Menu
Future Cup: São Paulo & Toronto

Future Cup: São Paulo & Toronto

Voor de vierde achtereenvolgende keer wordt tijdens het paasweekeinde de AEGON Future Cup gehouden op sportpark de Toekomst. Ajax.nl zet de deelnemers in vier afleveringen op een rij. In deze derde aflevering: de debutanten São Paulo en Toronto FC.

São Paulo

De laatste club die zich onder de in totaal acht deelnemers voegde, is São Paulo, afkomstig uit de gelijknamige miljoenenstad in het zuidoosten van Brazilië. Na Fluminense en Desportivo Brasil is São Paulo de derde Zuid-Amerikaanse club die meedoet aan de AEGON Future Cup. Het jeugdelftal van Tricolor Paulista plaatste zich op 10 maart als winnaar van de AEGON Mongeral Cup (het Braziliaanse kwalificatietoernooi) voor het grote toernooi in Nederland. Eerst werden Cruzeiro en Santos verslagen, waarna een gelijkspel tegen Flamengo volstond om een plek in de finale te bemachtigen. Daarin was opnieuw Flamengo de tegenstander, maar ditmaal werd de opponent uit Rio de Janeiro verslagen.

De jeugdopleiding van São Paulo, de op twee na meest succesvolle en populaire club van Brazilië, heeft door de jaren heen grote namen voortgebracht. Zoals Ricardo Izecson dos Santos Leite, beter bekend als Kaká, die op zijn 21ste voor 6,5 miljoen euro naar AC Milan vertrok. Nog enkele bekende namen met een verleden bij de club zijn: Cafú, Luis Fabiano, Leonardo en Edmilson. Ongetwijfeld staan hun opvolgers te dringen om zich in de kijker te spelen op de Toekomst.

De Nederlander Thomas Rongen is werkzaam als directeur van de jeugdopleiding van Toronto. De Nederlander Thomas Rongen is werkzaam als directeur van de jeugdopleiding van Toronto.

Toronto FC

Evenals Sao Paolo verwelkomt Ajax tijdens het paasweekeinde nog een deelnemer vanuit de andere kant van de wereld: het Canadese FC Toronto, de club waar Danny Koevermans onder contract staat. Maar behalve Koevermans loopt er nog een Nederlander rond bij de club die uitkomt in de Amerikaanse profcompetitie. Zijn naam is Thomas Rongen en hij is werkzaam als directeur van de jeugdopleiding. Bijzonder is dat Rongen een verleden heeft bij Ajax. Hij speelde er in de jeugd, maar slaagde er niet in om definitief door te breken in Amsterdam. Vervolgens verkaste hij eind jaren zeventig naar de Verenigde Staten, om in die contreien een verdienstelijke carrière in de voetbalwereld op te bouwen. Eerst als voetballer, bij onder meer de Los Angeles Aztecs, en later als coach, van onder andere DC United en het Amerikaanse-Samoaans elftal.

Speelschema AEGON Future Cup