doelpunt wel, 1-1. ,,Ik kon het eigenlijk niet heel erg goed zien”, vertelde Van ’t Schip na afloop. ,,Maar ik had het idee dat Jerold Promes was blijven hangen, waardoor het geen buitenspel was.”

Met de gelijke stand op het scorebord trapten de teams af voor wat een enerverende tweede helft zou worden. Culina was al dicht bij een treffer in de 48ste minuut, maar hij moest even geduld hebben. In de 61ste minuut kreeg hij plotseling een doelpunt in de schoot geworpen, nadat de bal tussen de paal en de doelman van AZ in bleef dwarrelen. Doelpunt, volgens de grensrechter. Verbazing alom, maar de protesten van AZ haalden niets uit. Het was toch echt 1-2 voor Ajax.

De thuisploeg was geknakt en kwam er nauwelijks meer aan te pas. Alleen Nelisse liet af en toe nog wat zien, maar slaagde er niet in de prima keepende Stekelenburg te verschalken. De doelman van AZ moest er in de 78ste minuut af met een rode kaart toen hij de doorgebroken Culina onderuit veegde. Zijn vervanger Beau Molenaar had geen antwoord op de penalty van de Australische Ajacied, 1-3.

Bijna had José Valencia het laatste woord. De Ecuadoriaan zag een lange rush naar voren echter net niet beloond met een doelpunt. Zijn inzet kaatste via de paal terug in het veld.

De trainer was tevreden met de winst én met de manier van spelen. ,,Vanavond waren we vanaf de zijkanten zeer gevaarlijk. Daar hadden we misschien meer uit kunnen halen. Maar we hebben een goede wedstrijd gespeeld. Ook Maarten Stekelenburg speelde prima. Hij had enkele mooie reddingen, maar legde de bal ook steeds goed neer. Gezien het aantal kansen, wij hadden er meer en grotere dan AZ, hebben we terecht gewonen. De jongens die lang niet hadden gespeeld hebben nu weer 90 minuten in de benen. Zij brachten frisheid in het team.”