Menu
Fris Oranje klopt Polen

Fris Oranje klopt Polen

Het Nederlands elftal heeft zich woensdag gerevancheerd voor het kleurloze gelijkspel tegen Ierland. Oranje maakte in het Poolse Gdansk vooral voor rust een frisse en vooral ook gretige indruk tegen EURO 2016-deelnemer Polen. Jasper Cillessen, Kenny Tete en Riechedly Bazoer hadden een basisplaats. Hetzelfde gold bij het thuisland voor Arek Milik.

Het povere 1-1-gelijkspel in en tegen Ierland kwam het Nederlands elftal vrijdag op de nodige kritiek te staan. De eerste van drie vriendschappelijke duels, zaterdag is Oostenrijk de tegenstander, was er een om snel te vergeten.

Met drie Ajacieden in de basis in het Stadion Energa trad Oranje Polen een stuk strijdlustiger tegemoet. Nederland kwam in de zevende minuut wel goed weg toen Milik zijn inzet op de lat zag eindigen. De bal landde vlak voor de doellijn. Polen – Nederland was zeker de eerste helft het kijken waard.

Spits Vincent Janssen zorgde na veertien minuten voor het eerste gevaar namens Oranje. De inzet van de AZ’er scheerde voorlangs. In de 33ste minuut sloeg Janssen koppend wél toe. Op fraai aangeven van rechtsbuiten Steven Berghuis knikte de ongedekt gelaten spits de bal overtuigend voorbij Wojciech Czesny: 0-1. Janssen tekende in Gdansk voor zijn tweede treffer in vier interlands.

De startende elf van Oranje in Gdansk. Jasper Cillessen, Kenny Tete en Riechedly Bazoer speelden het hele oefenduel.
De startende elf van Oranje in Gdansk. Jasper Cillessen, Kenny Tete en Riechedly Bazoer speelden het hele oefenduel.

De Polen drongen na rust steeds steviger aan. Robert Lewandowski mikte de bal kort na de hervatting over het doel van Cillessen. Het thuisland werd na een uur voetballen alsnog beloond voor zijn aanvalslust. Uit een corner van Milik kopte Artur Jedrzejczyk even loepzuiver als hard raak: 1-1.

Oranje stelde de overwinning een kwartier voor tijd alsnog veilig. Na prima voorwerk van Quincy Promes en Luciano Narsingh schoot Georginio Wijnaldum vanuit de draai raak. Doelman Szczesny was kansloos. Cillessen, Tete en Bazoer speelden het hele duel. Milik werd in de 87ste minuut gewisseld.

Opstelling Nederlands elftal:
Cillessen; Tete, Bruma, Van Dijk, Willems (46. Van Aanholt); Van Ginkel (71. Strootman), Bazoer, Wijnaldum; Berghuis (67. Narsingh), Janssen (74. Dost), Promes

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Stanley Gontha