Menu

Frisse strandwandeling

Geheel volgens traditie maakte de selectie van Ajax op de ochtend van een Europees duel een wandeling over het strand van Noordwijk. Even de zinnen verzetten voordat de strijd met AJ Auxerre aangebonden wordt.

Het was bepaald geen strandweer deze ochtend. Het was koud en de wind deed pijn aan de oren van de Ajacieden. John Heitinga had daarom zijn jas maar over zijn hoofd getrokken. Nourdin Boukhari deed zijn handen om zijn oren. Ryan Babel had de temperatuur goed ingeschat; hij liep met een grote koptelefoon op zijn hoofd over het strand. Niet alleen kon hij zo luisteren naar zijn favoriete muziek, ook bleven zijn oren zo lekker warm.

Veel nieuwe gezichten waren te bewonderen in de groep. Voor Ryan Babel was dit niet zijn eerste keer op mini-trainingskamp in Noordwijk, want hij speelde al in de Champions League tegen Bayern München in de ArenA. De jonge spits zal woensdag tegen Auxerre de aanvalsleider van Ajax zijn, aangezien Angelos Charisteas Europees niet speelgerechtigd is voor de Amsterdamse club. Maar voor Rasmus Lindgren, Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson was dit de primeur.

Ajax mist in het UEFA-Cupduel dan ook aardig wat geroutineerde krachten. Hans Vonk, Tomás Galásek, Zdenek Grygera en Wesley Sneijder bijvoorbeeld. Door blessures ontbreken zij in de selectie. Natuurlijk heeft Ajax nog wel wat gelouterde voetballers over. Rafael van der Vaart, John Heitinga, Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Steven Pienaar, Nigel de Jong, Julien Escudé, Maxwell en Mauro Rosales zijn spelers die internationaal al aardig wat ervaring hebben.

De groep, een mix dus van ervaren krachten en nieuwkomers, zette er op het strand van Noordwijk flink de pas in, om zo snel mogelijk aan de kou te kunnen ontsnappen en plaats te kunnen nemen in een horecagelegenheid voor een kopje warme koffie. De selectie nam echter niet de kortere route, want dan zouden de Ajacieden het strand moeten verlaten bij opgang 13, en daar zijn de voetballers natuurlijk te bijgelovig voor. Aan Rasmus Lindgren, die afgelopen zondag zijn debuut maakte in het eerste elftal, was te zien dat hij nog nooit een trainingskamp van een Europese thuiswedstrijd meemaakte, want hij liep in eerste instantie het restaurant waar koffie gedronken zou worden finaal voorbij. De Zweed voelt zich op een voetbalveld vast meer thuis dan op de boulevard van Noordwijk. Wie weet maakt hij vanavond ook zijn Europese debuut. Ajax zag er in ieder geval geconcentreerd uit en het team lijkt klaar voor de ontmoeting met de Franse ploeg.